Mostenirea lui Astarastoae! Razboi imobiliar intre UMF si Medicina Legala

Vasile Astarastoae a condus atat Institutul de Medicina Legala  cat si UMF Iasi si a reusi „performanta” de a arunca cele doua institutii intr-un razboi cu miza imobiliara. Reprezentantii IML Iasi au dat in judecata UMF pe motiv ca refuza sa elibereze un imobil situat pe str. Buna Vestire 4, Corpul B, parter, plus etajul 1, edificiu care apartine domeniului public al Statului Roman, si implicit Ministerului Sanatatii. Se doreste rezilierea unui contract de comodat ce expira tocmai in anul 2040, restituirea in natura a cladirii, precum si evacuarea de urgenta a institutiei de invatamant superior. Avocatii UMF si rectorul Viorel Scripcariu contrataca si sustine ca cererea IML este una aberanta deoarece pune in pericol desfasurarea normala a unor proiecte cu finantare europeana ce apartin universitatii, in domeniul medical si farmaceutic: “Bursele doctorale pentru cresterea competitivitatii” si “Studiile post-doctorale in domeniul eticii politicilor de sanatate”. 

A intrat “dihonia” intre doua institutii medicale de prestigiu din Iasi: Universitatea de Medicina si Farmacie pe de o parte, si Institutul de Medicina Legala pe de alta parte. Motivul: fiecare din parti doreste sa fie stapan cu acte in regula pe un imobil situat in Iasi, pe str. Buna Vestire nr. 4, Corpul B parter, plus etajul 1. In prezent, in cladirea cu pricina, UMF Iasi desfasoara o serie de activitati didactice medicale si farmaceutice, respectiv burse doctorale si studii post-doctorale. Intr-o plangere inaintata Judecatoriei Iasi, directoarea IML, Diana Bulgaru Iliescu, prin intermediul juristilor solicita rezilierea unui contract de comodat parafat anterior cu UMF, restituirea in natura a imobilului cu pricina, precum si eliberarea urgenta a spatiului. Mai mult, aparatorii IML cer ca institutia de invatamant medical superior sa suporte si costul tuturor cheltuielilor de judecata.

Contract semnat si parafat de fostul rector Vasile Astarastoaie

La data de 16 septembrie 2010, intre UMF Iasi si IML a fost perfectat un contract de comodat referitor la utilizarea unui spatiu situat in Corpul B, parter si etajul 1, pe strada Buna Vestire 4. Respectivul contract a fost semnat si parafat pe vremea fostului rector al UMF, Vasile Astarastoaie, institutia de invatamant avand calitatea de Comodatar, iar IML Iasi aceea de Comodant. Profitand de faptul ca edificiul respectiv (bunul comodat) este supus regimului juridic al domeniului public al Statului Roman, dar si pentru ca doresc de mai mult timp sa se extinda, datorita  lipsei acute de spatiu, reprezentantii IML au inceput sa faca presiuni ca sa intre in posesia imobilului. La inceput, s-au incercat discutii amiabile intre parti, cu directiile administrative, insa nu s-a ajuns la nici un rezultat.

“Imobilul ii revine de drept Institutului”

“Cladirea face parte din domeniul public al statului. Terenul aferent imobilului din str. Buna Vestire este utilizat de UMF doar in temeiul unei concesionari de la Primaria Iasi. Ea apartine domeniului public al statului fiind inregistrata in Inventarul Centralizat al Bunurilor. Dintr-o incheiere eliberata de OCPI Iasi (Oficiul de Cadastru) rezulta clar ca intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului comodat este doar in favoarea statului, deci implicit a Ministerului Sanatatii care are drept de administrare. Contractul a fost incheiat pentru o buna colaborare intre parti si pentru desfasurarea de activitati de invatamant medical si farmaceutic. In 2016, cu ocazie efectuarii la nivel de minister, a unei centralizari a bunurilor aflate in administrarea unitatilor din subordine, s-a constatat clar si o incalcare a legislatiei in atribuirea cu titlu gratuit a spatiului respectiv. IML Iasi a fost notificat apoi de Directia Achizitii Centralizate, Patrimoniu si Infrastructuri Sanitare – din cadrul Ministerului Sanatatii, sa efectueze demersurilor legale privind reglementarea regimului juridic al imobilelor ce fac parte din domeniul public. Mai mult, imobilul cu pricina ar fi fost modernizat si reabilitat cu fonduri asigurate tot de la bugetul de stat, astfel incat ii revine de drept Institutului”, a explicat avocata Liliana Alexandru, care aparara interesele IML Iasi.

Sefa IML Iasi: “S-a ajuns la o intelegere amiabila”

Contactata telefonic, sefa IML Iasi, Diana Bulgaru a aratat ca s-ar fi ajuns la o intelegere amiabila cu cei de la UMF, ca acest conflict juridic sa fie rezolvat in totalitate.

“E vorba de un contract de comodat care nu a respectat toate rigorile si a trebuit desfiintat. El s-a rezolvat pe cale amiabila. La instanta s-a dat un termen tocmai pentru rezolvarea acestei neintelegeri juridice. De altfel, chiar daca respectivul imobil intra in administrarea noastra, acolo se vor desfasura in continuare activitati didactice, cu studentii de la medicina. S-a recurs la justitie tocmai pentru a se rezolva aceasta situatie. Dar mai multe precizari va pot face  juristii institutiei noastre”, a mentionat Bulgaru.

 

“UMF are nevoie de acest spatiu pentru activitati didactice”

In timp, intre cele doua institutii, UMF si IML s-au derulat corespondente si au avut loc intalniri la nivel de conducere administrativa, cu scopul de a se evita un proces in justitie, dar toate discutiile au esuat. Intr-o intampinare transmisa magistratilor, UMF Iasi, prin rectorul Viorel Scripcariu, cerere respingerea pretentiilor IML, pe motiv ca actiunea judecatoreasca este neintemeiata. De asemenea, conducerea institutiei de invatamant superior medical sustine ca evacuarea imobilului de pe str Buna Vestire ar putea pune in pericol desfasurarea unor proiecte, inclusiv cu fonduri europene, si cele cu caracter didactic. Respectivul imobil ne este absolut necesar desfasurarii normale a proiectelor cu finantare europeana, pe care universitatea le deruleaza in calitate de partener ori beneficiar: e vorba de proiectul “Burse doctorale pentru cresterea competitivitatii in domeniul medical si farmaceutic” si proiectul “Studii post-doctorale in domeniul eticii politicilor de sanatate”. Nu contestam deloc faptul ca activitatea IML a devenit mai complexa si necesita un spatiu mai mare insa asa cu s-a prevazut in cuprinsul contractului incheiat, institutia noastra a recurs la aceasta intelegere pentru o buna defasurare a proiectelor didactice cu finantare europeana. Chiar avem nevoie de aceasta cladire. Ministerul Sanatatii a cerut IML Iasi doar obtinerea unei documentatii legale si nu a invocat existenta unei nulitati absolute a contractului de comadat, ci doar rectificarea cartilor funciare, in sensul ca dreptul de proprietate sa fie trecut in favoarea Statului Roman iar dreptul de administrare  sa fie in favoarea ministerului, prin intermediul IML” a conchis aparatorul UMF Iasi, avocata Raluca Savin.

Nicu SAMSON

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here