Procurorii descind la APIA Iași. Ploaie de dosare penale pe capul lui Jităreanu

DNA Iași efectuează în aceste zile audieri într-un dosar de corupție care vizează modul în care au fost acordate subvențiile europene de APIA Iași @ Sesizarea a fost făcută de Vasile Giurgiuveanu, cel care a reclamat că directorul adjunct al APIA Iași, Smărandița Careja, a încasat nelegal subvenții europene pentru o suprafață de teren din comuna Tătăruși @ În același timp, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași realizează cercetări într-un dosar care vizează abuzurile la care a fost supus Giurgiuveanu de către șefii APIA Iași

În aceste zile, procurorii anticorupție de la DNA Iași efectuează intens audieri într-un dosar de corupție care vizează modul în care au fost plătite unele subvenții de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA Iași). Ancheta a fost demarată de polițiștii de Direcția Generală Anticorupție, structură de poliție judiciară a Ministerului de Interne care efectuează verificări sub coordonarea procurorilor DNA Iași. Ancheta a fost declanșată ca urmare a unei sesizări efectuate de Vasile Giurgiuveanu, un fermier din Tătăruși. Acesta a  reclamat faptul că Smărăndița Careja, director adjunct al APIA Iași, a încasat nelegal subvenții pentru o suprafață de teren deținută de soacra sa în comuna Tătăruși. Smărăndița Careja este soția lui Ioan Careja, director al SC Construcții Hidrotehnice SA Iași. Acesta este din Tătăruși, iar mama sa, Leonora Careja, locuieșțe încă în comuna natală. Subvențiile încasate nelegal vizează o suprafață de 1,15 hectare de teren deținută de Leonora Careja la Tătăruși. Vasile Giurgiuveanu a sesizat în urmă cu circa un an că în cazul mai multor persoane din Tătăruși, APIA plătea de două ori subvenție pentru aceleași suprafețe de teren. După ce a făcut această sesizare, Giurgiuveanu a putut să constate că șefii APIA nu vor să ia nici un fel de măsuri. Aprofundând cercetările Giurgiuveanu a constatat că Jităreanu nu voia să ia măsuri deoarece în această fraudă era implicată și Smărăndița Careja care încasa nelegal subvenții în numele soacrei sale. Trebuie să precizăm că potrivit legislației proprietarii terenurilor agricole pot lucra singuri terenuri și în aceste condiții pot solicita să încaseze personal subvențiile pentru suprafețele exploatate. De asemenea, aceștia pot opta pentru arendarea terenului dar și în acest caz subvenția este încasată de cel care lucrează suprafața respectivă. De asemenea, aceste subvenții se acordă o singură dată pe an. Ori, Vasile Giurgiuveanu a observat că Leonora Careja avea încheiat contract de arendă cu firma sa, respectiv SC Vasy Hot SRL iar subvenția era achitată în mod legal acestei firme dar în același timp nora sa încasa bani de la APIA pentru aceiași suprafață.

„Eu încasam subvenție de la APIA Iași în baza contractului de arendă încheiat cu doamna Leonora Careja, iar nora ei încasa subvenția în numele ei profitând de funcția pe care o deține la APIA, cea de director adjunct. Pentru a încasa subvenția agricolă de la APIA Iași, Careja Smărăndița a prezentat anual declarații false în numele soacrei sal, precum că aceasta lucrează personal suprafața de 1,15 hectare de teren arabil. Am fost în audiență la directorul APIA Iași, domnul Jităreanu și i-am explicat că nu este în regulă ce se întâmplă. I-am spus că subvenția dublă nu se plătea doar pentru Leonora Careja ci s-a constatat acest lucru și în cazul altor persoane din Tătăruși”, a declarat Vasile Giurgiuveanu.

Încă un dosar penal. Răzbunare

Giurgiuveanu a mai aratăt în plângerea sa că Jităreanu nu a vrut să ia nici un fel de măsuri deoarece Smărăndița Careja ar fi fost amanta șefului APIA Iași. De precizat că Sergiu Jităreanu este divorțat din anul 2014. Elena Font, fosta soție a lui Jităreanu, a susținut într-un interviu acordat presei locale că a fost agresată fizic de nenumărate ori de directorul APIA, adăugând că acesta are o relație amoroasă cu Smărăndița Careja. Imediat după ce a făcut aceste dezvăluiri, Girgiuveanu a fost ținta unor acțiuni de răzbunare demarate de cei doi șefi de la APIA. Firma lui Giurgiuveanu, Vasy Hot SRL, a fost supusă unor controale și i-au fost sistate subvențiile. Jităreanu și jurista APIA Iași, Ana Maria Gârdea au luat o serie de decizii prin care au oprit plata unor subvenții în valoare de 320.000 lei către firma lui Giurgiuveanu. Din acest motiv, fermierul a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Jităreanu și a juristei. Procurorii ieșeni de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași au transmis recent că în urma plângerii depuse de Giurgiuveanu au declanșat cercetările necesare dosarul penal având numărul 15105/P/2017.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here