În ce hal a compromis cuplul Chirica – Harbagiu instituția Primăriei! @ „Sforarul” ori „săgeata” viceprimarului Gabriel Harabagiu, Mircea Rotariu, este executat silit pentru că a dispărut cu televizoarele, mașinile de spălat și alte echipamente electrocasnice plătite și lăsate în custodia sa de către Universitatea Agronomică @ Rotariu se ocupă de treburile murdare ale „vicelui” Harbagiu: legături cu lumea interlopă, autorizații pentru clădiri, avize pentru tonete și alte afaceri pestrițe @ Când a fost demascat de presă, a atacat violent ziariștii, amenințându-i, hărțuindu-i și împroșcând cu fecale ușile și mașinile redacțiilor @ Drept urmare, este inculpat în dosarul 2585/P/2018, deschis pentru aceste fapte la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași @ Un alt dosar a fost deschis pentru „furt”, legat de dispariția echipamentelor de la Universitatea de Agronomie
Interlopul viceprimarului Harabagiu, Mircea Rotariu, este încolțit de creditori. În ultimele luni, mai mulți executori judecătorești s-au adresat instanțelor de judecată pentru demararea procedurilor de executare silită a lui Mircea Rotariu. La începutul lunii martie, Judecătoria Iași a admis cererea executorului judecătoresc Darie Andreea de încuviințare a excutării silite a lui Mircea Rotariu la cererea creditorului Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
Săptămânalul 7 IAȘI a dezvăluit modul în care Rotariu a reușit să fure pur și simplu din bugetul și patrimoniul Universității de Agronomie. Prejudiciul suferit de USAMV și confirmat de instanță printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă este de 1.566.754 lei, bani pe care Mircea Rotariu trebuie să-i returneze universității ieșene. Instituția de învățământ superior a formulat și o plângere penală împotriva lui Rotariu, acesta fiind acuzat de furt și distrugere, însă procurorii refuză să întocmească rechizitoriul și să finalizeze dosarul.
A plecat cu echipamentele
Totul a plecat de la faptul că OMR Grup Development, firma al cărei asociat și administrator era Mircea Rotariu, a câștigat o licitație pentru construirea și dotarea unui cămin studențesc. Pe lângă faptul că nu a reușit să termine lucrarea, lăsând-o de izbeliște, Rotariu a dispărut cu tot cu obiectele cu care trebuia dotat căminul fiind vorba în special de echipamente electronice și electrice (televizoare, mașini de spălat etc).
”Din actele anexate cererii de creanță depuse de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară reiese că aceasta i-a achitat domnului Rotariu Mircea Nicolae contravaloarea echipamentelor și utilajelor necesare efectuării lucrărilor aferente contractului nr 56/06.10.2008. Potrivit declarației de creanță, toate echipamentele și materialele au fost lăsate pe bază de proces verbal în posesia lui Rotariu Mircea Nicolae până la finalizarea construcției. Cu toate acestea, la data de 30.12.2015, comisia de recepție numită de USAMV a întocmit procesul verbal de recepție calitativă și cantitativă numărul 21193 în care s-a consemnat că echipamentele și utilajele lăsate în custodie lipsesc, iar lucrările sunt incomplete” se arată în motivarea judecătorilor.
Și Fondul Național de Garantare vrea bani
Acum executorii încearcă să recupereze țepele trase de Rotariu atât USAMV cât și altor creditori, printer care și statul roman prin Direcția Regională de Finanțe și Fondul Național de Garantare.
Prin sentința numărul 416 din 15.03.2018 judecătorii de la Tribunalul Iași au admis cererea lichidatorului Marka’s IPURL de atragere a răspunderii patrimoniale asupra lui Mircea Rotariu: ”Admite în parte acțiunea formulată de reclamantul MARKA`S IPURL, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei SC OMR GRUP DEVELOPMENT SRL, în contradictoriu cu pârâții ROTARIU NICOLAIE MIRCEA și GHERASIM DUMITRU VLAD. Stabileşte răspunderea personală solidară a pârâților ROTARIU NICOLAIE MIRCEA și GHERASIM DUMITRU VLAD pentru pasivul debitorului falit SC OMR GRUP DEVELOPMENT SRL, în sensul că obligă pârâții în solidar să acopere pasivul rămas neacoperit al debitoarei, in limita sumei de 690.011 lei. Stabilește răspunderea personală a pârâtului GHERASIM DUMITRU VLAD si pentru diferența de 6.626.691,9 lei cu titlu de pasiv al debitorului falit și îl obligă la plata acestei sume.”
Potrivit opiniei judecătorilor, menționată în dispozitivul sentinței, Mircea Rotariu a folosit banii și bunurile societății în interes personal, țepuind partenerii societății al cărei administrator și asociat era: “Starea de insolvabilitate a debitoarei nu este decât urmare a unui management defectuos, a unei activități lipsite de eficiență economică și a unei administrări total necorespunzătoare a societății. Simpla încetare de plăți constituie un prejudiciu pentru creditori.Reclamanta a mai arătat că, conform situației contabile aferente anilor 2013 și 2014, resursele financiare și patrimoniale nu au fost utilizate pentru plata datoriilor societății, dar nu mai există în gestiunea societății ci au fost valorificate în interes personal de către persoanele care au administrat societatea”.
Mai mult, atât Direcția Regională a Finanțelor cât și lichidatorul societății au arătat judecătorilor că administratorul statutar al societății a refuzat să predea documentele contabile, astfel că se întărește ideea susținută de ANAF că Rotariu Mircea Nicolae a ținut o contabilitate fictivă.
Mircea Rotariu, de la țepar la sforar în Primărie
Rotariu este ”săgeata” viceprimarului Gabriel Harabagiu, un interlop certat cu legea, atât în țară cât și în afara granițelor țării. Prin intermediul lui Rotariu, mai marii din primărie desfășoară mai multe afaceri din domeniul imobiliar sau al comerțului stradal. Rotariu este mai mereu prezent în biroul viceprimarului Harabagiu unde își desfășoară mare parte din activitatea zilnică.
Atacuri și amenințări împotriva ziariștilor
7IAȘI a publicat mai multe investigații de presă prin care a arătat legăturile dintre Rotariu și Harabagiu și a dezvăluit afacerile ilegale pe care le desfășoară. Drept răspuns, Rotariu a acționat în stil mafiot asupra redactorilor, amenințându-i și mânjindu-le mașinile cu fecale. Deși are mai multe dosare penale la activ în care s-a început urmărirea penală împotriva sa, Rotariu nu are o problemă în a încălca legea. Încurajat de atitudinea pasivă a procurorilor și polițiștilor, Rotariu a aplicat aceleași metode de intimidare și asupra redactorilor de la publicația Reporteris. Cu aproximativ o lună în urmă săptămânalul respectiv a publicat o anchetă vizând modul în care familia lui Rotariu a primit un teren de la Primăria Iași prin intermediul viceprimarului Harabagiu. după apariția articolului, Rotariu a aruncat cu fecale pe ușa redacției Reporteris. Rotariu a fost ”înfiat” de Harabagiu și este folosit de acesta la treburile murdare. Creditorii lui Rotariu fac coadă la ușa lui și așteaptă să recupereze peste 2 milioane de euro cu care acesta i-a țepuit.
Rareș Neamțu