O furtună devastatoare lovește Europa: Ingunn are efectul unei ‘bombe’ și puterea unui uragan

O nouă furtună de proporții, denumită Ingunn, se îndreaptă cu viteză către Europa, aducând cu ea pericole iminente și fenomene meteorologice extreme. Această depresiune atmosferică este descrisă drept o adevărată „bombă ciclonică” din cauza puterii sale devastatoare. Norvegia a reacționat deja declarând cod roșu, iar autoritățile din țările europene sunt în alertă, conform informațiilor furnizate de La Libre Belgique și News.ro.

Fenomenul meteorologic Ingunn survine în plin sezon de furtuni în Europa, îndreptându-se spre Scandinavia, iar serviciile meteorologice norvegiene au emis avertismente către celelalte țări europene, pregătindu-le pentru impactul iminent.

Ca orice furtună puternică, Ingunn nu apare din senin. Diferențele semnificative de temperatură pe continentul european alimentează acest tip de fenomen meteorologic. În sud, aerul este blând și cald, cu temperaturi de vară, în timp ce în nord, vântul aduce ger. Ciocnirea acestor două extreme generează un curent jet extrem de puternic, accelerând dezvoltarea furtunii. Miercuri, zona de presiune joasă asociată cu Ingunn se va deplasa din nordul Scoției spre Marea Norvegiei.

Presiunea atmosferică este prognozată să scadă rapid, de la 970 hectopascali la 940 hectopascali în doar 24 de ore. Această scădere bruscă a fost caracterizată ca o „bombă ciclonică”, indicând o zonă de presiune scăzută extrem de intensă.

Scoția va fi prima afectată de Ingunn, cu rafale de vânt ce pot atinge 100-150 km/h din nord spre sudul țării. Ulterior, în seara de miercuri și în cursul nopții spre joi, Norvegia se va confrunta cu rafale de 130-180 km/h, iar local acestea pot atinge chiar 190/200 km/h, echivalând cu forța unui uragan.

„Astfel de viteze ale vântului sunt devastatoare și comparabile cu cele întâlnite în timpul unui uragan,” avertizează serviciile meteorologice norvegiene într-un comunicat preluat de Het Laatste Nieuws. Locuitorii sunt sfătuiți să rămână în case, întrucât sunt anticipate pagube semnificative, inclusiv pene de curent și perturbări majore în transportul feroviar. Meteorologii îndeamnă populația să urmeze sfaturile serviciilor de urgență.

În vestul Europei, vântul va sufla cu mai multă intensitate miercuri, însă efectele furtunii Ingunn nu vor fi resimțite încă în această etapă. Autoritățile și populația din regiune sunt încă în atenție, pregătindu-se pentru potențialele repercusiuni ale acestei furtuni puternice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here