Na,

… că se agită apele-n „partid“ și rămâne junele nostru primar fără carnetul roșu, ca să nu mai povestim de posibila întoarcere cu spatele a consilieilor locali de aceeași culoare și coaliție, la posibile inițiative venite din biroul unu de la Roznovanu. Dacă această ultimă premiză ar fi adevărată, atunci înseamnă că ieșenii au ales niște mincinoși, pentru că în campanie s-au dat de toți pereții cu „binele municipiului“ și la o astfel de acțiune ar urmări … „binele partidului“. Am spune, toți o apă și-un pământ, mai cu seamă că și vicele Harabagiu e pe un făraș generos, dar s-a îngrijit să mai salveze câte ceva pentru el că, deh, ar fi culmea lenei să stai lângă slănină și să bei apă.

Pe de altă parte, actualul edil are un capital de imagine semnificativ, dar nu la fel de substanțial ca cel din perioada crizei Grindeanu, când s-a pus de-a curmezișul indicațiilor de pe Dâmbovița, însă, totuși, un picior de negociere într-o eventuală migrare politică, cu care dom Bodea n-ar fi de acord. Dacă problema vicelui este aproape rezolvată, consiliul având suficiente nume pentru a finaliza mandatul, în cazul primarului lucrurile sunt un pic mai complicate. El a fost ales uninominal, deci i se retrage sprijinul politic, nu poate fi demis. Bun. În cazul ăsta, consiliul local este într-o situație delicată și în cazul unor derapaje decizionale poate fi tras lesne de urechi, deci partidul ar avea de suferit. La fel, în cazul demisiei lui Chirica, s-ar pune problema unor alegeri, iar partidul este cu pantalonii pe vine, pentru că nu a scos nici un nume de calibrul actualului, care să fie un chalenger serios la o candidatură Chirica II.

Deci la prima vedere, „partidul“ are nevoie de timp și va face întocmai ca să tragă de el.

Cum o va face? Oarecum simplu.Sunt oarece dosare în care Chirica apare în cătarea degetului justiției și aici partidul îl poate ține într-un șah prelungit. Dacă o face imediat, îl scoate victimă și nu-i bine, dar dacă se lungește, îi pune sub semnul întrebării eventuala înscriere în cursa pentru primul fotoliu și îi dizolvă capitalul de imagine, mai cu seamă că în ultima perioadă omul nostru s-a dat mai mult prin facebook și o minusculă televizune și mai puțin prin instrumentele jucătorilor din media locală, fapt care poate genera speculații despre o tentativă de izolare a liderului din Roznovanu.

Mai mult, dacă e să ne luăm după modelul schimbării guvernelor aidoma cauciucurilor de iarnă, ne putem trezi peste noapte și cu o nominalizare scoasă din mâneca paltonului, care va scandaliza o vreme, dar cu un PR bun și niște câmpenești cu chiuituri prin dealul Copoului va fi acceptat, dar nu înghițit, pentru că nu toată lumea se informează cum trebuie și nici nu face eforturi să judece când e vorba de ales fruntea orașului.

Așadar sunt premise reale pentru o evoluție „în coadă de pește“ grefată pe un conflict tip șoarece – pisică, în care o parte va lansa inițiative ce ar fi greu de greu de refuzat de CL, iar cel din urmă va avea grijă să-i pună capcane, plimbând actul decizional sub vârful stiloului primului. Vesel, nu?

 Văru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here