Profi, amendat de OPC. Carne la „temperatura camerei” în galantare

Probleme în justiție pentru cunoscuta companie Profi-Rom Food care se ocupă de administrarea și funcționarea lanțului de magazine alimentare cu același nume.  Datorită unor produse din carne depozitate în mod necorespunzător și la o temperatură mult peste limita legală, un magazin din Iași a primit o amendă de 2000 de lei. În replică, avocații Profi susțin că sancțiunea aplicată de inspectorii OPC Iași este una forțată deoarece produsele din carne refrigerată se încadrau în termenul legal de valabilitate și tocmai fuseseră introduse în vitrina frigorifică. Conducerea OPC Iași pledează însă pentru menținerea amenzii și arată că, în ultimul timp,  ar fi primit mai multe reclamații la adresa Profi, din partea unor  cetățeni nemulțumiți.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) a luat în vizor activitatea lanțului de magazine Profi din Iași. În urma unui control efectuat în decembrie 2018, în incinta unui super-market situat pe Șos. Națională 176 C, inspectorii au sancționat SC Profi Rom Food SRL, cu o amendă în valoare de 2000 de lei. Pe 3 decembrie, la momentul efectuării controlului, într-o vitrină frigorifică, ticsită de carne, au fost descoperite mai multe kilograme de aripioare de pui refrigerate, de pulpe de pui și spată de porc, depozitate într-un mod total necorespunzător. La o analiză mai atentă, s-a stabilit că produsele refrigerate fuseseră depozitate la o temperatură cu mult peste limita legală. S-a constatat astfel că, deși, acestea erau în cadrul termenelor de valabilitate, ar fi trebuit să fie menținute la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade Celsius. Verificările din termometru au scos însă la iveală faptul că refrigeratele din carne erau depozitate la o temperatură de cca 8,8 grade Celsius, dublu decît normalul permis de lege. În timpul verificărilor, controlorii OPC au găsit și o cantitate însemnată de crenvuști din pui Caroli, care, deși nu suferiseră modificări organoleptice importante, temperatura de păstrare a acestora depășea 8 grade Celsius. În final, societatea-mamă a fost amendată și sancționată pentru depozitarea necorespunzătoare  a cărnii, conform OG 21/1992 privind protecția consumatorului.

E absurd ce s-a întâmplat. Sancțiunea este nelegală”

Nemulțumiți de decizie, reprezentanții SC Profi Rom Food SRL, prin administratorul Daniel  Cîrstea, susțin că sancțiunea aplicată de OPC Iași este una netemeinică și nelegală. Într-o plângere adresată magistraților, conducerea Companiei Profi mai arată că amenda a fost una forțată și că toate argumentele pertinente ale șefei de magazin nu au fost luate în considerare. „La plecarea controlorilor din unitate, temperatura din acea vitrină frigorifică era de 3,9 grade. Una din cauzele invocate de controlori  putea să intervină doar din cauza faptului că unele produse ar fi fost depozitate chiar înainte ca OPC să înceapă verificările. Ori, în încăpere, aerul este mult  mai cald. În principiu, ar fi putut exista mai multe motive pentru care temperatura din interiorul vitrinei să fie cu mult mai ridicată decît limita legală. Degeaba noi am sesizat astfel de lucruri, căci nu am fost luați în considerare. Cele susținute de inspectorii OPC în procesul-verbal de contravenție sunt niște absurdități”, au explicat avocații Profi. Apărătorii companiei solicită anularea sancțiunii ori înlocuirea acesteia cu un simplu avertisment.

Petiții și reclamații la adresa magazinului situat pe Șos. Națională 

Reprezentanții OPC Iași, prin comisarul-șef Cristian Teodor  Hâncu, au cerut, într-o întâmpinare, respingerea plângerii și menținerea amenzii aplicate firmei Profi, pe motiv că, anterior, ar fi existat mai multe petiții și reclamații semnate împotriva companiei.

“S-a constatat faptul că, produsele respective din carne refrigerată erau depozitate necorespunzător. Acestea ar fi trebuit menținute la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade Celsius. Procesul-verbal de sancțiune i-a fost adus la cunoștință unui angajat al magazinului, pe  nume Marius Butnărică, iar ulterior, a fost invitat la sediu și șeful de market. Nerespectarea condițiilor de păstrare, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, a unor produse alimentare cu grad ridicat de perisabilitate, este de natură să determine modificări organoleptice de natură să afecteze consumatorii”, se arată în întâmpinarea semnată de comisarul-șef Cristian Hâncu și de comisarul Marian Grigoraș.

Printre reclamațiile primite la adresa Profi, controlorii oferă și un exemplu elocvent. Mihaela Dumitrașcu ar fi sesizat OPC Iași de faptul că, ar fi achiziționat, fără să știe, din același magazin, carne expirată, pe care era cât pe ce să o ofere copiilor săi, acesta fiind și motivul principal pentru care au fost demarate verificările respective.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here