Ne apucăm de treabă: România are cel mai mare buget pentru investiții

Avem de-a face cu o premieră în ultimii zeci de ani: un guvern responsabil, care alocă 5,5% din PIB pentru investiții în dezvoltarea țării și a proiectelor de infrastructură. Cele 61 de miliarde pentru investiții sunt esențiale pentru a recupera decalajul din ultimii ani. 

Propunerea de buget eficientizează distribuția resurselor pe care le are statul român pentru a asigura buna funcționare și plata salariilor și pensiilor; în timp ce inițiază sau continuă proiecte pentru viitorul României și reduce deficitul bugetar cu aproximativ 20 de miliarde de lei, comparativ cu anul 2020. Astfel, ne încadrăm într-un deficit de puțin peste 7% din PIB și respectăm angajamentele față de Uniunea Europeană privind reducerea pierderilor din bugetul de stat.

Fonduri UE de peste 100 de miliarde de euro pentru investiții

România are o șansă istorică, aceea de a atrage fonduri europene în valoare totală de 43 miliarde de euro în exercițiul financiar 2021 – 2027 prin Politica de Coeziune și prin Politica Agricolă Comună şi Politica Maritimă Integrată. Și avem probabil unul dintre cei mai buni miniștri, capabili să obțină acești bani de la Uniunea Europeană.  Mai mult, România are alocate fonduri europene adiționale în valoare de peste 31  miliarde de euro, în cadrul politicii de Coeziune 2021-2027 și alte peste 30 de miliarde de euro prin Mecanismul de redresare și reziliență. Aceste fonduri însumează în total peste 104 miliarde de euro pentru investiții în domenii cheie precum infrastructură, educație, sănătate, agricultură, mediu sau energie, precum și pentru modernizarea marilor sisteme publice.

Încep reformele și sprijinirea afacerilor afectate de pandemie

Anul acesta vom bloca măririle salariale în companiile statului care înregistrează pierderi. Este anormal să existe astfel de decizii atunci când directorii generali și consiliile de administrație nu sunt capabile să genereze profit. Creșterea veniturilor într-o companie care pierde bani și care e posibil să se îndrepte spre faliment este sinonimă cu recompensarea incompetenței. Raportul financiar și bilanțul companiei arată în mod foarte clar care este nivelul de performanță al conducerii.  Astfel, un prim pas îl constituie înghețarea salariilor în companiile de stat cu pierderi sau datorii. Apoi, aceste companii sunt obligate să ia măsuri concrete și cuantificabile pentru reducerea pierderilor, precum și termene pentru realizarea acestora pe parcursul anului 2021.

Guvernul alocă bani și pentru sectoarele industriale care au resimțit din plin efectele pandemiei; fiind vorba în primul rând de HORECA. Programele guvernamentale de sprijin includ măsuri pentru combaterea efectelor economice negative generate de pandemie pentru IMM-uri și companii mari. Pentru programul Granturi pentru investiții este prevăzută suma de 4,46 miliarde lei și încă 2,5 miliarde lei pentru sprijinirea HORECA.

Pentru prima dată, bursele elevilor vor fi decontate din bugetul de stat și este decontată integral naveta elevilor. Aceste cheltuieli nu mai rămân în sarcina administrațiilor locale și, prin urmare, se elimină disfuncționalitățile și presiunea bugetară înregistrate până acum.

În ceea ce privește pensiile, rămâne valabilă creșterea de 14% pentru 2021. Pensionarii vor încasa, așadar, pensii mai mari decât  în 2020, iar în viitor, sistemul de pensii se va baza pe principiul contributivității și pe eliminarea inechităților. În zilele și săptămânile următoare vom introduce din nou în Parlament,  proiectul USR PLUS de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor, pentru a fi votat la începutul acestei sesiuni parlamentare.

În concluzie, acest buget este unul prudent și responsabil, care ține cont de pandemie și de efectele negative ale acesteia în economie și care are drept principal scop relansarea economică.  Ne onorăm promisiunile și măsurile prevăzute în programul de guvernare al Alianței USRPLUS.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here