Protagonista celui mai celebru sărut de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial a murit la vârsta de 92 de ani

Greta Zimmer Friedman, femeia sărutată de un marinar în fotografia celebră care a devenit în Statele Unite ale Americii simbol al încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, a încetat din viaţă, la vârsta de 92 de ani, relatează bb.co.uk, potrivit News.ro.

 

Aceasta a murit în urma unei pneumonii, la un spital din Richmond, Virginia, a anunţat fiul acesteia, Joshua Friedman.

 

Greta Zimmer Friedman, o asistentă de stomatologie, avea 21 de ani când a fost îmbrăţişată şi sărutată de George Mendosa, în New York’s Times Square, în 14 August 1945.

 

 

Fotografia care a surprins momentul a devenit una dintre imaginile-simbol pentru ceea ce americanii celebrează sub numele de VJ Day (Victory over Japan Day) şi a fost publicată în revista Life.

 

Greta Zimmer Friedman  a spus că nu a ştiut de această fotografie până în anii 1960, când a văzut o carte scrisă de cel care a realizat fotografia, renumitul fotograf Alfred Eisenstaedt.

 

De-a lungul timpului, au existat mai multe persoane care au pretins a fi marinarul şi asistenta din fotografie, dar în anii 1980 identitatea celor doi protagonişti a fost confirmată: doamna Friedman şi domnul Mendosa.

 

Deşi imaginea îi înfăţişează sărutându-se, cei doi nu se cunoşteau.„Nu a fost chiar un sărut”, a spus Friedman, într-un dialog din 2005: „A fost cineva care sărbătorea. Nu a fost un eveniment romantic”.

 

Fotografia aceasta a devenit un simbol pentru bucuria pe care au trăit-o americanii în ziua în care Japonia s-a predat.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here