Românii uită de etică pentru un salariu mai mare

Un salariu mai mare sau o avansare în carieră reprezintă un motiv suficient pentru 15% dintre angajaţii români pentru a nu respecta normele de etică, în condiţiile în care 82% dintre reprezentanţii companiilor româneşti consideră că o posibilă condamnare în instanţă este factorul principal care ar putea împiedica frauda şi corupţia, potrivit unui studiu publicat de compania de consultanţă şi audit EY, privind practicile legate de corupţie din Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa.

Totodată, 31% dintre români consideră că luarea de mită se întâmplă frecvent în mediul de afaceri local, un procent mult mai mic decât media europeană, de 64%.

În plus, 15% spun că ar ignora o încălcare a normelor de etică de către un membru al echipei lor, de către un furnizor sau colaborator, ar furniza informaţii false echipei de management şi ar fi dispus să inducă în eroare auditorii sau autorităţile de reglementare şi control pentru a avansa în carieră sau pentru a obţine un salariu mai mare. Totuşi, potrivit EY, puţini angajaţi români ar recurge la o raportare falsă a performanţelor, în comparaţie cu media din zona Europei de est.

”Studiul arată că puţini angajaţi români ar recurge la o raportare falsă a performanţelor lor: doar 3% dintre respondenţii români spun că ar transmite informaţii false echipei de management pentru a avansa în carieră sau pentru a primi o mărire de salariu. 16% dintre angajaţii intervievaţi spun că ar fi dispuşi să dea mită într-o situaţie de care depinde supravieţuirea companiei. Media este mai mică decât cea est-europeană (19%), însă mai mare decât cea din pieţele dezvoltate (11%)”, se arată în studiu. În plus, românii nu sunt foarte optimişti în privinţa îmbunătăţirii normelor etice din mediul de afaceri, în condţiile în care doar 31% dintre respondenţi cred că activitatea de reglementare din sectorul lor a avut un impact pozitiv asupra standardelor etice din companiile în care lucrează”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte raportarea încălcării normelor de etică, în ciuda presiunii interne de a menţine tăcerea, românii se află pe locul patru, cu 19 procente, după Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Turcia.

”Grija pentru siguranţa personală este factorul principal care îi determină pe angajaţii români să nu raporteze incidentele legate de fraudă, mită sau corupţie la serviciu. În jur de 30% dintre ei menţionează şi grija legată de avansarea în carieră sau de oportunităţile oferite de alte companii”, se arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here