Proasta lume întreligentă

despre șopîrlenia rudimentară cu franjuri kkulturali

 

După ce am scris articolul despre scandalul mizeriei de stat în care s-a pomenit, la Chișinău, vioara Alexandrei Conunova ( https://www.7iasi.ro/maia-sandu-arestati-o-pe-conunova/ ), am încercat să conving mai multă lume să ia atitudine publică vizavi de această situație revoltătoare,, care se prelungește în mod bizar și penibil, sub aripa presupus europeană a președintei Maia Sandu și a guvernului său, presupus reformator.

O celebritate culturală a Republicii Moldova, aflată de mulți ani în Occident, mi-a dat srazu un răspuns de kioke sovietică, ieșită la stuchit răsărită pe băncuța din fața porții : las’ c-a să-i deie fetii vioara ‘napoi, ci atîta frăsuială …

Șocat de viziunea rudimentară a marii celebrități basarabene, i-am amintit că procuratura de la Chișinău a primit o grămadă de acte în favoarea Alexandrei Conunova, dar mizeria continuă. Am primit același tip de răspuns jenant : las’ că se ocupă ministrul culturii de asta, a s’ reșască el prablema. Nu, marea mîndrie culturală a Respublișii Malldova n-o dzîs chiar așa, di reșît prablema , dar atitudinea sa băltea în zeama mentală sovietoidă a mega-cantinei psihologice basarabene, care a furajat narodul cu kașă cerebrală toxică și alienantă

Ca să fie meniul complet, Celebrozitatea-Sa n-a uitat să amintească, en passant, că scriu numa’ răutăți. E normal să-mi fi amintit asta, dacă eu, un amărît de jurnalist provincial, am deranjat cu chestii minore zenul unei asemenea personalități, multi-premiate și multi-medaliate pe tot globul terestru. E drept, tot normal mi s-a părut să-i spun Celebrozității-Sale, direct, cisto po moldafskii, că se dă cu conturul la gard în mod penibil. Nu, nu despre vreun contur geometric i-am zis, ci de unul anatomico-mental, numit de persoanele delicate cu eufemismul ,, fund ,,. Sau ,, profund ,,  , eventual, ca să fim în ton cu profunzimile abisale din fundul curții.

Episodul 2 : un cunoscut jurnalist cultural de la București a fost, după ce i-am zis de cazul Conunova, cam pe aceeași latitudine cu mega-premiata celebritate basarabeano-occidentală  :  am eu ceva cu Maia Sandu ; ce are Lenin cu scripca ? ;  las’ că se rezolvă, ce așa mare chestie, o să-i dea fetei vioara înapoi, că se ocupă ministrul culturii, deci tăt a s’ hie ghini ș’ frumos.

Nu, cunoscutul jurnalist cultural de la București n-a zis chiar așa, c-a s’ hie ghini, cî iel îi băiet di la oraș, nu di la Vetrișoaia, di pi malu’ Prutulu’, ca mini. Donc, i-am făcut un desen ajutător și i-am explicat ce scrisesem deja : că mizeria cu vioara confiscată e efectul moștenirii lui Lenin, care încă există în mintea cică-reformatorilor care conduc Respublika Malldova ; că  ,, scandalul Conunova ,, e doar un detaliu malign din tabloul mizeriilor incredibile produse de mult-lăudata guvernare Maia Sandu – PAS ; că asemenea  scandaluri ajută enorm și decisiv la reîntoarcerea în fotoliile puterii, pe cai albi, a pro-kremliniștilor basarabeni. Și i-am mai zis ceva : dacă fetița lui i-ar fi luată cu forța o zi, nu o lună, ar înțelege în ce situație e, fără vioară, Alexandra Conunova. Deși oricum acest subiect nu e de-ajuns de important și de cultural pentru cunoscutul jurnalist și pentru marea gazetă întreligentică bucureșteană.

Episodul 3 : o veche cunoștință din orchestra operei ieșene a răspuns rugăminții mele de a ajuta la propagarea cazului ,, Republica Moldova contra Conunova ,, și a postat pe pagina sa de Facebook link-ul către articolul meu. Tipic pentru ,, capitala culturală a Romîniei ,, , n-a reacționat multă lume. A reacționat însă, în stilu-i caracteristic, ca de jeg bețivan și agramat, cu virgulă între subiect și predicat, o celebrozitate cortorală a Iașului – numitul Papa Filip, solist al filarmonicii din Iași, violoncelist al cunoscutului cvartet. ,, Ad Libitum ,, și mîrlan agresiv & iremediabil :

Pauză de aerisire și de chemat portarul filarmonicii, ca să dea afară bețivanul vomator.

După cum i-a atras atenția persoana care postase link-ul pe Fb, e clar că vomatorul cu papion citise doar titlul articolului, deci credea că eu chiar cer arestarea Alexandrei Conunova, ca orice doctor în coperți și etichete, din categoria definită de o vorbă sovietică celebră : ,, Ne cital, no absujdaiu ,, – ,, N-am citit textul, da’ am opinii despre el ,, .

Prins cu izmenele cortorale în vine, marele bivoloncelist Sfîrlip Pampas a încercat s-o dea la întors, dar a dat-o iar cu bariolajele în gard : ,, Am citit și știam dinainte situația, e veche ,, . Ca dovadă că a fi muzician cunoscut nu e similar, în mod obligatoriu, cu a avea multă minte : o mizerie veche e mai gravă, tocmai fiindcă a produs efecte prelungite. În cazul confiscării viorii Alexandrei Conunova, tocmai prelungirea mizeriei, adică ,, vechimea ,, scandalului, e bizară și revoltătoare. Oricum, nu știu ca marele muzician, mason, claxon și mistreț biped Papa Filip să fi reacționat public vizavi de acest caz.  Dar ce pretenții poți avea de la creierul unui vomator cu papion, care se crede pe dealurile unde umblă cu alții ca el, la împușcat mistreți non-bipezi și la dughit cu căldarea …

Karoce , asta ne e întrelighenția majoritară , cu dînsa defilăm – între Scilla mediocrității morale & intelectuale și Caribda mîrlăniei comportamentale. Deci o să închei iar ca domnu’ învățător Creangă ( Ion Sțipanîci Kreanga, pentru kiokele rusofone & anglofone di la Angleia, cari o uitat ,, vașa limba ,, , da’ își bagă limba proprie în locuri profund dorsale ) :

,, Popușoiu’ s-o făcut, cartoafili s-o făcut, poama s-o făcut … da’ proaaastă lume anu’ista … ,, .

#FreeGuadagnini

 

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here