România, târâtă în procese internaţionale de către investitori

Adrian Volintiru, presedinte AAAS

Aceştia au pretenţii de peste 600 de milioane de euro şi 37 de milioane de dolari

Adrian Voilintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS), a anunţat, recent, pentru site-ul www.economica.net, că foştii proprietari ai IMUM Medgidia, Socomet Oţelul Roşu şi Rodipet Bucureşti au pretenţii cumulate de 604 milioane de euro şi 37 milioane de dolari, ca urmare a rezilierii contractelor de privatizare. În plus, numai reprezentarea României în procesele internaţionale ne costă câteva milioane de euro. Volintiru spune că litigiile sunt în curs de judecare la ICSID (Curtea de Arbitraj Internaţional de pe lângă Banca Mondială).

Cele mai mari pretenţii le are  Hassan Awdi în cazul Rodipet: 570 milioane de euro, potrivit lui Adrian Volintiru. Oficialul român nu a explicat cu ce argumente îşi susţine pretenţiile fostul patron al distribuitorului de presă Rodipet, aflat acum în insolvenţă.

Hassan  Awdi a acuzat statul român de renaţionalizarea companiei Rodipet, România fiind reprezentată de casele de avocaţi Leaua şi Asociaţii şi de Lalive Avocats. Avocaţii au estimat cheltuielile la 4,2 milioane de euro în acest an.

Recent, Hassan Awdi a fost achitat într-un dosar în care este acuzat de trafic de persoane. Awdi este plecat din ţară de aproape patru ani, după ce procurorii DIICOT au început împotriva acestuia mai multe anchete privind modul în care a falimentat Rodipet şi pentru devalizarea CFR Mesagerie, aminteşte site-ul www.economica.net.

Cetăţeanul turc Serdar Elhüseyni a controlat compania IMUM Medgidia până în 2009, după care dat în judecată Guvernul României pentru rezilierea contractului de privatizare a fabricii din Medgidia, semnat în 2004. Are pretenţii de 28 de milioane de euro şi de 22,5 milioane de dolari.

Avocaţii părţii române estimează, pentru acest an, costuri de 2,7 milioane de euro. România este reprezentată de casele de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii şi Freshfields Brukhaus Deringer LLP.

La rândul lor, Mario şi Stefano Gavazzi, foştii patroni ai Socomet Oţelul Roşu, au dat în judecată România la Curtea Internaţională de Arbitraj, anul trecut, pentru că statul român ar fi deposedat abuziv firma lor, Gavazzi Steel, de combinatul siderurgic de la Oţelu Roşu.

Guvernul le vânduse italienilor combinatul în 1999, dar, ulterior, contractul a fost reziliat pe motiv că firma cumpărătoare nu ar fi respectat clauzele contractuale. Statul român este reprezentat de casele de avocatură Boştină şi Asociaţii, Cobuz şi Asociaţii şi Sârbu Manuela, care estimează cheltuieli de 5,44 milioane de lei în acest an.

Acestea nu au fost singurele litigii ale României la Curtea de arbitraj ICSID. Unul dintre cele mai răsunătoare a fost cel în care The Rompetrol Group, controlat pe atunci de Dinu Patriciu, cerea  statului român să plătească daune de peste 185 de milioane de dolari.

Rompetrol a susţinut atunci că autorităţile române au hărţuit atât compania, cât şi pe omul de afaceri Dinu Patriciu. Cu toate că cererea Rompetrol a fost respinsă, cheltuielile de judecată urmau să fie împărţite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here