Dezvoltator celebru, anchetat pentru distrugere. Surpriză: „Scafandrul” lui Nichita, „săgeata lui Achiței”

Scandal uriaș în Tudor Vladimirescu, în spatele căminelor studențești @ Dezvoltatorul Gheorghe Achiței este acuzat că a  început să ridice un bloc după ce a distrus gardul firmei Hotelul T23, intrând ilegal pe terenul unității hoteliere @ Proprietarul hotelului, Iulian Pogar, a depus plângere penală pentru distrugere și tulburare de posesie @ Gardul a fost distrus de Ionuț Dumitrașcu, un individ poreclit „Scafandrul” un recidivist,  condamnat penal deja de două ori,  care la vremea respectiva era mandatarul lui Achiței

Scandal imobiliar cu acuzații penale în Tudor Vladimirescu, unde unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori din Iași, Gheorghe Achiței, este acuzat că și-a trimis cunoscuta ”săgeată”, pe Ionuț Dumitrașcu, poreclit „Scafandrul lui Nichita” să demoleze ilegal gardul vecinului și să-i ocupe o bucată de teren. Astfel, plângerea penală a fost depusă Iulian Pogar, proprietarul Hotelului T 23, în spatele căruia Gheorghe Achiței a început să ridice un bloc cu două etaje.

Achiței a cumpărat terenul din zonă în anul 2016, dar actele notariale definitive pentru întreaga suprafață pe care ridică acum blocul le-a finalizat prin anul 2017. Ori, pe 11 ianuarie 2017, personajul Ionuț Dumitrașcu, un individ condamnat penal deja de două ori, mandatarul lui Gheorghe Achiței, a venit cu niște muncitori, a dărâmat gardul hotelului și a distrus și parcul de joacă și spațiul verde, amenajări din curtea unității de cazare. Proprietarul hotelului a sunat imediat la Poliție. La scurt timp, au apărut la fața locului doi polițiști de la Secția a 4 a de Poliție a municipiului Iași, care l-au legitimat pe Dumitrașcu. Acesta a recunoscut că a demolat, că a ordonat distrugerile descrise mai sus, adăugând că este mandatarul lui Achiței.

Iulian Pogar și firma Hotel T23 SRL au depus plângere penală pentru distrugere și tulburare de posesie.

„Noi am depus plângerea penală „in rem”, dar din câte am înțeles eu, între timp ancheta penală a evoluat, iar domnul Dumitrașcu are cel puțin calitatea de suspect, dacă nu, de inculpat. Însă, eu nu pot să cred că domnul Dumitrașcu a acționat de capul său, fără o instigare din partea domnului Achiței. Beneficiarul este domnul Achiței”, a spus  Iulian Pogar.

În același timp, Iulian Pogar și firma sa s-au adresat și instanțelor de judecată, solicitând despăgubiri materiale pentru distrugerea gardului și a spațiilor amenajate în curte. SC Hotel T23 SRL a estimat valoarea pagubelor la circa 14.000 lei, adăugând în același timp că nu se opune unei expertize în cazul în care aceasta este contestată. Achiței a încercat să intabuleze terenul pe care l-a ocupat abuziv, dar cererea i-a fost respinsă. Suprafața aflată în discuție nu este foarte mare, în jur de 50 metri pătrați. Acum această suprafață se află din nou în posesia firmei Hotel T 23 SRL.

Achiței: „Dumitrașcu să răspundă”

Contactat de jurnaliștii 7IAȘI, Gheorghe Achiței s-a delimitat de acțiunile lui Dumitrașcu.

„Eu eram plecat din țară, i-am spus lui Dumitrașcu să nu dărâme gardul. Așa am declarat și la Poliție. Domnul Dumitrașcu trebuie să răspundă pentru ce a făcut. Eu nu vreau să mai aud de el. În schimb, aș vrea să mă împac cu domnul Pogar”, a spus Achiței.

Acest dosar penal vine într-un moment foarte prost pentru Gheorghe Achiței, care în ultima perioadă a obținut niște hotărâri judecătorești care i-au zdruncinat serios afacerile. Astfel, în luna februarie a acestui an, Curtea de Apel Iași a admis solicitarea Fiscului de a-l executa pe Achiței pentru recuperarea sumei de 1,3 milioane euro. Achiței a fost verificat de Fisc, care a constatat că în ultimii ani acesta, în calitate de persoană fizică, a vândut mai multe apartamente și case fără să plătească statului impozitele aferente. Achiței a contestat decizia Fiscului, dar a pierdut procesul.

De asemenea, pe data de 28 martie a.c, Tribunalul Iași  a  anulat autorizația de construire pentru trei blocuri construite de Achiței la Valea Lupului la capătul străzii Cireșilor. Autorizația a fost anulată ca urmare a unei contestații depuse de un vecin care a arătat că spre blocurile lui Achiței nu există o cale de acces care să respecte prevederile legale.

Scafandrul Dumitrașcu: două condamnări penale

În ceea ce-l privește pe Ionut Dumitrașcu, presa ieșeană a arătat în mai multe rânduri că aceasta este ”săgeata” unor dezvoltatori imobiliari cărora le obține autorizații de la primăriei prin prisma relației de prietenie pe care o are cu viceprimarul Gabriel Harabagiu. Achiței este unul dintre dezvoltatorii care se numără printre „clienții” lui Dumitrașcu. Tupeul lui Dumitrașcu de a demola proprietatea altuia nu suprinde, având în vedere că acesta a fost condamnat deja penal de două ori „desfășurarea de activități în domeniul jocurilor de noroc, fără licență și autorizație”.

Pe 23 februarie a.c, Dumitrașcu a fost condamnat la 9 luni de închisoare cu suspendare, dar sentința nu este definitivă.

Anterior, Dumitrașcu fusese condamnat într-un alt dosar, cu amendă penală pentru aceiași infracțiune.

Potrivit  portalului instanțelor de judecată, procurorii ieșeni de la Parchetul Tribunalului au în lucru un alt dosar care-l privește pe Dumitrașcu, faptele referindu-se tot la fraudă în domeniul jocurilor de noroc.

La toate acestea, se adaugă și plângerea penală pentru distrugere și tulburare de posesie depusă de  Hotel T23  SRL. Deci, în total patru dosare penale.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here