Primarul din Podu Iloaiei, hală de 300 mp fără autorizație. Utilitățile și calea de acces rezolvate pe banii primariei

Funcționarii din Primăria orașului Podu Iloaiei au devenit părtași la un nou șir de ilegalități puse la cale de primarul Ioan Alexa. De la instalarea în funcția de primar al orașului Podu Iloaiei, Ioan Alexa a urmărit în mod constant doar îmbogățirea propriei familii, de cele mai multe ori prin metode frauduloase. Pentru a scăpa de răspunderea penală, Ioan Alexa îi pune pe viceprimarul și pe secretarul orașului să semneze documentele ilegale, alături de funcționarii din primărie. Ultima ilegalitate pusă la cale de edilul din Podu Iloaiei a fost eliberarea în fals a unei autorizații pentru o sală de evenimente pe care Alexa a construit-o ilegal. Primarul a ridicat construcția fără niciun aviz sau autorizație începând cu anul 2022 la ieșirea din Podu Iloaiei, cu acces direct la drumul european. În decembrie 2023, Primăria Podu Iloaiei a emis o autorizație de construcție semnată de viceprimar ca și cum hala de pe teren nu ar fi existat. Primarul poate intabula astfel clădirea ilegală deoarece mai multe persoane au comis mai multe falsuri pentru emiterea documentului. În plus, Ioan Alexa a inițiat o hotărâre de Consiliu Local prin care drumul de acces către proprietatea sa a fost declarat drept bun public pentru a se asigura utilitățile și a fi asfaltat din banii primăriei. Construcția nu a fost menționată în declarația de avere

 

Ioan Alexa, primarul Podu Iloaiei, a construit, fără autorizație, un imobil, cu destinația de sală de evenimente, având peste 300 mp, pe Șoseaua Națională, la ieșirea din oraș spre Tg. Frumos. Primarul deține la ieșirea din oraș un teren de 2.600 mp cu acces la drumul european. Ioan și Ionela Alexa au cumpărat terenul în 2018, înainte ca liberalul să câștige alegerile locale pentru Primăria orașului Podu Iloaiei.

Începând din vara lui 2022, Ioan Alexa a început construcția unei hale metalice, deși nu obținuse niciun aviz sau autorizație. În octombrie 2023, Alexa a actualizat cartea funciară a terenului și a făcut mențiunea la Oficiul de Cadastru că pe terenul ce îl deține se află o hală cu un singur nivel, de de 318 mp, ”fără acte”. Așadar, conform propriei declarații, din octombrie 2023, pe teren exista un imobil construit ilegal. La două luni distanță, pe 15 decembrie 2023, Primăria Podu Iloaiei emite autorizația de construire nr 41 având ca beneficiar pe soții Ioan și Ionela Alexa pentru construirea unei ”spațiu cu destinație economică”.

Autorizație de construcție emisă prin falsuri

Pe 15 decembrie 2023, Primăria orașului Podu Iloaiei a emis o autorizație pentru construirea unui spațiu cu destinație de activitate economică, în documente fiind specificat că totul pornește de la zero, investiție estimată de 260.000 lei. Nicăieri nu se face mențiunea că autorizația ar fi fost emisă pentru intrarea în legalitate a unui imobil construit ilegal. Ceea ce înseamnă că documentația depusă de Ioan Alexa la Primăria Podu Iloaiei pentru obținerea autorizației conține mai multe documente false care atestă că terenul era liber de sarcini. Documentația cadastrală, proiectul tehnic și multe alte documente semnate, însușite și depuse de Ioan Alexa pentru obținerea autorizației sunt false întrucât au ”șters” de pe fața pământului construcția pe care primarul a realizat-o ilegal. Funcționarii din Primărie care au semnat emiterea autorizației au consfințit falsurile lui Alexa și au contribuit la introducerea în circuitul civil a unei construcții ilegale.

Afacere premeditată! Drumul de lângă proprietatea familiei Alexa a devenit de interes public

Și asta nu este tot. După ce a început construcția clandestină a halei în iulie 2022, Ioan Alexa a început să pregătească pașii pentru o golănie la fel de mare. În noiembrie 2022, Alexa a inițiat și a introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local un proiect prin care calea de acces către terenul său a fost declarată bun de interes public. ”Comisia specială numită prin dispoziția primarului nr 103/16.02.2021, având ca atribuții întocmirea și actualizarea inventarului bunurilor aparținând domeniului public al unității administrativ-teritoriale și a inventarului bunurilor aparținând domeniului privat al unității administrativ-teritoriale (…) declararea ca bun de uz și de interes public local a terenului- categoria de folosință drum în suprafață totală de 620 mp, situat în T34, DE 556/2/52, intravilan oraș Podu Iloaiei ”, se arată în referatul de aprobare semnat chiar de Ioan Alexa. Prin această manevră, primarul s-a asigurat că drumul către viitoarea sală de evenimente va fi modernizat pe bani publici. Un prim pas a fost făcut la finalul anului 2023, când au fost montați mai mulți stâlpi care vor asigura alimentarea cu energie electrică a proprității precum și iluminatul public. Montarea stâlpilor a început de la drumul european și s-a oprit exact în dreptul proprietății primarului.

Combinație din banii primăriei până la terenul central al primarului

Nu este pentru prima oară când primarul orașului Podu Iloaiei, Ioan Alexa, folosește funcția și banii din bugetul local pentru a-și spori averea personală. Alexa a inițiat un proiect de investiții din bani publici total inutil pentru comunitate, dar care are scopul de a crește valoarea unui teren deținut de către el și soția sa. Primăria Podu Iloaiei plătește 1 milion de lei pentru realizarea unui drum care leagă terenul primarului de drumul european ce traversează centrul orașului. Lucrările se desfășoară ilegal întrucât Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu a acordat avizul necesar, documentația depusă de Primăria Podu Iloaiei și proiectantul selectat fiind respinsă deoarece nu nerespectă legislația. Pentru a se crea noua stradă către terenul primarului Alexa vor fi distruse spațiul verde și esplanada din centrul orasului.

GALERIE FOTO:

Rareș Neamțu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here