Premieră! Sentință împotriva Facebook pentru un cont fals, folosit pentru atacuri electorale

Sentință fără precedent: Facebook a fost obligat de judecători să șteargă un cont fals creat pe numele deputatului USR Marius Bodea, care era folosit pentru atacuri electorale murdare @ Ieri, 15 septembrie 2020, judecătorii au admis cererea de ordonanță președențială și au dispus obligarea rețelei de socializare Facebook la îndepărtarea temporară a paginii false create în numele deputatului Marius Bodea @ Mai multe publicații fantomă și conturi false de pe rețele de socializare, create în această perioadă de echipele de campanie ale lui Mihai Chirica și Costel Alexe, duc o campanie mizerabilă de discreditare a competitorilor electorali pentru funcțiile de Primar al Municipiului Iași și Președinte al Consiliului Județean Iași

Premieră în justiția ieșeană: deputatul Marius Bodea a reușit să învingă în instanță gigantul Facebook. Bodea a dat în judecată compania americană care deține rețeaua de socializare Facebook reușind să obțină ștergerea temporară unui cont fals creat în numele său. Bodea a reclamat judecătorilor furtul de identitate și refuzul rețelei de socializare de a înlătura de bună voie contul fals creat în numele său.

Furtul de identitate

La începutul lunii septembrie, deputatul Marius Bodea a înregistrat la Judecătoria Iași două acțiuni împotriva companiei Facebook. În prima acțiune, Bodea a solicitat judecătorilor să oblige Facebook la ștergerea paginii ”Alături de Marius Bodea”, profil ce a fost creat de persoane necunoscute care pretind a publica materiale în numele deputatului USR. Cea de a doua acțiune este o ordonanță președințială prin care Marius Bodea a solicitat îndepărtarea temporară a paginii mai sus amintite până la pronunțarea unei decizii în acțiunea de fond. ”La data de 5.09.2020 am observat că a fost creată, la o dată recentă, în fals și fără drept, pagina de Facebook denumită ”Alături de Marius Bodea”, fiind preluate și introduse, fără drept, pe această pagină, materiale postate pe pagina mea oficială de Facebook. Prin publicarea fără drept, pe această pagină fictivă, de informații care mă privesc, este adusă atingere întregii activități desfășurate în calitate de deputat și candidat la funcția de Președinte al Consiliului Județean Iași, cu atât mai mult cu cât autorul textelor nu le postează în nume propriu, ci în numele meu, inducând ideea că este vorba despre un instrument oficial de comunicare al unei persoane aflată într-o funcție de demnitate publică și în plină campanie electorală, pentru manipularea utilizatorilor paginii, a simpatizanților mei, creând astfel un fals sentiment că datele de pe această pagină sunt furnizate de mine.” a explicat Marius Bodea demersul din instanță.

Premeditarea unor consecințe penale

Deputatul USR explică urgența și necesitatea demersului prin prisma campaniei electorale, ieșenii fiind induși în eroare de o pagină falsă, creată în numele său, situație care îi poate crea prejudicii atât de natură morală cât și de natură penală. ”Autorul își ascunde identitatea și se substituie candidatului la funcția de Președinte al Consiliului Județean Iași cu scopul de a-mi crea disfuncții, neplăceri, fapte care conduc la crearea unei stări de pericol față de persoana mea, în perioada campaniei electorale, prin utilizarea unei adrese cât mai credibile și apropiată ca formă de pagina mea oficială. Subliniez că invitațiile către utilizatorii rețelei Facebook pentru a aprecia și urmări pagina ”Alături de Marius Bodea” sunt lansate de pe alte conturi false. Prin crearea acestei pagini false, în timpul campaniei electorale, au fost lezate drepturile și interesele mele legitime în calitate de candidat la funcția de Președinte al CJ Iași. Crearea unei pagini false și folosirea pozelor și a altor materiale preluate fără acord este un delict și trebuie sancționat conform legii. În mod cert, această pagină a fost creată în scopul producerii de consecințe juridice precum o pretinsă încălcare de către subsemnatul a legii electorale (consecință de îndată) precum și alte consecințe pe care în acest moment nu le pot estima.” se arată în motivarea cererii de chemare în judecată depusă la Judecătoria Iași.

Facebook obligată să șteargă contul fals

Ieri, 15 septembrie 2020, judecătorii au admis cererea de ordonanță președențială și au dispus obligarea rețelei de socializare Facebook la îndepărtarea temporară a paginii false create în numele deputatului Marius Bodea.” Admite cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamantul MARIUS BODEA în contradictoriu cu pârâta Facebook Ireland LTD. Obliga pârâta la ascunderea, respectiv anularea publicării paginii „Alături de Marius Bodea”, până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 23328/245/2020 aflat pe rolul Judecătoriei Iași Executorie de drept. Executarea se face fara somatie sau fara trecerea unui termen. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare,cerere ce se va depune la Judecătoria Iaşi.” se menționează în minuta deciziei Judecătoriei Iași.

Campanie de denigrare

De altfel, deputatul Marius Bodea a fost ținta mai multor atacuri murdare în perioada de campanie și pre-campanie din partea PNL Iași și a candidatului acestui partid la funcția de președinte al Consiliului Județean, Costel Alexe. Mai multe publicații fantomă și conturi false de pe rețele de socializare, create în această perioadă de echipele de campanie ale lui Mihai Chirica și Costel Alexe, duc o campanie mizerabilă de discreditare a competitorilor electorali pentru funcțiile de Primar al Municipiului Iași și Președinte al Consiliului Județean Iași.  Reporter de Iași a publicat zilele trecute o anchetă jurnalistică prin care demonstra cum ministrul Costel Alexe finanțează din banii Ministerului Mediului campanii de presă împotriva USR-PLUS și a candidaților acestei alianțe la funcțiile de Primar și Președinte al CJ. În presa locală au apărut mai multe materiale prin care se demonstra finanțarea de către Mihai Chirica și Costel Alexe a unor așa-zise publicații de presă în care sunt atacați contracandidații PNL Iași.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here