Salariu de prim ministru la Primăria Aroneanu! O japcă incredibilă cu banii europeni pentru romi

Salarii de 200 de milioane și de 100 de milioane de lei pe lună la o firmă înființată de Primăria Aroneanu în baza unui proiect cu finanțare europeană @ După ce o echipă de control a solicitat verificarea acestor venituri, salariile de bază ale tuturor angajaților societății au fost modificate și reduse la 150 lei/lună pentru fiecare angajat, iar norma de lucru a devenit 1 oră/zi @ Primarul comunei Aronenanu, Benoni Moruzi, recunoaște că a greșit, dar vrea să returneze prejudiciul din bugetul local

Un dosar aflat pe rolul Tribunalului Iași scoate la iveală adevărul despre modul de implementare a proiectelor pe fonduri europene și despre cum s-au risipit miliarde de euro în ultimii ani în România. Programul Operațional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (cunoscut sub numele de POSDRU) ar fi trebuit să fie un instrument prin care forța de muncă din România să fie calificată sau recalificată în vederea adaptării la modificările de pe piața muncii. În realitate, acest program nu a fost decât o mașină de tocat și sifonat bani europeni. 7 IAȘI vă prezintă astăzi cazul unui proiect implementat de Primăria Hârlău în parteneriat cu șase parteneri din județele Iași, Olt și Călărași. Peste 6 milioane de lei cheltuiți în decursul unui an de zile fără nicio finalitate. Ba mai mult, în urma implementării defectuoase Primăria Hârlău în calitate de lider de proiect a fost somată să returneze peste 233.000 de lei ca urmare a neregulilor depistate.

Locuri de muncă pentru romi

În 2015, Primăria Hârlău împreună cu comunele Erbiceni, Moțca, Aroneanu, Cîrlogani(Olt), Belciugatele (Călărași) și Fundația Regională pentru Dezvoltare Iași au demarat implementarea unui proiect prin programul POSDRU prin care se urmărea înființarea unor societăți comerciale denumite ”Structuri de Economie Socială (SES)”. Rolul acestor societăți era integrarea în câmpul muncii a persoanelor din grupuri defavorizate, respectiv persoane de cetățenie romă și persoane care beneficiază de ajutorul social.

Dotarea și utilarea societăților s-a făcut cu bani europeni, în cadrul proiectului fiind asigurați și banii pentru salarii și celelalte chetuieli de funcționare din primul an. Ideea proiectului era de a crea niște societăți competitive care după finalizarea proiectului să rămână funcționale, iar locurile de muncă create să se păstreze. Pe hârtie totul e roz. În realitate, după finalizarea proiectului în decembrie 2015, niciuna dintre societățile create nu a mai desfășurat activitate. Locurile de muncă au dispărut, persoanele din grupurile țintă au redevenit dependenți de ajutoarele sociale. Peste 6 milioane de lei risipite în van.

Rezultatele controlului: „Cheltuielile cu creșterile salariale sunt artificiale și nejustificate”

Emblematic pentru acest caz este modul cum a decurs implementarea și cheltuirea banilor de către Primăria Comunei Aroneanu. În cadrul proiectului, primarul Benoni Moruzi a înființat societatea Ecolemn Aroneanu SRL în cadrul căreia a fost înființat un atelier de tâmplărie. Un control al Organismului Intermediar Regional (OIR) a scos la suprafață modul în care au fost sifonați banii din proiect. Echipa de control a descoperit cheltuieli neeligibile în sumă de 63.586 lei efectuate de către SES Ecolemn Aroneanu sub forma unor creșteri salariale suspecte prin mai multe acte adiționale.

”Echipa de control, în urma verificării documentelor suport depuse de beneficiar, a constatat că SES Aroneanu a încheiat acte adiționale la contractele de muncă ale angajaților pentru lunile noiembrie 2015 și decembrie 2015 prin care salariile de bază de majorau astfel: se acordă lunar un spor de 3%, 2.5%, 2% sau 1,5 % din valoarea totală a producției executată în luna pentru care se face renumerația. Cheltuielile cu creșterile salariale sunt artificiale și nejustificate, și nu respectă principiile unui management financiar eficient și riguros așa cum sunt ele prevăzute în Ghidul solicitantului și în legislația conexă: o cheltuială trebuie să fie în conformitate cu principiile unui management financiar riguros, având în vedere utilizarea eficientă a fondurilor și un raport optim cost-eficiență.” se arată în procesul verbal de constatare a neregulilor întocmit de OIR în luna iulie 2017.

Salariu de 200 de milioane la firma primăriei Aroneanu

După aplicarea sporului aferent producției realizate, unii dintre angajații SES au ajuns să încaseze (teoretic) salarii năucitoare: Vasilică Miron (inginer) – de la 4.450 lei salar de bază la 11.350 lei în noiembrie și 19.000 lei în decembrie, Pleșcan Diana (manager) – de la 4.600 lei salar de bază la 11.500 lei în noiembrie și 20.886 lei în decembrie, Popa Ioana (contabil) – de la 2.345 lei salar de bază la 7.435 lei în luna noiembrie și 10.000 de lei în luna decembrie. Ce s-a întâmplat în realitate cu aceste sume colosale? Au rămas în buzunarele angajaților sau au luat alt drum? Inspectorii OIR au avut bănuieli că această manevră a primarului Benoni Moruzi ascunde în spate o încercare de fraudare a banilor europeni, astfel că au solicitat Inspecției Muncii o situație din sistemul Revisal cu privire la contractele de muncă ale angajaților Ecolemn Aroneanu, respectiv salarii de bază, număr de ore lucrate, modificări ale contractelor. Conform răspunsului transmis de Inspecția Muncii, începând cu 01.01.2016 salariile de bază ale tuturor angajaților societății au fost modificate și reduse la 150 lei/lună pentru fiecare angajat, iar norma de lucru a devenit 1 oră/zi. Astfel că bănuiala OIR a fost confirmată și cei peste 63.000 de lei sifonați de primarul Moruzi  declarați neeligibili și vor trebui returnați către Ministerul Dezvoltării.

Colac peste pupăză, primarul Moruzi dorește ca această sumă de bani să fie returnată din bugetul Primăriei Aroneanu și nu de către persoanele care au comis aceste ilegalități.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here