Ori facem, ori nu mai facem

S-au tăiat copaci într-o veselie prin târg și efectele-s aproape nule. Dacă la precedentul cu teii creat de fostul director tehnic – actual edil, s-a lăsat cu o mișcare civică născătoare de consilieri, la actuala faptă, nu cu tei, ci cu conifere, observăm că nu apare nimic, societatea civilă fiind foarte ocupată cu autostrăzile.

Mai mult, un lider al susținătorilor autostrăzilor a dat-o pe social media că susține o candidată foarte independentă la europarlamentare, deci ceva-ceva tot iese la iveală. Revenind la copaci, o recentă ședință la nivel de prefectură a fost ca o etapă din campionatul pasării pisicii de la o instituție la alta, într-un final aceasta fiind undeva pe la silvicultori. Adică cam departe de sursa răului făcut, singura legătură cu silvicul fiind doar una alimentată de … specie.

Mi-e greu să cred că ar fi un blat strașnic între o secțiune a Casei Pătrate și Palatul Roznovanilor, dar dacă ne uităm un pic mai atent observăm că avem de a face cu un non- combat al instituțiilor, bașca un „nu știm, n-am văzut“ din partea societății civile, concentrată pe astenia de primăvară de pe drumurile patriei.

Au dispărut și lanțurile la metru necesare legării ostentative de vreun arbore năcăjit, și lăcățelele simbolice atașate, cu menirea clară de arăta opiniunii publice – ete-al dracu’ cenzura, solidaritatea, egalitatea, fraternitatea … și multe „atea“ la sfârșit. Zero. În tot timpul ăsta se urlă și se trâmbițează – Avem ce-a mai poluată urbe din țarăăă! Huoooo! – Așa, și? Vreo măsură? Nimic. Vreo demisie? Nimic. Vreo … Nimic am zis!

Suntem incapabili să ducem la sfârșit un demers clar și limpede. Am început cu autostrăzile. Bun, frate! Apoi ne ținem cu dinții de treaba asta, căutăm argumente, facem lobby, citim, ne documentăm, provocăm clasa politică, băgăm sula-n coaste parlamentarilor de Iași. În plan real învocăm necesitatea autostrăzilor cu … accidente produse din cauza nerespectării distanței dintre agregate. Hai s-o dăm în mă-sa de treabă.

În timpul ăsta Bacăul ne-a luat fața și noi executăm ode-n drâmbă pe o stivă de bușteni adusă din fața Palatului. Parlamentarii ieșeni continuă somnul de frumusețe și-i cam doare în trei litere. În afară de scrisori politice la normă și interpelări de ochii lumii, nimic. Ați văzut vreun deputat să dea cu crucea peste cei de la drumuri județene? Ați văzut vreun deputat prin colegiu alături de organe? Că de autostrăzi … vai, mama noastră!

Și noi vrem ce?

Numai de bine,

Văru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here