Pensionar invalid, umilit de Maricel Popa. A vrut să-i ia banii și l-a trimis la cerșit

Firma Moldoforest preluată de Maricel Popa refuză de ani de zile să respecte o hotărâre judecătorească prin care firma este obligată să plătească lunar o sumă de bani unor pensionari invalizi din Copou  „Domnule, acest Maricel Popa are un tupeu incredibil, ne-a trimis la cerșit deși aveam de partea noastră o sentință prin care puteam să-l executăm silit. I-a spus soției că poate nu ar fi rău să ne expunem infirmitățile pentru a câștiga un ban”, a spus Constantin Bordeanu, un pensionar infirm care se luptă de ani de zile să-și recupereze banii de la Maricel Popa

Un pensionar invalid din Copou ne-a dezvăluit adevărata față a lui Maricel Popa, președinte al Consiliului Județean Iași, cel care se pretinde un social-democrat desăvârșit. Constantin Bordeanu, un pensionar în vârstă de 78 de ani, fost locotenent-colonel în rezervă al Armatei Române, rămas invalid în urma unui accident de care se face vinovat un șofer al actualei SC Moldoforest SA, ne-a mărturisit că Maricel Popa a mers până acolo încât l-a dat în judecată pentru a-i lua toți banii pe care îi primise drept compensații financiare prin sentință judecătorească după ce a fost mutilat. Mai mult decât atât, după ce a preluat SC Moldoforest SA, Maricel Popa a refuzat să-i plătească familiei Bordeanu compensațiile financiare stabilite de justiție, iar la un moment dat i-a trimis pe cei doi soți la cerșit.

Mutilați într-un accident

Povestea destinului tragic al familiei Bordeanu începe pe data de 1 martie 1982, într-o zi în care ningea puternic, iar vizibilitatea era extrem de redusă. Soții Elena și Constantin Bordeanu se întorceau la Iași cu un autoturism Dacia, pe Șoseaua Iași – Voinești. La un moment dat au tras pe dreapta, deoarece făcuseră pană. Întâi s-a dat jos Constantin Bordeanu, care a montat cricul. Acesta s-a afundat însă în zapadă și pământ. Soția sa s-a dat jos să-l ajute, moment în care în dreptul lor a ajuns un utilaj al fostei Întreprinderi Forestiere de Exploatare și Transport (IFET în prezent Moldoforest SA) și un autobuz. Cele două vehicule au trecut unul pe lângă celălalt, iar cel care conducea utilajul forestier (un scraper – utilaj folosit la tăierea și transportul buștenilor) a luat mult dreapta de volan și a acroșat autovehiculul Dacia și pe cei doi soți. De precizat că scraperul era dotat cu lame pentru deszăpezire. În urma accidentului, lui Constantin Bordeianu i-a fost amputat un picior, iar Elenei Bordeanu i-a fost amputată mâna dreaptă în zona încheieturii și piciorul în zona gambei. Șoferul vinovat a fost condamnat la închisoare, iar IFET, acum Moldoforest, a fost obligată să le achite pe tot restul vieții compensații financiare lunare constând în salariul lunar pe care ar fi putut să-l obțină dacă s-ar fi aflat în continuare în câmpul muncii. De asemenea, firma a mai fost obligată să achite lunar contravaloarea salariului unei persoane care ar fi trebuit să-i ajute pe cei doi la menajul casnic.

Popa nu a mai plătit

De la preluarea Moldoforest SA de către Maricel Popa, firma a început să plătească din ce în ce mai greu banii la care familia Bordeanu avea dreptul conform dispozițiilor judecătorilor. Mai mult decât atât, Moldoforest SA refuza sistematic să actualizeze sumele la care aveau dreptul soții Bordeanu. Să subliniem faptul că salariul lunar la care aveau dreptul cei doi soți potrivit profesiilor pe care le aveau creștea annual, iar Moldoforest refuza să actualizeze sumele. Cei doi soți s-au deplasat în mai multe rânduri la biroul lui Maricel Popa pentru a-i cere unele explicații cu privire la restanțele acumulate, dar de cele mai multe ori, actualul președinte al Consiliului Județean Iași i-a tratat cu indiferență și, mai mult decât atât, i-a umilit. Constantin Bordeanu a spus că Popa i-a trimis și la cerșit. „Domnule, acest Maricel Popa are un tupeu incredibil, ne-a trimis la cerșit deși aveam de partea noastră o sentință prin care puteam să-l executăm silit. I-a spus soției că poate nu ar fi rău să ne expunem infirmitățile pentru a câștiga un ban. I-am sugerat că ar fi mai bine să câștigăm bani așa decât să-i mai cerem lui”, a spus Constantin Bordeanu.

Justiția lui Popa

Acesta a adăugat că, de-a lungul anilor, a depus mai multe plângeri penale împotriva lui Maricel Popa, dar toate sesizările au fost în zadar. Familia Bordeanu a reclamat faptul că Maricel Popa și Moldoforest SA nu respectă o sentință judecătorească, faptă ce constituie infracțiune conform Codului Penal.

„Am depus nenumărate plângeri penale împotriva lui Maricel Popa deoarece refuza să respecte sentința judecătorească, adică să-mi plătească sumele lunare stabilite de instanță. După ce depuneam plângerile penale, polițiștii veneau și mă audiau și spuneau că am perfectă dreptate. După aceea, se duceau și-l audiau pe Maricel Popa, probabil el le dădea ceva și polițiștii se răzgândeau. Ulterior îmi trimeteau răspuns acasă că în urma plângerii mele s-a dispus neînceperea urmăririi penale”, a adăugat Constantin Bordeanu.

În plus, pe lângă faptul că nu achita familiei Bordeanu drepturile cuvenite, Maricel Popa și firma sa i-a dat în judecată pe cei doi soți invalizi pentru a-i obliga să restituie toate sumele pe care le primiseră sub forma de compensații financiare de la fostul IFET Și Moldoforest.

„Au încercat să arate judecătorilor că nu suntem invalizi, că suntem perfect sănătoși, să ne ia toți banii. Bine înțeles că au pierdut”, a precizat Constantin Bordeanu.

Pensionarul a băgat Moldoforest în insolvență

În cele din urmă, pentru că suma pe care Moldoforest SA o datora era foarte mare, la mijlocul anului 2012, Constantin Bordeanu a cerut insolvența Moldoforest SA, iar solicitarea sa a fost aprobată de magistrații ieșeni.

„În fapt creditorul deține împotriva debitoarei un titlu executoriu respectiv sentința civilă nr.5166/23.04.2008 a Judecătoriei IaȘi prin care s-a stabilit plata de către creditor a sumei de 1.884 lei lunar cu titlu de prestație periodică începând cu 12.02.2007  și în continuare pe viitor. La această sumă se adaugă suma de  390 lei lunar începând cu 1 iulie 2007 și până la încetarea stării de nevoie reprezentând prestație periodică-salariul minim pentru personalul casnic. Debitoarea nu a achitat nici o sumă către debitor. În aceste condiții admite cererea formulată de Bordeanu Constantin și dispune deschiderea procedurii generale a insolvențeu împotriva Moldoforest SA”,  se arată în sentința prin care magistrații ieșeni au dispus intrarea în insolvență a Moldoforest.

În momentul în care Moldoforest SA a intrat în insolvență societatea datora familiei Bordeanu suma totală de 103.000 lei. Pentru că nici în perioada de administrare judiciară firma nu și-a achitat obligațiile din 2012 și până în prezent s-au mai adunat 65.000 lei. Prin urmare, Constantin Bordeanu are de recuperat de la Moldoforest 168.000 lei.

Maricel Popa nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here