Pleașca milionarului Vasile Burlui: teren gratis între vilele din Pietrăria. Chilipir de 75.000 de euro

Vasile Burlui încearcă să obțină gratis un teren de 1.500 metri pătrați din zona rezidențială a localității Pietrăria, care valorează aproximativ 75.000 de euro @ Acesta a deschis un proces de uzucapiune împotriva comunei Bârnova susținând că stăpânește terenul de mai bine de 30 de ani și, prin urmare, poate fi împroprietărit @ Însă, milionarul fondator al universității private Apollonia nu a dovedit prin documentele depuse la dosar că a plătit impozitul pentru terenul revenidcat, condiție esențială pentru procedura de uzucapiune @ „Eu am plătit impozit pe suprafața cumpărată. O suprafață se compune din parcele și ale mele sunt mai mici decât ce e în acte”, susține Vasile Burlui @ În acțiunea depusă la instanță, Burlui estimează valoarea terenului la 76.800 lei, adică la 10 euro/mp @ În realitate, terenurile din zona respectivă s-au tranzacționat în anii anteriori la prețuri cuprinse între 40 și 50 euro/mp, iar ofertele imobiliare de pe site-urile agențiilor imobiliare arată că prețurile au crescut și până la 60 euro/mp

 

Vasile Burlui, președintele și fondatorul universității private „Apollonia” se judecă cu Primăria comunei Bârnova pentru dobândirea unui teren de 1.536 mp din satul Pietrăria. Burlui susține că s-a folosit de acel teren mai bine de 30 de ani și că are dreptul să intre în proprietatea sa prin uzucapiune. Burlui deține un teren de 1.500 mp în Pietrărie și vrea să intre în posesia unei parcele învecinate aflate în proprietatea comunei Bârnova. Milionar în euro, Burlui vrea să obțină acest teren gratis, susținând că s-a folosit de această proprietate ca și proprietar, plătind impozitele și taxele aferente.

75.000 euro cu japca

În decembrie 2023, Burlui a deschis o acțiune în instanță prin care a solicitat instanța să îi recunoască dreptul asupra unui teren de 1.536 mp din satul Pietrăria, ce aparține comunei Bârnova, dar pe care președintele Apollonia îl stăpânește din 1992. În acțiunea depusă la instanță, Burlui estimează valoarea terenului la 76.800 lei, adică la 10 euro pe metru pătrat. În realitate, terenurile din zona respectivă s-au tranzacționat în anii anteriori la prețuri cuprinse între 40 și 50 euro/mp, iar ofertele imobiliare de pe site-urile agențiilor imobiliare arată că prețurile au crescut și până la 60 euro/mp. Practic, valoarea terenului pe care Burlui vrea să îl ia gratis din patrimoniul comunei Bârnova valorează cel puțin 75.000 de euro. Deși Burlui deține în Iași clădiri care valorează milioane de euro, președintele Universității Apollonia vrea să obțină cei 1.536 mp din Bârnova fără să achite vreun leu.

În fapt, subsemnatul reclamant dețin imobilul teren din anul 1992, deci de mai mult de 30 de ani, stăpânindu-l în nume de proprietar, în mod public, pașnic și netulburat, astfel că, consider că posesia mea asupra acestui  teren îndeplinește condițiilele pentru a fi considerată o posesie utilă care îmi dă dreptul la constatarea  dobândirii dreptului de proprietate asupra acestuia prin uzucapiunea de lungă durată prevăzută de vechiul cod civil, care se aplică în prezenta cauză având în vedere data începerii posesiei”, susține Burlui în documentul ajuns la instanță.

Ce este uzucapiunea și cum funcționează?

Potrivit opiniei avocaților consultați de 7IAȘI, uzucapiunea de 30 de ani operează indiferent de buna sau reaua-credinţă a posesorului ori de existenţa vreunui titlu. Condițiile obligatorii de a fi îndeplinite cumulativ pentru admiterea uzucapiunii  sunt:

  • posesia să fie  utilă,  adică să fie   exercitată  continuu, neîntrerupt, netulburată, publică și sub nume de proprietar
  • posesia să se fi exercitat timp de 30 de ani

Așadar, Vasile Burlui trebuie să dovedească faptul că a  posedat  singur imobilul timp de 30 de ani. De asemenea, Burlui trebuie  să facă dovada achitării impozitelor în numele său timp de 30 ani pentru cei 1.536 mp revendicați. Sintagma „sub nume de proprietar” se referă la aparența de proprietate a posesiei sub nume de proprietar, adică să exercite acte de posesie ca un veritabil proprietar, creând, deci, aparența proprietății. La dosarul cauzei, Burlui nu a depus dovada achitării impozitelor pentru terenul respectiv în ultimii 30 de ani.

Burlui jonglează cu declarațiile

Chestionat de 7IAȘI pe această temă, Burlui susține că a chemat Primăria comunei Bârnova în judecată pentru dreptul de uzucapiune din moment ce terenul nu a fost revendicat de nimeni, fiind de drept în patrimoniul public, iar el în folosește de trei decenii. Președintele Apollonia susține că atunci când a cumpărat terenul învecinat cu cel pe care îl revendică acum, suprafața din acte era mai mare decât cea măsurată în realitate și astfel el se poate folosi de acel teren. Nu a specificat dacă diferența de teren lipsă între ce deține cu acte și ce a fost măsurat în realitate este chiar de 1.536 mp. Întrebat de 7IAȘI, Burlui susține că a plătit impozit  doar pe terenul care îl posedă cu acte.

Nu m-am hotărât încă ce vreau să fac cu terenul. El se află lângă o proprietate pe care o am. Când au fost să măsoare, au găsit că parcelele mele sunt mai mici decât ce scris în documente. Nu am considerat că împroprietărirea avea valoarea vânzării. Când s-a măsurat, au găsit în realitate mai puțin decât în acte. Probabil e un act de neglijență. Eu am plătit impozit pe suprafața cumpărată. O suprafață se compune din parcele și ale mele sunt mai mici decât ce e în acte, susține Vasile Burlui.

Primarul din Bârnova pe o mână cu Burlui

Preocupat mai mult de combinațiile imobiliare ale propriei familii, primarul din Bârnova, Mihai Bălan habar nu are pe ce lume se află.

7IAȘI l-a întrebat pe Bălan despre procesul cu Vasile Burlui. Am vrut să știm dacă Burlui îndeplinește condițiile legale pentru dobândirea terenului, respectiv dacă a achitat în toți acești 30 de ani impozitul pe terenul respectiv. Totodată, i-am cerut primarului să ne explice ce va face Primăria Bârnova pentru a nu pierde acest teren în valoare de peste 75.000 de euro. Răspunsul lui Bălan arată că primarul este desprins de realitatea din Primăria Bârnova și că acționează mai degrabă să apere interesele lui Vasile Burlui și nu ale comunității pe care o reprezintă.

Nu cunosc speța. Să depună documentația și apoi să meargă la instanță. Să discute cu un avocat specializat pe fond funciar. Este dreptul omului”, a menționat Mihai Bălan, primarul comunei Bârnova.

Țeapă dată unui constructor

Pe terenul care îl deține deja în Pietrărie, Vasile Burlui și-a ridicat un mic palat lângă Iași, dar nu a plătit firma de construcții. Societatea Maf Art Construct SRL, cu care Burlui a încheiat contract pentru construirea imobilului, l-a dat în judecată, sperând astfel să recupereze contravaloarea unei facturi de aproape 80.000 lei. Costurile pentru ridicarea palatului de 470 mp au fost decontate de firma lui Burlui, Domenico SRL, dar terenul și autorizația sunt înregistrate pe persoană fizică. Fondatorul Apollonia susține că pe domeniul de la Bârnova a construit de fapt un depozit de carte. Burlui spune că între el și Maf Art Construct SRL sunt doar niște mici neînțelegeri specifice relațiilor dintre beneficiar și constructor.

Știți cum e cu constructorii, fiecare crede că are dreptate”, a spus președintele Apollonia.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here