Prețul la gaz dă jos PRIMUL Guvern din lume: proteste VIOLENTE în Kazahstan

Președintele Kazahstanului Kassym-Zhomart Tokayev (foto) a acceptat demisia guvernului țării. Tokayev a semnat miercuri decretul corespunzător, documentul fiind publicat pe site-ul web al șefului statului.

„În conformitate cu articolul 70 din Constituția Republicii Kazahstan, decid: să accept demisia guvernului Republicii Kazahstan”, se arată în document. Alikhan Smailov (n.r.: prim-viceprim-ministru în guvern) este desemnat temporar în atribuțiile de prim-ministru, se arată în document. Potrivit decretului, membrii guvernului vor continua să-și îndeplinească atribuțiile până la aprobarea noii componențe a cabinetului de miniștri. Prezentul decret intră în vigoare de la data semnării.

Guvernul demisionat a fost condus de Askar Mamin, care a fost numit prim-ministru în februarie 2019.

Context

Demisia guvernului kazah a fost precedată de proteste masive. Mitingurile care au început duminică în Zhanaozen (un oraș din regiunea Mangistau, în vestul Kazahstanului) împotriva creșterii prețului gazului lichefiat au escaladat în proteste violente în toată țara.

Într-o serie de orașe din Kazahstan, oamenii au ieșit în stradă în sprijinul protestatarilor din Zhanaozen.

Pe lângă cererile de scădere a prețurilor la gaze, oamenii au început să prezinte cereri de îmbunătățire a bunăstării oamenilor, de a demisiona guvernul etc.

De asemenea, au început revolte în cel mai mare oraș al țării, Almaty.

Miercuri seara, președintele Kassym-Zhomart Tokayev a introdus starea de urgență în regiunea Almaty și Mangistau până pe 19 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here