Război în justiție între foștii și actualii jupâni ai DRDP Iași

Laicu îi cere lui Pilă daune morale de  60.000 de lei pentru că l-ar fi reclamat la ANI

Se ascut din nou cuțitele lungi ale luptei pentru putere și influență din interiorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași (DRDP), o entitate care jonglează cu sume de ordinul zecilor de milioane de euro. Deși a fost înlăturat din fotoliul de director al instituției încă din noiembrie 2019, Ovidiu Mugurel Laicu nu se lasă și le pune gând rău celor doi foști subalterni care l-au săpat și reclamat peste tot: Dănuț Pilă și Iulian Stoica. Într-o acțiune judecătorească, Laicu îi acuză pe cei doi rivali de faptul că l-ar fi pîrît la ANI pentru incompatibilitate, și le cere 60.000 de lei despăgubiri morale plus cheltuieli de judecată. ,,Au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-mi denigra demnitatea și integritatea profesională,, subliniază fostul director. În replică, într-o întâmpinare, Pilă și Stoica arată că nu există nici o legătură de cauzalitate directă între sesizarea privind starea de incompatibilitate și acțiunile ulterioare ale reclamantului Laicu. Dănuț Pilă a revenit anul trecut pe postul de șef plin al DRDP Iași după ce cîștigase definitiv procesul prin care a revendicat funcția pierdută.

 

Bubuială între foștii și actualii jupâni ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Mugurel Laicu, pe de o parte, și Dănuț Pilă și Iulian Stoica, pe de altă parte. Motivul în reprezintă o sesizare în scris înaintată ANI (Agenția Națională de Integritate) de către tandemul Pilă-Stoica, în care fostul director regional executiv Laicu ar fi fost incompatibil cu funcția sa de consilier județean al Municipiului Iași, respectiv de membru în Consiliul de Administrație al SC Apa-Vital SA, funcții pe care le-ar fi deținut simultan în perioada 24 iunie 2016 – 22 decembrie 2016.  În opinia lui Laicu, sesizarea referitoare la presupusa sa stare de incompatibilitate ar fi fost făcută de către Iulian Stoica, în cursul anului 2016, la insistențele lui Dănuț Pilă.

 

,,O reclamație calomnioasă în urma căreia am fost lipsit nejustificat de indemnizația de consilier județean ,,

 

Într-o plângere înaintată Judecătoriei Iași, Ovidiu Mugurel Laicu mai susține că reclamația ar fi fost inițiată în mod abuziv și cu rea-credință și le cere celor doi rivali suma de 60.000 de lei, reprezentînd daune morale. ,,Doresc să subliniez faptul că Iulian Stoica avea atunci calitatea de subordonat al  d-lui Dănuț Pilă, la data respectivă acesta fiind directorul regional al DRDP Iași. În urma influențelor exercitate de Pilă, Stoica a trimis către Agenția Națională de Integritate o reclamație împotriva mea. Acuzele celor doi sunt total nefondate și nedovedite, fapt care a și fost consemnat de ANI într-un raport. Subsemnatul, precum și DRDP nu am avut relații comerciale de nici un fel (de tipul contractelor, acordurilor, procedurilor de licitație publică) cu CJ Iași ori cu Municipiul Iași. Nu am obținut personal nici un beneficiu și nu am creat nici un avantaj ori dezavantaj pentru mine sau instituție. Acest lucru a fost constatat și de inspectorii ANI care nu au identificat situații de incompatibilitate sau alte situații de interdicție în privința activității mele de director regional executiv și față de calitatea de consilier județean pe care am deținut-o pînă în luna noiembrie 2016. Ca urmare a sesizărilor depuse de cei doi, pentru a da dovadă de bună-credință, am formulat o adresă către președintele Consiliului Județean Iași și mi-am depus demisia din funcția de consilier județean, deși, personal, nu eram obligat să-mi depun această demisie. Consider că demersul inițiat de Pilă și Stoica a fost unul abuziv, eronat și nereal, și a fost făcut tocmai cu scopul de a-mi denigra demnitatea și integritatea profesională. Tot ceea ce au prezentat cei doi la ANI s-au dovedit fi doar niște sesizări calomnioase. În urma acestor denigrări și calomnii, eu am fost lipsit în mod neîntemeiat de indemnizația de consilier județean. E inadmisibil,, a precizat Ovidiu Laicu, în acțiunea judecătorească. La final, ex-directorul regional executiv al DRDP Iași le solicită rivalilor săi, Pilă și Stoica, despăgubiri morale în valoare de 60.000 de lei plus cheltuieli de judecată.

 

,,Laicu și-a dat demisia din proprie inițiativă. Prejudiciul nu a fost determinat de sesizarea mea,,

 

În replică, Iulian Stoica și Dănuț Pilă le cer magistraților ieșeni să respingă acțiunea și pretențiile lui Laicu pentru simplul motiv că reclamantul și-ar fi dat demisia din funcția de consilier județean de bună-voie și nesilit de nimeni. ,,Reclamantul nu a făcut nici o dovadă că eu, Stoica Iulian, am fost determinat de Pilă Dănuț, să efectuez acte sau fapte de natură să-l prejudicieze. Cele sesizate de mine în luna octombrie 2016, la Agenția Națională de Integritate, cu privire la starea sa de incompatibilitate, nu poate fi asimilată cu o faptă ilicită. De altfel, inspectorii ANI au apreciat, într-un raport, că ar fi fost identificate elemente în sensul existenței unei stări de incompatibilitate, rezultată din încălcarea dispozițiilor art. 88, alin.1, lit. D, din Legea 161/2003. Dl. Laicu și-a dat demisia din calitatea de membru al CA Apa-Vital la data de 8 iulie 2016, și din funcția de consilier județean pe 14 noiembrie 2016, din proprie inițiativă. Nu există nici o legătură de cauzalitate între informarea dată de mine la ANI, privind starea acestuia de incompatibilitate, și acțiunile ulterioare ale reclamantului. Acest prejudiciu nu a fost produs de mine și nici nu a fost determinat de sesizarea mea, astfel că nu pot fi obligat la plata despăgubirilor cerute. Prejudiciul a fost evaluat ca fiind suma indemnizațiilor de consilier județean, pe care Laicu ar fi primit-o dacă nu-și dădea demisia. Prejudiciul pretins de acesta este de fapt unul material, și nu moral, astfel  că reclamantul ar trebui să fie obligat la plata unei taxe de timbru corespunzătoare,, a menționat Iulian Stoica, într-o întâmpinare depusă la dosarul cauzei, prin intermediul avocatului său Vasile Cojocaru. Dănuț Pilă a revenit pe postul de director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași în decembrie 2019, decizia fiind luată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Pilă a cîștigat definitiv procesul în justiție prin care revendicase funcția pierdută, dar hotărîrea finală nu fusese pusă în aplicare de fosta conducere a Regionalei.  Actualul director regional executiv al DRDP Iași este la bază inginer constructor și a preluat pentru prima dată conducerea instituției în martie 2011. Timp de aproape 20 de ani, el a fost și ofițer activ în structurile SRI Iași, fiind ulterior pensionat. Bărbatul a fost demis de mai multe ori din postul de director al DRDP Iași, dar a fost repus de fiecare dată în funcție de către judecători. Aversiunea dintre cei doi foști colegi de muncă de la DRDP Iași este arhicunoscută de toată lumea, între Laicu și Pilă existînd o dușmănie în adevăratul sens al cuvântului care durează de un deceniu.

 

Bianca CRISTEA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here