O bătrână de 74 de ani, victima unui dezvoltator imobiliar: a plătit un avans de 20.000 de euro, dar a rămas fără bani și fără casă

@ O femeie în vârstă de 74 de ani a plătit un avans de 20.000 de euro pentru o casă la Valea Lupului, dar a rămas și fără bani și fără locuință @ Firma cu care aceasta a încheiat contractul, Smart Space Residence SRL, este controlată de către Sorin Frunză, patronul restaurantului Escape din Bucșinescu, om de afaceri care s-a reorientat și către piața organizării de evenimente @ În acte, firma aparține unei tinere de 23 de ani, însă Frunză este cel care se ocupă de tot, numărul său de telefon figurând ca dată de contact @ Femeia țepuită s-a adresat instanței pentru a-și recupera banii @ Casa trebuia finalizată și predată clientului încă din urmă cu doi ani, însă femeia nu reușește nici măcar să obțină banii achitați în avans

O femeie de 74 de ani din municipiul Iași a fost păcălită cu aproape 20 mii de euro de așa-ziși dezvoltatori imobiliari care i-au promis că-i ridică o locuință la marginea orașului. Maria G. a încheiat un contract cu firma Smart Space Residence din satul Șorogari, comuna Aroneanu, un contract în baza căruia societatea va încasa 95 mii de euro pentru un imobil ce urma să fie construit și predat în comuna Valea Lupului. Pentru a beneficia de locuința respectivă, femeia s-a angajat să plătească un avans de 11.500 euro și rate lunare de 500 de euro. Ulterior, Maria G. și-a dat seama că nu va primi o casă la cheie și că nu va vedea nici măcar avansul înapoi.

Bani aruncați pentru un duplex din Valea Lupului

Pentru a-și face dreptate, Maria G. a dat firma Smart Space Residence SRL în judecată cerând ca aceasta să-i restituie avansul și ratele achitate până la acel moment. Cum firma nu a finalizat casa până la 31 decembrie 2020, societatea era obligată prin contract să-i dea femeii banii înapoi.

„Potrivit convenției părților, promitenta vânzătoare s-a obligat să transmită către subsemnata proprietatea asupra imobilelor teren în suprafață de 390 mp- teren dezlipit din suprafața totală de 740 mp- situat în intravilanul satului Valea Lupului, și casă de locuit plus mansardă, în suprafață de 62 mp  construit la sol și 50 mp utili pe fiecare nivel; totodată promitenta vânzătoare s-a angajat să transmită/ transfere proprietatea asupra imobilului către subsemnata în sensul încheierii actului autentic de vânzare cumpărare până la 31.12.2020. Prețul convenit de părți a fost de 75 mii de euro, urmând a fi achitați astfel: 11.500 euro achitați până la data 07.06.2019, urmând ca restul de preț să fie achitat în rate egale în cuantum de 500 euro, rate scadente în ziua de 20 ale fiecărei luni”, se arată în plângerea depusă de cumpărător.

Frunză se prezintă organizator de evenimente

În acte, Smart Space Residence SRL este administrată de o anume Mariana Georgiana Bivol, o tânără de 23 ani. În realitate însă, în spatele firmei se află Sorin Frunză, un personaj care în prezent se ocupă și de organizări de evenimente și care a fost asociat la restaurantul Escape din zona Bucșinescu. Deși nu figurează în documentele firmei, Sorin Frunză este cel care controlează societatea, tânăra de 23 ani fiind doar un interpus. Sorin Frunză și-a asociat însă numărul de telefon cu cel al firmei Smart Space Residence și chiar promovează afacerea pe rețelele sociale.

Au luat avansul și s-au făcut nevăzuți

Maria G. urma să plătească banii pentru un duplex situat în comuna Valea Lupului, de pe strada 1 Decembrie. Numai că visul acesteia de a lua o casă s-a năruit, firma abandonând lucrarea după ce s-a văzut cu avansaul încasat. Maria G. a menționat că a plătit 19 mii de euro atât ca avans, cât și mai multe tranșe din rate, până a văzut că firma respectivă a abandonat lucrarea.

„Subsemnata reclamantă, promitentă cumpărătoare mi-am îndeplinit obligațiile de plată conform termenilor conveniți, achitând astfel către pârâta suma totală de 19.000 euro; fac precizarea că nu am mai continuat achitarea ratelor lunare ca urmare a faptului că pârâta nu a mai efectuat lucrări de construire a imobilului, acesta neputând fi astfel predat în termenii contractuali”, a mai susținut femeia.

Plângere pe numele firmei țepare

Femeia arată că, odată ce termenul de predare a locuinței a ajuns la scadență, iar firma Smart Space Residence nu a predat casa, și-a cerut banii din avans înapoi. Doar că administratorii firmei în cauză s-au făcut că plouă și nu au mai vrut să-i restituie acesteia suma dată în avansa și ratele plătite până la acel moment.

„Totodată prin convenție s-a stabilit că neîncheierea contractului de vânzare cumpărare în formă autentică până la 31.12.2020, indiferent de motive, iar dacă părțile nu încheie un act adițional autentic de prorogare a termenului, antecontractul va fi rezoluționat din plin drept. Am convenit cu pârâta că neîncheierea contractului la termenul cuvenit va conduce la obligarea promitentei vânzătoare de a restitui integral sumele încasate în avans”, se mai arată în plângerea depusă la instanță.

Sorin Frunză nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a oferi un punct de vedere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here