Directorul-general al Sedcom Libris SA, stăpânul unui număr de aproape 20 de spații comerciale din Iași în care funcționează librării de carte și papetărie, se războiește în justiție cu Ministerul Culturii, pentru a intra legal în posesia unui imobil de aprope 90 mp, situat pe strada Minervei (fosta Sălciilor). Deși deține întreg patrimoniul de stat al fostelor librării comuniste, firmei Sedcom Libris, cea care a moștenit bunurile mobile și imobile utilizate pentru desfășurarea vînzării de carte și papetărie, i-a scăpat printre degete un spațiu situat într-o zonă bună a orașului, pentru care nu deține încă acte și documente reale de proprietate. Spațiul mult disputat are o suprafață certă de 86,83 mp, și este amplasat pe str Minervei, la parterul blocului 845. În prezent, în imobilul respectiv funcționează Librăria nr. 6, locație compusă dintr-o sala de vânzare, magazie și un grup sanitar. Într-o acțiune transmisă Judecătoriei Iași, directorul Radu Petru, prin intermediul avocatului Laurențiu Popa, le cere magistraților să constate dreptul de proprietate al Sedcom Libris asupra spațiului comercial. De asemenea, directorul-general le mai solicită magistraților și înscrierea în Cărțile Funciare ale imobilelor, a dreptului real în favoarea Sedcom Libris.
A moștenit toate librăriille de pe vremea comuniștilor
La data promulgării Legii 15/1990, Sedcom Libris SA deținea în patrimoniu în jur de 20 de imobile care erau utilizate pentru vânzări de carte și papetărie, între acestea fiind incluse și spațiile comerciale de pe str. Minervei (fosta Sălciilor). Prin efectul legii, dreptul de administrare asupra bunurilor unității economice de stat a fost convertit în drept de proprietate ce a fost transmis ulterior către societatea comercială rezultată prin efectul reorganizării. Pe parcurs, pe baza documentațiilor tehnice întocmite, SC Sedcom Libris SA i s-a eliberat de către Ministerul Culturii un certificat de atestare a dreptului de proprietate, document ce reprezintă titlu de proprietate asupra unui număr de 20 de imobile, plus terenul aferent construcțiilor. Printre imobilele-librării împrăștiate prin tot orașul se regăsește și acest spațiu comercial situat la parterul blocului 845, scara A, str. Minervei. Deși este stăpânit neîntrerupt, de ani buni de zile, de către aceeași Sedcom Libris, societatea nu deține încă un titlu legal de proprietate. Asta în ciuda faptului că toate taxele și impozitele stabilite în sarcina proprietarului sunt plătite la timp și necondiționat. ’’În lipsa unui act doveditor al dreptului de proprietate asupra Librăriei 6, societatea noastră nu poate duce la îndeplinire formalitățile de publicitate la Cartea Funciară. Acest document oficial ne este absolut necesar în vederea consolidării dreptului de proprietate cît și pentru realizarea unei opozabilități față de terți. De asemenea, reglementările Codului Civil prevăd faptul că înscrierea în Cartea Funciară a drepturilor reale se face numai în baza unui act autentic notarial sau a unei hotărâri judecătorești rămase definitive’’, a explicat avocatul Laurențiu Popa, cel care reprezintă în instanță interesele SC Sedcom Libris SA.
Juriștii lui Chirica ’’s-au pus de-a curmezișul’’
În replică, într-o notă scrisă adresată instanței de judecată, reprezentanții Ministerului Culturii solicită respingerea acțiunii ca neîntemeiată și nelegală. La fel au procedat și juriștii de la Palatul Roznovanu. Într-o întâmpinare depusă la dosar, reprezentanții Municipiului Iași arată că Librăria 6 de pe Minervei nu figurează în administrarea primăriei și au invocat excepția lipsei calității procesuale pasive a UAT Iași. ’’Reclamanta Sedcom Libris trebuie mai întâi să dovedească faptul că bunul respectiv este în patrimoniul societății. Aceasta trebuie să facă și dovada modului în care imobilul a intrat în patrimoniu, autorizația de construire, respectiv alte acte de proprietate. Întrucît cei de la Sedcom Libris nu au atașat la cererea de chemare în judecată aceste dovezi palpabile, apreciem că acțiunea este nelegală și solicităm respingerea acesteia’’, au conchis juriștii primarului Mihai Chirica.
Nicu SAMSON