Parcarea din spatele SRI, pomana pentru Terciu. Evaluarea primariei miroase de la o posta

De cateva saptamani, Vasile Terciu, patronul TVI Construct, a imprejmuit terenul din strada Otilia Cazimir, langa sediul SRI, deoarece vrea sa ridice un bloc @ Terciu a luat o bucata de 1.795 mp cu 1 milion de euro de pe piata libera, insa primaria i-a completat proprietatea cu 400 metri, suprafata pe care i-a dat-o la un pret mai mic pentru ca afaceristul sa-si realizeze proiectul @ Terenul primit la „oferta” de Terciu a fost evaluat de Diaconu& Asociatii, firma de evaluari condusa de controversata Gabriela Diaconu

Primaria Iasi este complet detasata de problemele create  de aglomerarea si implicit poluarea municipiului. Mai mult decat atat, Primaria Iasi ii incurajeaza si renunta si la bani publici in favoarea afaceristilor, care in goana lor dupa profit, realizeaza investitii care duc la paralizarea traficului si la poluare  atmosferica, fonica etc. In acest context vorbim despre intentia afaceristului Vasile Terciu de a ridica un bloc chiar langa sediul din Iasi al Serviciului Roman de Informatii, pe strada Otilia Cazimir (Zona Turn Barnovchi-str. Bucsinescu, strada Smardan).  Este vorba despre terenul in care s-a aflat pana in urma cu cateva saptamani o parcare administrata de primarie. Toti locatarii din zona dar si multi alti ieseni s-au mirat  in urma cu cateva saptamani cand Terciu a imprejmuit locul si a pus de asemenea si anunturile privind intentia de a amenaja pe fosta parcare un bloc de locuinte si spatii comerciale. Primaria nu a aprobat un nou PUZ pentru zona respectiva, insa, conform panourilor afisate la fata loculului de afacerist, Terciu intentioneaza sa construiasca aici un imobil P+11. In urma cu 3 ani, Vasile Terciu a platit 1 milion de euro pentru a cumpara pe acest amplasament  1.795 metri patrati de teren, dar pentru ca nu era suficienta suprafata a apelat la ajutorul primariei, care i-a pus la dispozitie la un pret mult mai convenabil suprafata care-i lipsea lui Terciu pentru a putea ridica aici un turn de 11 nivele. Problema este ca primaria i-a dat lui Terciu terenul la un pret mai mic decat cel cu care afaceristul a cumparat cei 1.795 metri patrati de pe piata libera.

Afacere inceputa de patronul de la Siraj

Terenul cumparat de Terciu a apartinut societatii comerciale Nadine Conf SRL din Vaslui, patronata de Ahmad al Deiri. Terciu a putut cumpara acest teren deoarece Nadine Conf SRL a dat faliment, iar patrimoniul i-a fost lichidat de practicianul in insolventa Corneliu Mititelu. In urma unei solicitari depuse de Ahmad  al Deiri si la initiativa primarului municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, Consiliul Local Iasi a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu-Iasi, “Zona Turn Brnovschi-strada Bucsinescu, strada Smardan”, intocmit in vederea construirii de locuinte colective, spatii comerciale si servicii pe teren privat si teren propus pentru concesionare”. In data de 8 aprilie 2015, lichidatorul Corneliu Mititelu vinde la licitatie terenul  in suprafata de 1.795 metri patrati apartinand Nadine Conf. Licitatia este adjudecata de SC T.V.I Construct SRL care ofera pretul de 4.116.142 lei cu tot cu TVA adica 935.486 euro, ceea inseamna 521 euro pentru un metru patrat.

Primaria i-a dat teren la „promotie” sa-si faca turn

Numai ca cei 1.795 metri patrati cumparati de la Nadine Conf SRL nu erau de ajuns pentru ridicarea unui turn cu 11 nivele asa cum se arata in plansele expuse de Terciu. Un bloc turn se putea ridica pe o asemenea suprafata numai prin nerespectarea prevederilor urbanistice privind procentul de ocupare a terenului. Cu cei 1.795 mp si alte suprafete mult mai mici pe cale le alipise intre timp  dupa ce le dobandise prin diferite forme de la niste persoane fizice, Terciu putea spera sa construiasca o cladire de cateva nivele. Prin urmare, in data de 3.08.2016, Terciu a depus  la primarie o cerere pentru a concesiona o suprafata de 400 metri, lipita de proprietatea achizitionata de la Nadine Conf SRL.  Cererea este aprobata o luna mai tarziu ocazie cu care municipalitatea stabileste conform Legii sa concesioneze terenul solicitat de Terciu prin licitatie publica. Tot conform Legii, primaria a decis si realizarea unui raport de evaluare pentru suprafata concesionata. Evaluarea a fost facuta de SC Diaconu & Asociatii SRL societate de evaluatori condusa de Gabriela Diaconu. Trebuie sa reamintim ca Diaconu& Asociatii a realizat rapoarte de evaluare pentru primarie o perioada lunga de timp. La doua luni, dupa  solicitarea primita de la Terciu, Diaconu& Asociatii depune la Primaria Iasi raportul de evaluare  in care stabileste un pret de 486 euro pentru un metru patrat. Deci,in opinia expertei Gabriela Diaconu, in centrul civic al Iasului, preturile pentru terenuri scad in loc sa creasca. Se poate observa ca Diaconu& Asociatii a realizat evaluarea in 2016 la numai un an dupa ce Terciu cumparase terenul cu 521 euro pe metrul patrat. Aceasta nu este singura evaluare controversata realizata de Gabriela Diaconu. In ultimul an, saptamanalul 7 Est a publicat mai multe articole  in care arata ca preturile din rapoartele de evaluare realizate de Diaconu& Asociatii pentru primarie difera in functie de interese si nu au legatura cu realitatea. In baza evaluarii realizate de Diaconu& Asociatii primaria i-a stabilit lui Terciu o redeventa de 14.000 euro pe an. Asta in conditiile in care cu cei 400 metri patrati ii permit lui Terciu sa ridice in plus cateva nivele putand sa castige astfel sute de mii de euro pe an numai din chirii, daca este vorba de birouri. Profitul este urias si daca este vorba despre inchirierea sau vanzarea unor apartamente. Sa nu uitam ca este vorba despre Civic al Iasului unde preturile la apartamente si cladiri de birouri sunt cele mai mari din oras. Cu alte cuvinte primaria l-a sprijinit financiar pe Terciu sa ridice ditamai turnul intr-o zona supraaglomerata din Centrul Civic.  Vasile Terciu nu a putut fi contactat fiind plecat in strainatate.  De aceasta investitie se ocupa insa si fiul sau Gabriel Terciu care a spus ca firma TVI Construct a concesionat cei 400 mp la pretul stabilit de primarie.

„Noi am concesionat in baza unui raport de evaluare realizat de primarie. Nu stim cum  a stabilit primaria pretul. Este adevarat ca noi am cumparat cu 520 euro dar cu acest pret s-a scos la licitatie. Vom construi si apartamente s birouri. Vor fi 260 de locuri de parcare, suficiente”, a spus Gabriel Terciu.

Chiar daca vor fi suficiente locurile de parcare ne intrebam ce se va intampla cand cele 260 de masini vor intra in circulatie pe stradutele mici din zona.

Gabriela Diaconu a refuzat sa raspunda apelurilor telefonice ale jurnalistilor 7 Est care au dorit sa o intrebe cum a reusit sa ieftineasca terenul de langa Serviciul Roman de Informatii.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here