„Revoluţia” turcă, la apogeu. 1.700 de persoane arestate şi peste 400 de răniţi

Manifestanţi turci au menţinut presiunea duminică, în a treia zi de proteste, asupra Guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan, ocupând Piaţa Taksim din Istanbul, în timp ce noi incidente au izbucnit în capitala Ankara.

Câteva mii de persoane continuau, duminică seara târziu, să manifesteze împotriva Guvernului islamisto-conservator, în cartierul rezidenţial Kavaklidere, la Ankara, după ce au fost dislocate în mod brutal, anterior, de către poliţie, din piaţa centrală Kizilay, în capitală, anunţă Mediafax.

„Nimeni nu te vrea, Tayyip”, scandau protestatari la Ankara.

Manifestanţii îi reproşează premierului Erdogan faptul că este prea conservator şi că vrea să „islamizeze” societatea turcă.

„Toţi turcii se află sub presiune de 10-11 ani”, a declarat pentru AFP Hallit Aral. „Astăzi, toată lumea vrea ca premierul să plece”, a subliniat el.

Poliţia a tras zeci de grenade lacrimogene şi a utilizat tunuri cu apă pentru a dispersa protestatari adunaţi în Piaţa Kizilay.

Forţelede ordine au intervenit, de asemenea, în mai multe rânduri, cu scopul de a împiedica protestatari ce vreau să se îndrepte către biroul premierului.

„Intervenţia este constantă, poliţia îi respinge continuu pe manifestanţi, care nu îi ameninţă absolut deloc.

Potrivit agenţiei oficiale Anatolia, aproximativ 200 de persoane au fost reţinute şi conduse la bordul unor autocare de poliţie.

La Istanbul, duminică după-amiaza mii de persoane au invadat emblematică Piaţă Taksim, în centru, unde nu se mai afla niciun poliţist după două zile de incidente violente care s-au soldat cu câteva sute de răniţi şi care au condus la arestarea a peste 1.700 de manifestanţi în întreaga ţară.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, confruntări foarte violente au opus poliţişti şi manifestanţi în capitală, provocând pagube importante.

Potrivit sindicatului medicilor din Ankara, 414 civili au fost răniţi în aceste incidente, dintre care şase prezentau traumatisme grave la nivelul capului. Agenţia de presă Anatolia, citată de Mediafax, a anunţat 56 de răniţi în rândul forţelor de ordine.

Un semn al persistenţei mobilizării, manifestaţii împotriva puterii au avut loc şi la Izmir (vest), Adana (sud) şi Gaziantep (sud-est).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here