Bogdan Niță, dezvoltatorul de carton: milioane pe spatele primăriei, țeapă la materiale de construcții

@ Fiul primarului din Miroslava, Bogdan Niță, cel mai puternic dezvoltator din comuna aflată în coasta Iașului, a fost urmărit luni de zile de către Arabesque, unul dintre marii retaileri de materiale de construcții, pentru neplata datoriilor @ Firma Smart Quality Residence SRL este administrată de soția lui Bogdan, Georgiana Niță, și a încheiat în 2018 cu Arabesque un contract privind furnizarea de materiale pentru blocurile și casele construite în comuna Miroslava @ Ultimele facturi din contract nu au mai fost achitate și s-a ajuns în instanță, iar furnizorul de materiale de construcții a fost nevoit să cheme la bară garantul contractului, pe Georgiana Niță

Deși ajuns milionar în euro datortă afacerilor realizate pe seama și cu sprijinul Primăriei Miroslava, fiul primarului Dan Niță, Bogdan, a încercat să tragă o țeapă companiei Arabeque. Între retailerul de materiale de construcții și una dintre companiiile familiei Niță, SC Smart Quality Residence SRL, a fost încheiat un contract comercial în anul 2018. Niță a cumpărat materiale de construcții de la Arabesque, cu plata la termen, pentru blocurile și casele construite în comuna Miroslava. Bogdan Niță a cumpărat materiale de construcții timp de trei ani de zile de la Arabesque, iar la final a încercat să tragă țeapă pentru contravaloarea ultimelor facturi emise. Reprezentanții Arabesque s-au chinuit luni de zile să recupereze banii pe cale amiabilă, iar în final au trebuit să apeleze la asul din mânecă: soția lui Bogdan Niță. În câteva zile, fiul primarului a achitat datoria câtre Arabesque precum și alte cheltuieli făcute de companie în încercarea de a-și recupera banii.

Soția lui Bogdan Niță lăsată garanție

Oficial, societatea Smart Quality Residence este deținută și administrată de Georgiana Niță, nora primarului comunei Miroslava, Dan Niță. În realitate, Bogdan Niță, fiul primarului, este cel care administrează societatea. La începutul anului 2018, între Arabesque și Smart Quality Residence a fost semnat contractul de vânzare cumpărare nr. 376/13.02.2018, prelungit ulterior prin act adițional în data de 31.01.2020, prin care depozitul de materiale de construcții urma să furnizeze firmei familiei Niță materialele necesare proiectelor imobiliare dezvoltate în comuna Miroslava. La semnarea contractului, compania Arabesque a acceptat să livreze materialele de construcții cu plata la termen, cerând în schimb ca administratorul societății, Georgiana Niță, soția lui Bogdan Niță, să devină fidejusor (garant) pentru plata produselor comandate. Acest lucru însemna că în caz de neplată a sumelor datorate de firmă, soția lui Bogdan Niță este bună de plată față de compania Arabeque. Relația comercială a funcționat mai mulți ani de zile, până când, în 2021 familia Niță a refuzat să mai plătească produsele achiziționate de la Arabesque. În ciuda încercărilor repetate ale reprezentanților Arabesque de a ajunge la o înțelegere amiabilă cu Bogdan Niță în privința achitării datoriei acumulate, nu s-a ajuns la nicio soluție concretă. Deși suma datorată era una ridicolă raportată la averea acumulată de familia primarului Dan Niță, Bogdan Niță a refuzat achitarea sumelor restante.

A plătit la foc automat

Astfel că, la finele lunii iunie 2021 Arabesque a apelat la ultima soluție pentru a-și recupera datoriile de la familia primarului Dan Niță. Prin cererea înregistrată la Judecătoria Iași în data de 28.06.2021, compania Arabesque a solicitat instanței de judecată să pronunțe o ordonanță de plată împotriva societății SC Smart Quality Residence SRL Miroslava și a garantului Niță Georgiana, prin care aceștia să fie obligați la plata sumei de 52.350 lei reprezentând debit principal și penalități, precum și la plata cheltuielilor de judecată. Conform documentelor firma familiei Niță datora firmei Arabesque suma de 38.467 lei, la care se adăugau penalități de întârziere în sumă de 13.883 lei calculate până la data de 25.06.2021. Reprezentanții Arabesque au solicitat instanței admiterea calculării de penalități până la data efectivă a plății, astfel că suma finală pe care trebuia să o achite familia Niță în solidar cu firma Smart Quality Residence putea să depășească valoarea de 60.000 de lei. Introducând cererea de judecată și împotriva Georgianei Niță, Arabesque i-a dat șah lui Bogdan Niță. În doar câteva zile de la înregistrarea cererii la Judecătoria Iași, Niță a achitat întreaga sumă datorată către Arabesque. Ba mai mult, pentru a scăpa de atragerea răspunderii pe persoană fizică, Niță a acceptat să achite suplimentar față de datoria invocată și cheltuielile efectuate de Arabesque pentru deschiderea procesului în instanță, decontând contravaloarea taxei de timbru achitate statului român în valoare de aproximativ 2.500 lei. Prin urmare, litigiul a rămas fără obiect, Arabesque obținând în final toate sumele solicitate până atunci și pe cale amiabilă.

Rareș Neamțu

1 COMENTARIU

  1. La pușcărie cu toți din familia Nita. Sa vina cei de la DNA să vadă ce se intampla . Nita bătrânul învârte tot. Ar trebui sa se sesizeze DNA și să intre peste ei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here