Iașul lui Chirica, ca Viena sau Paris!? Accident ca în Las Fierbinți din cauza lipsei unui indicator

Sentință: Primăria Iași a fost făcută direct responsabilă pentru producerea unui acident rutier, la intersecția cu Trecătoarea Sf. Andrei, pentru că a uitat să monteze un indicator care interzicea virajul la stânga. Un sucevean, străin de Iași, s-a avântat pe străzile municipiului și, respectând indicatoarele rutiere, s-a trezit pe contrasens, „bot în bot” cu altă mașină. În urma unui accident rutier petrecut în decembrie 2017, două autoturisme s-au ciocnit în trafic, ambele suferind avarii grave. Raportul polițiștilor de la Rutieră a fost însă unul devastator la adresa instituției lui Chirica: la locul faptei nu există montate indicatoare rutiere conforme, respectiv “interzis a vira la  stânga”, precum și efectuarea virajului “la dreapta”. Practic, șoferii implicați au fost declarați nevinovați din cauza lipsei acestor indicatoare, iar Primăria, în calitate de administrator al drumurilor publice din oraș, a fost sancționată cu amendă judiciară de 3000 de lei, pentru încălcarea Codului rutier și a OUG 195/2002.  Deși edilul a cerut în instanță anularea contravenției, procesul a fost pierdut cu “brio” de Primărie.

Pe facebook, Mihai Chirica vrea să concureze cu marile capitale ale Europei, dar primar este ca în Las Fierbinți, orașul fictiv al personajelor din sitcom-ul omonim.  Primăria Iași a fost condamnată la plata unor daune, din cauză că nu a montat  indicatoare rutiere pe drumurile publice. În urma unui proces civil cu IPJ Iași-Serviciul Poliției Rutiere, Primăria Iași a fost făcută direct-responsabilă de producerea evenimentului rutier care a a avut loc în urmă cu doi ani.

Totul a pornit de la un accident rutier petrecut în ziua de 16 decembrie 2017, în jurul orei 16, la intersecția cu Trecătoarea Sf. Andrei. La data respectivă. suceveanul Iulian Costeliuc, aflat la volanul unui BMW cu nr. de înmatriculare SV-13-GFY, la efectuarea unui viraj la stânga, de pe Stradela Sf. Andrei, spre Strada Sf. Andrei, și neavând pe sensul de deplasare nici un indicator rutier de restricție, a intrat în coliziune cu un autoturism Logan IS-65-TCL, condus regulamentar de ieșeanul Dorin Cojan.  În urma  impactului puternic, ambele mașini au suferit avarii grave și, din fericire, nu au fost victime, șoferii suferind leziuni minore. Accidentul rutier a avut loc în fața Clinicii stomatologice  Dental-Care, în imediata apropiere a Bisericii Apostolice. La fața locului a ajuns imediat un echipaj rutier, care, în urma cercetărilor efectuate a stabilit că șoferul din Suceava nu avea instalat, în trafic, un indicator conform care să îi interzică virajul la stânga. Practic, polițiștii au constatat că, suceveanul care venea de pe stradelă înspre strada Sf. Andrei, neavând pe sensul de deplasare un indicator de restricție, care indică interzicerea virajului la stânga, a virat stânga, continuându-și deplasarea ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În curba din zonă, acesta a intrat însă în coliziune cu Loganul, ambele mașini suferind avarii mari.

Raport devastator la adresa Municipalității

Raportul întocmit la fața locului de către polițiștii de la Rutieră a fost unul devastator la adresa Primăriei. Mai precis, instituția lui Chirica, în calitate de administrator principal al drumurilor publice din oraș, a fost indicată drept responsabilă de accident deoarece ar fi trebuit să monteze în zona cu pricina un indicator rutier de restricție “interzis a vira la stânga”, precum și unul cu efectuarea obligatorie a virajului “la dreapta’. Astfel, evenimentul rutier din decembrie 2017 a condus la sancționarea Primăriei cu amendă judiciară în valoare de 3000 de lei. La cîteva zile după incident, Municipalitatea, ca și administrator al drumului public, a primit un raport detaliat al accidentului precum și o copie a sacțiunii contravenționale.

Chirica, identificat și el în calitate de contravenient

Nemulțumiți de decizia Poliției Rutiere, juriștii Primăriei s-au adresat Judecătoriei și au solicitat anularea sancțiunii. Însă, răspunsul magistraților a fost unul pe măsură: au respins acțiunea ca tardivă. Ca urmare a acestui demers eșuat, administratorul drumului public, în speță Municipalitatea, poartă întreaga vină pentru producerea accidentului rutier. În replică, reprezentanții Primăriei au susținut că sancțiunea aplicată de Poliție este nelegală și netemeinică pe motiv că agentul constatator l-ar fi identificat în calitate de contravenient pe edilul Mihai Chirica, consemnând  numele acestuia, CNP-ul, actul de identitate cât și domiciliul personal, ca persoană fizică. “Procesul-verbal de la acea dată a fost completat cu un scris ilizibil iar actul propriu-zis a fost întocmit la un interval de 11 zile de la data săvârșirii presupusei contravenții. Mai mult, în cuprinsul procesului-verbal lipsește semnătura martorului principal. Pe de altă parte, nu se precizează dacă este vorba despre un martor ocular sau de un martor procedural, respectiv un martor asistent. De asemenea, Mihai Chirica nu poate avea personal calitatea de  administrator al drumurilor publice. În mod netemeinic și nelegal a fost reținută calitatea de contravenient a Municipiului Iași”, susțin, juriștii Municipalității, prin reprezentanta Mihaela Paula Alexandroaia, din cadrul Direcției Juridice – Serviciul Contencios, solicitând audierea acelui martor care ar fi văzut totul.

Juriștii IPJ Iași: “Amenda a fost dată în mod legal” 

De partea cealaltă a baricadei, într-o întâmpinare depusă la dosarul cauzei, reprezentanții IPJ Iași-Biroul Poliției Rutiere nu se lasă cu una cu două și resping acuzațiile. Aceștia siusțin că, potrivit legilor în vigoare și codului rutier, obligațiiile de montare a indicatoarelor rutiere și a celor de semnalizare revin exclusiv administratorului drumului public, în cazul de față Primăriei Municipiului Iași. “Plângerea în instanță a celor de la Primărie este vădit neîntemeiată fiind formulată prin exercitarea abuzivă a drepturilor procesuale. Municipalitatea a fost sancționată pentru încălcarea art. 105 pct. 1, din OUG 195/2002. Sancțiunea a fost aplicată în mod legal și solicităm menținerea procesului-verbal  ca legal și temeinic“, se arată într-un răspuns formulat și semnat de juristul Andreea Istrate, și contrasemnat de șeful Biroului juridic al IPJ Iași, Alexandru Manea.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here