Călugării de la Hlincea se bat pe 1 milion de euro! Miza imobiliară este enormă

S-au împlinit 14 ani de când Metodie Oprică, starețul Mănăstirii Hlincea se luptă cu autoritățile pentru a intra legal în posesia a peste 10 hectare de teren amplasat în vecinătatea lăcașului de cult. Printr-o cerere înregistrată pe 19 septembrie 2005, Mănăstirea Hlincea a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de 10 ha teren situat în intravilanul satului cu același nume, în baza registrelor agricole din anii 1951-1955, 1959-1963 și a planului de hotărnicie din anul 1938. Comisia Locală de Fond Funciar Ciurea iar mai apoi Prefectura Iași a respins pretențiile starețului pe motiv că acesta nu face dovada dreptului de proprietate.

’’Comisia de fond funciar a analizat greșit cererea noastră. Suntem îndreptățiți să intrăm în posesie legală’’ a arătat starețul Oprică, prin intermediul apărătorilor săi.

În zonă, un metru de pământ se vinde cu cca 10-12 euro/mp astfel încât averea călugărilor de la Hlincea depășește binișor milionul de euro.

La Hlincea, călugării sihăstriei și autoritățile locale, respectiv Primăria Ciurea, se luptă în justiție pentru o avere care depășește suma de un milion de euro. Starețul Metodie Oprică a cerut reconstituirea  dreptului de proprietate pentru suprafața de 10 hectare de teren, situat în intravilanul satului lui Hlincea, în vecinătatea mănăstirii, în cursul anului 2005, în baza registrelor agricole din anii 1951-1955, 1959-1963, și a planului de hotărnicie din anul 1938. De fiecare dată însă, autoritățile i-au respins cererile ca neîntemeiate pe motiv că nu ar fi făcut legal și corect dovada dreptului de proprietate. Mai mult, reprezentanții Comisiei de Fond Funciar Ciurea iar mai apoi Comisia Județeană Iași pentru stabilirea dreptului de proprietate, în speță Prefectura, au arătat că reconstituirea dreptului de proprietate privind  Mănăstirea Hlincea ar fi fost efectuată în baza unor legi anterioare de fond funciar până la sfîrșitul anilor 1960. Iar pentru acest fapt, călugării ar fi primit în trecut și o serie de despăgubiri. Nemulțumit de răspunsurile primite de la autorități, starețul Metodie Oprică și-a angajat doi avocați și a pornit ofensiva împotriva reprezentanților Comisiei Locale de Fond Funciar Ciurea și a Prefecturii ieșene.

Declarațiile controversate ale unui martor au dat totul peste cap

La data de 31 ianuarie 2018, Comisia Județeană Iași pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a respins, printr-o hotărâre, pretențiile călugărilor de la Mănăstirea Hlincea. Totul a fost posibil ca urmare a declarațiilor controversate a unui martor, pe nume Neculai Tudosă, care a susținut că Mănăstirea Hlincea ar mai fi deținut cca 6 ha de teren în perioada anilor 1946-1952, acest lucru bulversîndu-i pe consilierii locali. Într-un raport, reprezentanții Comisiei de Fond Funciar au arătat că martorul ar fi fost un simplu salariat al mănăstirii și nu a avut calitatea de proprietar vecin pe niciuna din laturile suprafeței de teren ce face obiectul revendicării. ’’Suprafața deținută de călugării lăcașului de cult înainte de colectivizare era într-adevăr de 10,0386 ha pentru care au fost despăgubiți. Nu au existat acei 6 ha în plus la care face referire martorul’’, au explicat oficialii Prefecturii.

Anterior, în suportul cererii de revendicare a pământului situat în vecinătatea mănăstirii, starețul ar fi depus și o declarație pe propria răspundere, formulată de martorul Neculai Tudosă, în care acesta declara că, înainte de colectivizare, sihăstria ar mai fi deținut în plus alte 6 ha de pămînt. Aceste declarații fără temei real au întors pe dos întreaga cerere de reconstituire a dreptului de proprietate formulat de stareț, iar mai apoi, toate pretențiile călugărilor au fost respinse de Comisia Locală de Fond Funciar Ciurea dar și de Comisia Județeană Iași pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor în temeiul Legilor 51 și 18 din 1991, actualizate. Într-un răspuns semnat de prefectul Iașului se arată că în cazul de față există înscrisuri doveditoare ale fostei proprietăți ale Mănăstirii Hlincea doar pînă în 1960, și pentru care toți cei de atunci ar fi fost înscriși la primirea de despăgubiri.

’’Comisia de fond funciar a analizat greșit’’

Într-o plîngere înaintată Judecătoriei Iași, Metodie Oprică contestă decizia Comisiei Județene de Fond Funciar Iași, în speță Prefectura, și solicită reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de teren de 10 ha situată pe raza comunei Ciurea. ’’Comisia a analizat greșit cererea noastră. În registrul agricol din perioada 1951-1955 și acela din 1959-1963, Schitul Hlincea figurează cu suprafața totală de 10 ha. În mod eronat, Comisia a hotărât respingerea cererii noastre de reconstituire a dreptului de proprietate’’, au precizat apărătorii Mănăstirii Hlincea, avocatele Roxana Chiperi și Raluca Botezatu, care au intrat succesiv la mai multe termene de judecată, și au depus concluzii scrise în favoarea starețului Metodie Oprică.

Un monument lăsat de izbeliște de mai-marii MMB

Mănăstirea Hlincea este o mănăstire de călugări situată în satul Hlincea, din comuna Ciurea, amplasată într-un cadru pitoresc aflat la poalele Dealului Cetățuia, de la ieșirea din municipiul Iași. Acest monument istoric a supraviețuit turcilor,  cazacilor și celor două războaie mondiale. Astăzi, existența Mănăstirii Hlincea stă într-o mână de călugări, opt la număr, și cei în jur de 50 de credincioși care le calcă duminica pragul. Lăcașul de cult este de fapt o sihăstrie săracă de la marginea orașului, care a fost uitată de autorități și lăsată de izbeliște de mai-marii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Contactat telefonic, juristul MMB Iași, Adrian Giosan, a spus că a auzit de această revendicare dar că nu cunoaște amănunte. Reprezentantul MMB a promis că se va interesa în ce stadiu este dosarul și va veni ulterior cu explicații. Starețul Metodie Oprică a fost apelat și el de mai multe ori însă nu a răspuns solicitărilor.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here