Nichita săracul și ghiocelul Popa

Rareș Neamțu

Bomba momentului, în actualitatea ieșeană, așa cum spunea colegul meu Călin Ciobotari, este numirea lui Gheorghe Nichita în funcția de consilier personal al președintelui Consiliului Județean Iași, Maricel Popa. Nu știu dacă Maricel Popa are vreo amantă și e gelos pe ea de l-a angajat pe Nichita pentru experiența care îl recomandă în acest domeniu, dar sigur motivele acestei mutări sunt altele decât cele livrate pe cale oficială. Că Gheorghe Nichita a avut tot timpul un ascendent în fața lui Popa  și că președintele CJ a stat tot timpul în poziția ghiocelului în fața fostului primar este de notorietate. Sau că Nichita, ca să-și încordeze mușchii, îl umilea și îl punea pe Maricel Popa să facă flotări în tribuna oficială a stadionului din Copou de față cu clica fostului primar. Dar Nichita era primar, vicepreședinte al PSD și un om influent în România acelor vremuri. Astăzi Nichita nu mai are nicio pârghie de influență la îndemână, dar totuși Maricel Popa încă mai tremură în fața lui. Care e secretul tenebros din trecutul lui Popa de a fost nevoit să-l reînvie pe Gheorghe Nichita nu știu, dar sigur va ieși la iveală împreună cu această mișcare ilogică și inutilă.

 Ascultându-l pe Gheorghe Nichita, în direct la Tele M, explicând motivele pentru care a ales această cale, am rămas perplex. Omul ori ne crede proști și că înghițim asemenea gogomănii, ori chiar trăiește în altă lume și a ajuns să creadă minciunile care le spune. Fostul primar ne spune trei motive pentru care a decis să devină consilierul personal a lui Maricel Popa:

  1. se plictisea acasă și avea nevoie să facă ceva,
  2. a rămas fără bani
  3. simțea nevoia să revină în actualitatea administrativă a orașului, în zona de decizie.

Îî înțeleg perfect motivele, dar cu câteva obiecțiuni:

  1. dacă se plictisea de ce nu s-a dus la plantat panseluțe; cine spune că atunci când te plictisești trebuie neapărat să ocupi o funcție publică, de conducere, unde se învârt lovele; de ce să ocupi un post și să blochezi o poziție publică la care poate aspira un tânăr capabil doar că te plictisești tu acasă și ai pile la președintele CJ?
  2. Dacă a rămas fără bani de ce nu a umblat la conturile secrete sau la borcanul cu bani, că după cum se vede a adunat ceva în anii în care a fost primar; iar dacă chiar insistă că e sărac să se ducă la Luminița Munteanu să se înscrie la ajutorul social sau să pună mâna să muncească cu adevărat, dacă știe ce e aia muncă
  3. Ieșenii s-au pronunțat în privința intenției lui de a reveni în actualitatea ieșeană la votul de la alegerile parlamentare când i-au redat cei doi la sută din voturi care l-au consacrat de pe vremea PD-ului.

S-ar putea ca mâine să invoc și eu cele trei motive ale lui Nichita. Sunt curios dacă Maricel Popa se face ghiocel și mă angajează și pe mine la CJ. Sau pe alți câteva mii de oameni cu adevărat capabili din acest oraș care ar putea ocupa cu succes și eficiență această funcție. Cu siguranță nu. Nu pentru că unul dintre obiectivele lui Nichita și Popa, așa cum fostul primar a recunoscut, este proiectul privind managementul deșeurior la Iași. Miza proiectului este una de milioane de euro, iar fostul primar ne-a demostrat că se pricepe să comisioneze, pardon!, să gestioneze, astfel de proiecte. Auzisem de mult că Nichita și Popa discută des despre licitația pentru salubrizare și despre o anumită firmă interesată să preia această afacere la Iași. Poate că Popa i-a pus lui Nichita cuțitul și pâinea în mână ca să-și facă singur cărțile. Sau felul…

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here