Primăria Iași a dat faliment. Chirica nu mai are bani nici pentru apă rece

Pomenile electorale aprobate pe bandă rulantă în Consiliul Local, salariile nesimțite ale funcționarilor din  primărie și ale directorilor societăților din subordine au adus Primăria Iași condusă de Mihai Chirica în pragul falimentului @ În această perioadă, compania de apă ieșeană Apavital SA a demarat executarea silită a Primăriei Iași pentru recuperarea sumei de 492.109,70 lei, reprezentând facturi restante pentru apă și canalizare @ Executarea silită a fost recent încuviințată de judecătorii ieșeni @ Culmea, Chirica s-a apărat în fața judecătorilor susținând că de fapt restanța este mult mai mare, de 20.065.687 lei

Pomenile electorale aprobate pe bandă rulantă în Consiliul Local, salariile nesimțite ale funcționarilor din  primărie și ale directorilor societăților din subordine au adus Primăria Iași condusă de Mihai Chirica în pragul falimentului. S-a ajuns în situația în care municipalitatea nu mai are bani nici pentru utilități. Astfel, recent, Apavital SA a solicitat judecătorilor să încuviințeze executarea silită a Primăriei Iași pentru suma de 492.109,70 lei, din care 52.798 lei penalități de întârziere și 439.311 lei reprezentând facturi restante, pentru apă și canalizare. Apavital a obținut executarea silită a primăriei depunând la dosar doar facturile restante și dovada faptului că nu au fost achitate integral. Astfel, cea mai veche factură neachitată este din luna august 2018.

Chirica: „Suma este mai mare”

Astăzi, în dosarul 37.666/245/2019, magistrații Judecătoriei Iași au judecat contestația la executare formulată de primarul Mihai Chirica prin juriștii primăriei. Culmea, juriștii municipalității au arătat că valoarea facturilor restante către Apavital este mult mai mare vrând astfel să arate că respectiva creanță de 492.109,70 lei este incertă și astfel poate fi oprită executarea. „Astfel, după cum am menționat municipiul Iași a fost somat să achite suma totală de 492.109,70 lei în condițiile în care conform însumărilor valorilor din fiecare titlu executoriu suma totală datorată de municipiul Iași s-ar ridica la valoarea de 20.065.687,20 lei. Așadar este evident că nu se poate reține caracterul cert al unei creanțe în condițiile în care suma pentru care a fost demarată executarea silită nu are corespondent în titlurile executorii anexate cererii de executare silită”, au arătat juriștii primăriei.

Facturile de vară nu pot fi achitate

În perioada de iarnă, Primăria Iași plătește o factură lunară de circa 450.000 lei pentru apă și canalizare. În timpul verii valoarea facturii se ridică la 1.756.000 lei consumul fiind mai mare dacă luăm în calcul cișmelele din parcuri, ștrandul etc. Primăria Iași a început să acumuleze restanțe  după ce a primit factura în valoare de  1.756.562,49 lei primită în august 2018. Nu a  putut fi achitată toată în condițiile în care luna următoare valoarea facturii a fost de 1.491.736,96 lei.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here