Scene de o violență cumplită într-un centru de minori din Iași! Copiii și îngrijitorul au băut cot la cot, s-au bătut și au spart geamurile

Mai mulți adolescenți și un angajat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași au distrus un centru social pentru minori, după ce s-au îmbătat de Ziua Națională a României. Centrul de la Târgu Frumos este destinat reabilitării tinerilor care au făcut fapte penale și găzduiește chiar și minori care au comis crime sau violuri. Angajatul instituției ar fi băut cot la cot cu aceștia. Protagoniștii beției au spart geamuri, mobilă și au agresat alți minori din clădire. Poliția a intervenit, iar unii copii au ajuns la spital cu răni deschise. „Au spart cel puțin 20 de geamuri, au bătut și alți copii cu parul”, a povestit un martor. Incidentul este recunoscut de DGASPC, pe baza raportului directoarei Centrului, care a demarat o anchetă internă. Angajatul care a participat la incident „a scăpat” pentru moment pentru că polițiștii nu l-au testat cu aparatul etilotest. Toate geamurile sparte au fost înlocuite complet a doua zi.

Scandal uriaș de Ziua Națională a României la un centru social aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași. Un angajat al Centrului de Servicii Sociale „O nouă șansă” de la Târgu Frumos a ajuns pe mâna Poliției după ce a băut bine și a distrus bunuri din clădire.

Vasile Maiu, îngrijitor în cadrul Centrului, ar fi consumat alcool împreună cu mai mulți tineri aflați în clădire, când a izbucnit scandalul. În centrul de la Târgu Frumos sunt internați minori care au săvârșit diverse fapte penale (crime, violuri, tâlhării, etc), dar care nu răspund penal în cadrul sistemului penitenciar. Centrul este unul de reabilitare comportamentală. Îngrijitorul ar fi băut cu o parte din acești tineri, după care a început scandalul. Aceștia au spart câteva zeci de geamuri și au distrus mai multe piese de mobilier, după care i-au agresat pe alți tineri aflați în centrul respectiv.

„Au spart 20 de geamuri”. Poliția a fost alertată de un martor care a sunat la 112

Pe 1 decembrie 2022, angajatul Centrului a fost surprins consumând alcool alături de tinerii respectivi. Băuți bine, aceștia s-au apucat să facă scandal și au sărit la bătaie la alți copii de acolo.

„Au spart cel puțin 20 de geamuri, au bătut și alți copii cu parul. Un alt angajat a văzut ce s-a întâmplat și a sunat la 112. Sunt niște băieți acolo care nu ascultă și s-au luat după acel angajat”, a povestit o persoană din centru.

A fost solicitată și intervenția unui echipaj medical deoarece mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri după ce au fost sparte geamurile. De altfel, unul dintre tineri a ajuns la UPU-SMURD de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași cu o plagă tăiată la mână.

„Pe 1 decembrie, în tura de noapte, un tânăr de 14 ani s-a prezentat la unitatea de primire urgențe cu o plagă tăiată la mână. I-au fost acordate îngrijirile necesare de către medici. Tânărul a venit însoțit de un echipaj de poliție”, a transmis prof.univ.dr.dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU- SMURD Iași.

Directoarea a refuzat să discute cu presa. Reacția DGASPC 

7IAȘI a cerut un punct de vedere oficial de la Gabriela Baltag, directorului Centrului din Târgu Frumos, însă aceasta a refuzat dialogul.

„Vă rog să sunați la Direcție, la purtătorul de cuvânt”, a spus sec Gabriela Baltag, directorul Centrului de la Târgu Frumos.

Reprezentanții DGASPC Iași au arătat că într-adevăr a fost un scandal la centru, însă acesta a fost provocat de mai mulți tineri.

„Este un centru de reabilitare comportamentală pentru copii care au săvârșit fapte penale, dar care nu răspund penal. O parte dintre ei sunt foarte violenți. În ziua respectivă, unii au beneficiat de o învoire în oraș, iar ei s-au întors în stare de ebrietate și au provocat educatorii. Unul din polițiști a spus că Vasile Maiu s-ar afla sub influența băuturilor alcoolice, însă nu l-a testat, așa că nu s-a putut dovedi acest lucru. Noi vom lua măsuri pentru cercetarea disciplinară a celor implicați. Se poate ajunge ca tinerilor să li se interzică învoirile, etc.”, a spus Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași.

Precizăm că reacția Direcției a avut la bază raportul întocmit de directorul Gabriela Baltag.

Dosar penal pentru distrugere 

Alte persoane din interiorul Centrului au sunat la 112 și au cerut sprijinul Poliției din Târgu Frumos. În cele din urmă, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru distrugere celor implicați în incident.

„La data de 1 decembrie a.c., polițiștii Poliției Orașului Tg. Frumos au fost sesizați de către un angajat al unui Centru de Servicii Sociale despre faptul că un alt angajat aflat sub influența băuturilor alcoolice provoacă scandal în incinta Centrului și a distrus mai multe geamuri. Urmare a sesizării, un echipaj de poliție s-a deplasat la fața locului pentru verificări. În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, în vederea stabilirii întregii situații de fapt. De asemenea, a fost informat DGASPC Iași cu privire la caz”, au arătat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Iași.

Scandal după scandal în centrul de la Târgu Frumos

Scandalurile în jurul Centrului de la Târgu Frumos s-au ținut lanț în ultimele luni. Directorul centrului, Gabriela Baltag, a fost implicată în mai multe scandaluri. Unii angajați au reclamat mai multe abuzuri ale acesteia asupra lor, abuzuri care au fost reclamate atât la instituțiile de cercetare penală, cât și la conducerea DGASPC. În centru sunt 27 de posturi, conform organigramei aprobate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Conform organigramei, raportul angajat/beneficiar este de 0.9 la 1, adică un angajat la un tânăr internat în acel spațiu.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here