O controversă împarte România în două: trebuie retras titlul post-mortem al lui Valeriu Gafencu, “Sfântul Închisorilor”?

Acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Târgu Ocna post-mortem lui Valeriu Gafencu, deţinut politic, mort în Penitenciarul Spital din localitate, la 18 februarie 1952, a stârnit dispute aprinse cu prilejul festivităţii de comemorare, organizată în 14 februarie, la Târgu Ocna, judeţul Bacău. Câţiva consilieri locali au contestat conferirea titlului, pe motiv că “propunerea a fost făcută de o asociaţie continuatoare a mişcării legionare, iar acordarea titlului nu poate fi pusă în practică, deoarece nu are o susţinere legală”. 

 

“Ni s-a solicitat un punct de vedere de la Prefectura Bacău în urma celor sesizate de către unii consilieri locali de la Târgu Ocna, dar noi am precizat foarte clar că principala atribuţie a asociaţiei noastre este aceea de cinstire a eroilor neamului căzuţi pe front şi nimic altceva”, a declarat Corneliu Chirieş, preşedintele Asociaţiei “Cultul Eroilor”- filiala Bacău. “Nu avem cunoştinţă despre faptele lui Valeriu Gafencu şi nu ne opunem unei astfel de iniţiative, care rămâne în mod normal la latitudinea autorităţilor locale”, a spus şi Alexandru Leonov, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – filiala Bacău.

 

Reprezentanţii Comunităţii Evreilor din Bacău, citaţi de “Ziarul de Bacău”, au avut o oarecare reţinere faţă de cele prezentate: “Manifestarea de la Târgu Ocna ni s-a prezentat că ar fi susţinută de către o asociaţie care împărtăşeşte ideologia legionară, fapt care ne-a făcut să avem unele suspiciuni legate de acest eveniment”, a afirmat şi Hari Vidgar, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bacău.

 

“Aşa-zisele temeri ale unor consilieri locali reprezintă o diversiune politică menită să discrediteze instituţia locală şi implicit pe mine, ca primar nou ales. Valeriu Gafencu rămâne acel om care, mai presus de orice ideologie, a pus credinţa în Dumnezeu şi neamul românesc. Tocmai de aceea, el rămâne un erou, care după 57 de ani de tăcere şi uitare, merită cu prisosinţă acest titlu”, a ţinut să precizeze Floarea Ivanof, primarul oraşului Târgu Ocna.

Valeriu Gafencu, numit şi “Sfântul închisorilor”, a ajuns la Târgu Ocna în 1949, după ce a trecut prin închisorile comuniste de la Aiud şi Piteşti. În urma suferinţelor îndurate, moare în închisoarea de la Târgu Ocna, după ce îl salvează de la moarte pe pastorul Richard Wrumbrand, cu preţul propriei vieţi. Din cei 14 consilieri locali, 10 au votat pentru acordarea post mortem lui Valeriu Gafencu a titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Târgu Ocna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here