Primarul din Popricani, țepar de top. Pârlog are sechestru pe afacere si cerere de faliment

Două firme cunoscute s-au ”ars” după ce au făcut afaceri cu firma familiei primarului Valeriu Pârlog din Popricani @ Culmea, afaceristul Giani  Canschi, care înșfăcat de la Primăria Popricani un contract de 4 milioane de euro, i-a pus lui Pârlog sechestru pe fermele pe care acesta le-a luat de la IAS Popricani @ Canschi l-a ”împrumutat” pe Pârlog cu 26.700 euro si 90.000 lei cu puțin timp înainte să câștige licitația de 4 milioane euro @ În același timp, zilele trecute, firma Transgyw a cerut prin lichidator falimentul firmei Euro Elmar, patronată de familia Pârlog

Chiar dacă s-a apucat de făcut ilegalități la primărie pentru a-și mări averea și a fost deja pus sub acuzare de procurori, primarul din Popricani, Valeriu Pârlog, vrea din ce în ce mai mulți bani și astfel a ajuns să-și țepuiască partenerii de afaceri. Începem prin a descrie relația pe care primarul din Popricani o are cu afaceristul Giani Canschi, care recent a și pus sechestru pe terenurile și clădirile firmei Euro Elmar, patronată  de familia Pârlog. Relația dintre Canschi și Pârlog ar merita toată atenția din partea procurorilor anticorupție. Asta deoarece, înainte ca firmele lui Canschi să câștige o licitație de 4 milioane de euro la Primăria Popricani, soția afaceristului, adică Gabriela Canschi, a împrumutat firma lui Pârlog, Euro Elmar SRL cu o sumă uriașă de bani. Contractul de împrumut între Gabriela Canschi și Euro Elmar SRL, societate administrată acum de Elena Pârlog, soția primarului, și de Paul Valentin Pârlog, fiul acestuia,  a fost încheiat pe data de 4 aprilie 2017. Un an mai târziu, asocierea dintre firmele Daro Construct SRL, Geprocon SA și Hydromed Projects SRL câștigă licitația pentru înființarea rețelei de apă și canalizare în satele comunei Popricani, un contract în valoare de 4 milioane euro. Astfel, la data de 26 martie 2019 Primăria Popricani a încheiat cu Asocierea Hydromed Projects SRL, SC Daro Construct SRL si Geprocon SA contractul privind ”Înființare sisteme centralizate de apă și canalizare în satele Cotu Morii, Cuza Vodă și Tipilești”. Lucrarea  a fost estimată la 20 milioane lei dar firmele lui Canschi au adjudecat-o cu suma de 16 milioane lei deci profitul constructorului s-a redus considerabil după parcurgerea procedurii de achiziție.

Sechestru pe afacere

Acesta să fie motivul pentru care Canschi a început să-l execute silit pe Pârlog? Recent, prin intermediul Biroului Executorilor Judecătorești Andreea Daie și Cristian Lupu Nicolăiță, Gabriela Canschi a instituit sechestru pe clădirile și terenurile deținute de Euro Elmar SRL în comuna Popricani. Este vorba despre clădirile și terenurile pe care Pârlog le-a luat ilegal de la IAS Popricani.

Pentru devalizarea IAS Popricani, Pârlog are și acum poprire pe salariu. Asta deaorece, prin sentință judecătorească, statul are de recuperat de  la Pârlog și de la Andrei Panaitescu, patronul Hotelului Ramada, suma de  500.000 euro. Pentru că între timp clădirile fostului IAS au ajuns la Euro Elmar, acestea au fost puse acum sub sechestru de Gabriela Canschi.

Cerere de faliment

Acestea nu sunt singurele probleme financiare pe care le are firma lui Pârlog. Zilele trecute, societatea Transgyw Industry SRL a cerut prin lichidator insolvența firmei Euro Elmar SRL pentru o datorie de 50.000 lei. Transgyw a fost patronată ani de zile de Andrian Zahariea, aflat în prezent în închisoare, unde are de executat o pedeapsă de 4 ani pentru evaziune fiscală. Transgyw a obținut o sentință încă din data de 26 aprilie 2016 împotriva Euro Elmar după ce a arătat că firma lui Pârlog nu i-a achitat o factura fiscală nr. 1937/22.07.2013. Valoarea facturii neachitate este de 45.000 lei, dar s-a calculat și dobânda legală de la data pronunțării sențintei până în prezent astfel încât suma depășește acum valoarea de 50.000 lei. Contactat telefonic de jurnaliștii 7IAȘI, Pârlog a susținut că și-a plătit datoriile. „S-a achitat mi-au dat ceva la mână. Dar de ce puneți aceste întrebări? Nu sunt probleme”, a spus Pârlog.

Toată familia trimisă în judecată

Parchetul Curții de Apel i-a trimis în judecată la data de 13.06.2018 pe primarul Valeriu Pârlog, soția sa, Elena Pârlog și fiul său Paul Valentin Pârlog pentru săvârșirea unor infracțiuni de conflic de interese și complicitate la sâvârșirea acestei infracțiuni. Familia Pârlog lucrează de ani de zile în comună prin intermediul firmei Euro Elmar în jur de 1.050 hectare de teren. Aceștia nu s-au mulțumit cu atât și au decis să mai ia niște teren și de la primărie.

„annual”, începand cu anul 2013, SC Euro Elmar SRL Popricani prin administrator a solicitat Comisiei Locale de Fond Funciar Popricani arendarea suprafețelor de teren arabil aflate la dispoziție situate în tarlalele în care societatea deținea deja în exploatare terenuri agricole’’, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Procurorii au constatat că în cei patru ani, firma familiei Pârlog a arendat în total 196,35 ha teren, plătind anual primăriei doar 200 lei pe hectar în condițiile în care subvenția primită de la UE prin APIA de Euro-Elmar a fost cuprinsă între 150 si 300 euro pe hectar.

Constantin MAZILU

Andrei VILICHE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here