Procesul care deschide Cutia Pandorei: despăgubiri pentru o autorizație blocată timp de 4 ani de Primăria Iași

O familie din Iași care s-a luptat timp de patru ani cu Primăria pentru eliberarea unei autorizații de construire solicită daune de 200.000 de lei pentru pagubele suferite și pentru timpul pierdut. Familia Cernia a depus solicitarea pentru eliberarea autorizației de construire în 2020, dar a obținut documentul abia în 2024, după ce a obținut de la Tribunal o sentință în acest sens. Soții Ciornia au încercat să extindă locuința și, pentru a-și putea realiza proiectul, au concesionat în 2019 și un teren de 122 metri pătrați de la primărie. Timp de cinci ani de zile, ieșenii au plătit redevența fără însă să poată folosi terenul, deoarece Primăria Iași refuza să elibereze autorizația de construire. Familia Ciornia solicită să fie despăgubită pentru că prețurile materialelor de construcții și manoperei au crescut în perioada de patru ani în care au așteptat eliberarea autorizației. Procesul poate deschide o Cutie a Pandorei: sute de ieșeni și companii cu investiții de milioane de euro blocate pot solicita despăgubiri pentru că autorizațiile de construire sunt eliberate cu întârziere.

O familie din Iași a dat în judecată Primăria pentru a acoperi un prejudiciu cauzat de eliberarea unei autorizații de construire cu o întârziere de 4 ani. Soții Gheorghe și Maria Ciornia au concesionat un teren de 122 mp de la municipiu pentru a finaliza construcția unei locuințe. Pentru concesiunea aprobată în 2019, familia Ciornia plătește 1.800 euro pe an către Primărie. Doar că municipalitatea a refuzat ani la rând să elibereze autorizația de construire,  solicitată în 2020, pentru extinderea casei, ceea ce le-a cauzat un prejudiciu financiar consistent soților Ciornia. Ieșenii au dat în judecată Primăria pentru a obliga instituția să elibereze autorizația. Deși au avut câștig de cauză, soții au constatat ulterior că anii în care nu au avut cum să construiască, materiale s-au scumpit, iar ei au ieșit în pierdere.

Daune de aproape 200.000 lei pentru patru ani de așteptare

Familia Ciornia a dat din nou în judecată Primăria Iași, pe primarul Mihai Chirica și pe secretarul general al Municipiului Iași solicitând daune în valoare de 180.000 de lei. Acțiunea a fost înregistrată la Tribunalul Iași în luna noiembrie 2024. În urmă cu un an, în noiembrie 2023, ei au câștigat definitiv procesul împotriva Primăriei, primarul Iașului fiind obligat la emiterea autorizației pentru construcția din strada Fraților. De această dată, soții Ciornia solicită daune cauzate de întârzierea nejustificată în emiterea autorizației.

Două tipuri de daune cerute de familia purtată cu vorba de primărie

Conform acțiunii, familia în cauză solicită două tipuri de daune. Aceștia au cerut 150.000 lei în contul valorii estimate provizorii, bani reprezentând diferențe valoare materiale de construcții și manoperă necesare pentru edificarea construcției autorizate. Astfel, Primăria era obligată să le emită autorizația în 30 de zile de la înregistrarea cererii, respectiv în august 2020. Doar că autorizația le-a fost emisă abia în 2024, întârziere exclusiv din culpa Primăriei, așa cum a stabilit instanța. În cei 4 ani, materialele și manopera s-au scumpit, iar realizarea imobilului este mult mai scumpă acum. Prin urmare, diferența de cost pentru edificarea imobilului, autorizat în 2020, a fost estimată de Ciornia la suma de 150.000 lei în 2024. Familia solicită acum banii de la Primărie, întrucât susțin că este un prejudiciu creat din culpa primarului, prin neemiterea autorizației. Alți 30.000 lei au fost solicitați pentru lipsa folosinței imobilului. Familia Ciornia a considerat că timp de patru ani au fost privați de a se folosi de imobilul respectiv. Oamenii au calculat lipsa folosinței bunului raportat la valoarea unei chirii lunare în zona respectivă și astfel au ajuns la valoarea solicitată.

Procesul poate aduce o premieră în cazul în care acțiunea va fi admisă. Astfel, primarul va fi obligat să plătească pentru abuzurile pe care le comite prin blocarea activității urbanismului local. Problemele de la Direcția de Urbanism au dus la numeroase întârzieri în emiterea autorizațiilor, la probleme penale, la suspendarea șefilor și funcționarilor de la acest birou și multe altele.

Istoricul unui dosar absurd. Oamenii au plătit pentru un teren pe care nu au fost lăsați să-l folosească

Contractul încheiat cu Primăria prevedea ca cei doi soți să finalizeze construcția în termen de un an de la preluarea terenului. Cererea de autorizație însoțită de documentația completă a fost depusă din iulie 2020. Ani la rând, Primăria Iași a refuzat să elibereze autorizația de construire. Pentru a putea totuși să construiască pe terenul pe care l-au concesionat, soții Ciornia au cerut judecătorilor să oblige Primăria Iași să emită autorizația de construire, decizie care îl cele din urmă a fost favorabilă. În mai 2019, Consiliul Local Iași a aprobat cererea de concesionare a terenului în suprafaţă de 122 mp situat în zona străzii Fraților pentru extinderea construcției existente. Ulterior, în 31 iulie 2019, a fost încheiat un contract de concesiune pentru care cei doi soți plăteau 1.800 euro pe an. În octombrie 2019, familia Ciornia a obținut un certificat de urbanism, a făcut documentația tehnică și, în iulie 2020, a depus actele pentru obținerea autorizației de construire. De atunci însă au apărut și problemele. Familia a susținut că Primăria nu i-a notificat de faptul că actele ar fi incomplete și nici nu au primit vreun răspuns la adresele pe care ei le-au trimis către autoritatea locală. Cu toate acestea, au plătit în continuare redevența anuală de 1.800 de euro. Oamenii au mai plătit și peste 100.000 lei pentru studii și alte documente necesare extinderii locuinței.

Primăria s-a încurcat în propriile aberații

În primul dosar, municipalitatea a susținut că a returnat documentația pentru completare, fapt care nu a putut fi demonstrat prin corespondența cu soții Ciornia. De asemenea, Primăria a invocat și faptul că valabilitatea contractului de concesiune a terenului a fost depășită, deoarece conform contractului, familia era obligată să finalizeze clădirea într-un termen de un an de zile. Argumentația juriștilor lui Chirica sfidează logica, fapt remarcat și de către judecători. Familia Ciornia nu putea construi, atâta timp cât Primăria Iași nu emitea autorizația de construire. În plus, soții au demonstrat că Primăria i-a notificat cu privire la prelungirea contractului de concesiune, dar și a certificatului de urbanism pe durata stării de urgență instituită în timpul pandemiei de Covid 19. Ulterior, municipalitatea a trimis o adresă că trebuie și acordul vecinilor, după care a refuzat să mai emită autorizația. Abia după ce a pierdut procesul, autoritatea locală s-au achitat de obligații.

Vlad ROTARU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here