Noua baroniadă PNL! Funcționarii care îi controlează pe primari sunt hărțuiți și alungați din Prefectură

În doar o lună de zile, funcționari cu vechime de peste zece ani de zile s-au suspendat din funcții și au plecat din Prefectură, ajungând să facă naveta la țară pentru lefuri mai mici @ Toți aceștia acuză presiuni fără precedent exercitate împotriva lor de către prefectul Marian Grigoraș @ Funcționarii provin de la un compartiment cheie cu atribuții de control asupra tuturor documentelor emise de primari și consilii locale @ „M-am trezit cu un ordin de detașare la Permise la arhivă, în condițiile în care sunt consilier juridic cu vechime de peste zece ani în Prefectură”, spune Anca Crăciun, unul dintre funcționarii care vorbește public despre presiunile din Casa Pătrată @ „Dacă există salariați care au acceptat să lucreze la țară, să plece la zeci de kilometri distanță de casă și să lucreze pentru niște salarii mai mici, înseamnă că acolo sunt probleme mari”, a declarat Daniela Constandache, un alt funcționar care a ales să se suspende @ „Ceea ce doamnele respective acuză a fi hărțuire sau tratament discriminatoriu nu a fost altceva decât solicitarea instituțională de a fi responsabile și profesioniste în îndeplinirea sarcinilor de serviciu”, arată prefectul Marian Grigoraș@ 7IAȘI prezenta un caz similar în urmă cu câteva zile: șefa Serviciului Juridic, Maricica Rusu, îl acuză pe prefect de hărțuire la locul de muncă, aceasta reclamând că a fost suspusă la presiuni și șicane pentru că a refuzat să  semneze anumite documente

Printr-o acțiune în forță, folosind presiuni și metode de hărțuire, șefii PNL Iași încearcă să acapareze cel mai important compartiment al Prefecturii, cel care controlează legalitatea tuturor actelor emise de primari și consilii locale, indiferent că este vorba de dispoziții ori hotărâri ale administrațiilor locale.

În câteva zile ale lunilor octombrie și noiembrie, de la compartimentul „verificarea legalității actelor administrative” au plecat mai mulți funcționari, consilieri juridici cu vechime în instituție de peste zece ani de zile. Aceștia au ales să se suspende din funcții și și-au găsit locuri de muncă la zeci de kilometri de municipiul Iași la diverse primării de țară. Au ales această variantă renunțând astfel la venituri și alte beneficii salariale.

Daniela Constandache și Anca Crăciun, două dintre funcționarele aflate în această situație, nu au ezitat să vorbească public despre presiunile și actele de hărțuire care au fost declanșate în ultima perioadă de către conducerea Prefecturii Iași, aflată acum sub controlul total al PNL.

Demersul acestora vine și ca urmare a procesului deschis de către Maricica Rusu, șefa Serviciului Juridic, împotriva prefectului Marian Grigoraș pe care îl acuză de hărțuire la locul de muncă, situație despre care 7IAȘI a relatat pe larg în urmă cu câteva zile.

Trimisă să muncească la arhiva de la Permise

Anca Crăciun a povestit pe larg despre tensiunile care au apărut în timp între compartimentul verificare legalitate acte și conducerea Prefecturii, dar susține că, la început, presiunile s-au răsfrânt exclusiv asupra șefei de la Juridic, Maricica Rusu. Cu toate acestea, peste noapte, s-a trezit detașată la Serviciul Regim Permise și Înmatriculări, structură subordonată prefecturii. Însă, atribuțiile primite erau de muncă la arhivă, în condițiile în care aceasta este consilier juridic cu o vechime de peste un deceniu în administrația județeană.

„Într-o zi, la sfârșitul lui octombrie, am primit ordin de detașare la Permise. Am primit sarcini de arhivă, în condițiile în care sunt consilier juridic cu o vechime de peste zece ani în prefectură.

Spre surprinderea mea, nu au fost niciun fel de discuții înainte să primesc acest ordin de detașare. Asta pentru că toate relele le încasa doamna Rusu. Eu, dacă spuneam că un act este nelegal, pe doamna Rusu o chemau pentru discuții”, a declarat Anca Crăciun.

În cele din urmă, aceasta a ales să plece din Prefectură. S-a suspendat din funcție și face naveta la țară, chiar dacă a pierdut venituri și alte beneficii salariale.

„Acum m-am suspendat și lucrez la țară pentru mai puțini bani. Este greu. Navetă și copil mic la grădiniță…”, a mai declarat Crăciun.

De asemenea, aceasta a povestit și despre modul în care prefectul a dispus mutarea a opt funcționari într-un singur birou doar pentru a elibera o singură încăpere special pentru secretarul general Alina Rusu.

„Ceea ce a spus prefectul cu privire la mutarea funcționarilor din birouri în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii Covid nu este adevărat. A mutat opt persoane într-un birou ca să facă loc unei singure persoane, un birou doar pentru secretarul general.

A mai mutat un om la noi în compartiment la verificare legalitate, dar fără a i se vreo da vreo atribuție. Doar așa, să ne asiste, să supravgeheze…”, a mai povestit Anca Crăciun.

„Acolo sunt probleme mari”

Daniela Constandache a dezvăluit că presiuni s-au făcut împotriva mai multor funcționari, unii dintre aceștia alegând ca variantă de salvare pensionarea anticipată.

„Toate aceste probleme pe care le-a arătat și doamna Rusu au apărut la același compartiment, „verificarea legalității”. Înseamnă că acolo este o problemă.

Am plecat trei persoane de acolo, care ne-am suspendat. Alți doi funcționari au ales să iasă la pensie anticipat.

Dacă există salariați care au acceptat să lucreze la țară, să plece la zeci de kilometri distanță de casă și să lucreze pentru niște salarii mai mici, înseamnă că acolo sunt probleme mari. Gândiți-vă că cei care au ales să iasă anticipat la pensie au pierdut la rândul lor bani.

Este vorba de discriminare. Unii salariați nu făceau nimic, dar primeau funcții și atribuții, iar alții primeau lucrări peste lucrări.

Eu m-am suspendat, dar sunt încă funcționar public. Nu pot să vă spun care sunt spețele în care au fost probleme. Dar, la aceste întrebări cel mai în măsură să vă răspundă este el (prefectul Marian Grigoraș – n.r.)”, Daniela Constandache.

„Relațiile ierarhice au respectat cadrul legal”

La solicitarea 7IAȘI, biroul de presa al prefecturii ieșene a emis un punct de vedere cu privire la declarațiile făcute de către cele două funcționare de la compartimentul verificare legalitate acte.

„Persoanele în discuție au solicitat din proprie inițiativă suspendarea raportului de serviciu, fiind în prezent, ca și dna Rusu Maricica, consilieri personali ai unor primari, respectiv la comunele Ruginoasa și Șipote.

Prefectul Marian Grigoraș a acționat de la numirea în funcție în sensul îmbunătățirii activității instituției, a relației cu cetățenii, cu serviciile publice deconcentrate și cu unitățile administrativ-teritoriale, exigențe impuse și angajaților prefecturii.

Ceea ce doamnele respective acuză a fi hărțuire sau tratament discriminatoriu nu a fost altceva decât solicitarea instituțională de a fi responsabile și profesioniste în îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Relațiile ierarhice in cadrul instituției au respectat întotdeauna cadrul legal.”, se arată în răspunsul emis de Prefectura Iași.

Cazul Maricica Rusu – proces pentru hărțuire

În urmă cu câteva zile, 7IAȘI prezenta pe larg cazul Maricicăi Rusu, șefa Serviciului Juridic din Prefectură, care după ce s-a suspendat din funcție a deschis proces, acuzându-l pe prefect de hărțuire la locul de muncă. Presiunile au început după ce șefa de la Juridic ar fi refuzat să elibereze „avize de legalitate” pentru două dispoziții emise de primarul PNL din Podu Iloaiei, Ioan Alexa. Marica Rusu, funcționar al Prefecturii Iași din 1998 și șef serviciu din 2011, cere în instanță daune morale de 10.000 euro. A fugit să lucreze la o primărie de țară, la 40 kilometri de Iași

Maricica Rusu reclamă faptul că i s-a cerut în scris să elibereze biroul și că a fost trimisă să lucreze pe hol. „Ca urmare a refuzului de a întocmi avizul de legalitate, mi se comunică nota internă prin care mi se cere eliberarea biroului”, povestește Maricica Rusu.

Prefectul Marian Grigoraș a declarat pentru 7IAȘI că de fapt a fost vorba de o „reorganizare a instituției” și că „solicitarea de mutare din birou s-a făcut în contextul necesității de a respecta normele de distanțare și protecție sanitară”.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here