(P) PSD Iaşi aduce proiecte în valoare de peste 200 de milioane de euro pentru comunităţile din judeţ

Putem vorbi, fără să greşim, despre cele mai mari investiţii din istoria judeţului Iaşi, realizate în cel mai scurt timp (4 ani – 1 mandat): peste 920 de milioane de euro.

Guvernul României a alocat recent 949 979 413 milioane de lei, echivalentul a 200 417 597 milioane, de euro prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI) pentru 44 de proiecte care vizează modernizarea şi dezvoltarea comunităţilor din judeţul Iaşi.

 

Proiectele prevăd modernizări de drumuri judeţene, comunale şi săteşti (712 824 318 milioane de lei), înfiinţarea şi extinderea reţelelor pentru distribuţia gazelor naturale (84 667 250 milioane de lei), precum şi extinderea sistemelor de canalizare (152 487 845 milioane de lei).

 

PSD Iaşi, prin vocea preşedintelui Maricel Popa, şi-a propus să atragă în Iaşi fonduri de 1 miliard de euro pentru cei aproximativ 1 milion de locuitori ai judeţului.

 

“Judeţul Iaşi nu a fost niciodată ocolit de Guvernul PSD atunci când s-a pus problema implementării unor proiecte care să contribuie la bunăstarea ieşenilor şi la dezvoltarea şi modernizarea comunităţii. În prezent, Iaşul derulează proiecte în valoare de aproximativ 3.32 miliarde de lei (720 milioane de euro). Cu aceşti bani alocaţi prin FDI pe care îi vor primi comunităţile din judeţ, peste 200 milioane de euro, ajungem la un total de peste 920 de milioane de euro atraşi în acest mandat. Obiectivul nostru este aproape îndeplinit. Sunt sigur că până la ora bilanţului, în vara anului viitor, vom depăşi cifra de 1 miliard de euro, bani pentru dezvoltarea şi modernizarea judeţului.” a declarat Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.

 

 

Astfel, din decembrie 2016 şi până în prezent, sub guvernarea social-democrată, Iaşul derulează proiecte cu fonduri guvernamentale în valoare de 1,83 miliarde lei (aproximativ 385,5 milioane de euro). Investiţiile derulate prin Compania Naţională de Investiţii (în total, 33 de proiecte) au vizat modernizarea şi reabilitarea unor cămine culturale, construirea unor săli de sport (Erbiceni, Holboca, Tomeşti), reabilitarea, consolidarea şi refuncţionalizarea Observatorului Astronomic din Iaşi, aflat în proprietatea Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Centrul de Screening şi Diagnostic în Bolile Oncologice din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi, precum şi alte proiecte în diferite comunităţi din judeţ. Recent, a fost depus un proiect de construire a celei mai mari săli polivalente din judeţ, cu o capacitate de 15.000 de locuri. CNI a preluat în administrare terenul, urmează să fie demarate procedurilor tehnico-economice (studiu de fezabilitate, proiectare).

 

Celelalte investiţii se derulează prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – 1,2 miliarde de lei (aproximativ 257 milioane de euro) şi prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – aproximativ 500 milioane de lei. Sunt modernizate drumuri judeţene şi comunale, construite şi reabilitate şcoli, grădiniţe şi dispensare în mediu rural, va fi extinsă reţeaua de apă şi canalizare, vor fi racordate comunităţi la reţeaua de gaze naturale.

 

În ceea ce priveşte fondurile europene, judeţul Iaşi a contractat 1,48 miliarde lei (aproximativ 313,35 milioane de euro) pentru proiecte de:

  • modernizarea insfrastructurii rutiere (drumurile Iaşi – Suceava şi Iaşi – Botoşani);
  • sănătate: reabilitarea Spitalului pentru Copii “Sf. Maria” Iaşi (27 de milioane de euro);
  • cultură: reabilitarea şi modernizarea unor muzee aflate în administrarea Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi (total: 12 milioane de euro) (Casa Dosoftei – 800.000 euro, sediu V. Alecsandri – 3.6 milioane de euro, Muzeul Vasile Pogor – 1.4 milioane de euro, Casa Nicu Gane – 1.3 milioane de euro, Bojdeuca lui Ion Creangă – 1.7 milioane de euro, Muzeul Mihai Eminescu – 1.6 milioane de euro, Casa Negruzii de la Hermeziu – 1.6 milioane de euro);
  • mediu: Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în valoare de peste 60 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here