Monica Berescu (USRPLUS): Sunt un om nou în politică, dar am experiența tuturor oamenilor obișnuiți, lipsiți de privilegii, din țara asta

  1. Spune-ne câte ceva despre tine

Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, cu specializarea Administrație Publică și am un master în Managementul și Dezvoltarea Resurselor Umane.

În cadrul acestui master am obținut o bursă Erasmus și am urmat un semestru la Universite de Poitiers, în Franța. Abia atunci am reușit să fac diferența între ce am găsit acolo și ce știam că aveam acasă. Și mi-am dat seama că „o țară ca afară” nu e doar o vorbă aruncată în vânt.

Am fost printre tinerii care au lucrat, încă din timpul facultății, în una dintre primele corporații apărute la Iași.

Am peste 10 ani de experiență pe zona de IT, conducând echipe de peste 90 de persoane și gestionand peste 18 clienți din SUA și Europa.

Sunt căsătorită și am 2 copii.

  1. Cum te-ai descrie ca om politic?

Pe scurt, un om nou în politică.

Am acumulat o experiență valoroasă în domeniul meu de activitate, mi-am petrecut viața de până acum studiind și muncind și am ajuns în politică recent, în urma unei interacțiuni îndelungate cu efectele politicii în societate la toate nivelurile acesteia.

Am fost acolo atunci când s-a încercat forțarea legii în favoarea infractorilor și am protestat, am trăit pe pielea mea efectele schimbării miniștrilor educației aproape în fiecare an de la Revoluție încoace, m-am lovit de un sistem de sănătate bolnav de fiecare dată când am ajuns cu cineva drag la spital și așa mai departe.

Da, sunt un om nou, dar am experiența tuturor oamenilor obișnuiți, lipsiți de privilegii, din țara asta. Și da, sunt un om nou, pentru că politica nu a fost domeniul meu de activitate până acum 2 ani, dar tocmai de asta are nevoie mediul politic astăzi, de profesioniști în domeniile care schimbă societatea.

  1. Ce te-a determinat să crezi că această candidatură este cea mai bună decizie a ta?

Rămâne de văzut dacă este cea mai bună decizie a mea, personal și profesional vorbind. Însă, știu sigur că nu mai puteam sta deoparte.

Am intrat de curând în politică, după ce am simțit pe pielea mea modul în care aceasta îți poate influența activitatea și siguranța în mod pozitiv sau negativ. Principiile mele, dezvoltate pe piramida onestității și a meritocrației, sunt cele care m-au determinat să fac acest pas.

Îmi doresc să trăim într-o țară ca afară și putem atinge acest deziderat, dacă ne implicăm cu toții și aducem plus valoare prin competențele și abilitățile noastre.

  1. Ce mesaj ai pentru cei nehotărâți sau dezgustați de politică? 

Același mesaj pe care l-am transmis de fiecare dată când am strâns semnături și am făcut campanie, în ultimii doi ani. Politica nu e o bulă din care doar unii fac parte sau ar trebui să  facă parte.

Politica e despre noi toți și  e prezentă în fiecare parte a vieții noastre. Când ne ducem copiii la școală, când mergem la spital, când mergem la primărie să achităm taxe și impozite, când mergem pe șosele și drumuri. Toate acestea sunt influențate de politică și dacă fiecare alege să stea deoparte mai rămâne doar o mână de oameni care decid viitorul a milioane de oameni.

  1. Ce pierd oamenii care nu merg la vot? 

Pierd singurul moment în care pot să influențeze acțiunile statului în mod direct.

Votul este singura cale prin care putem să spunem dacă lucrurile merg bine sau nu iar când acest moment este ratat, viitorul nostru ca societate este de cele mai multe ori influențat negativ.

  1. Care a fost drumul tău în politică până acum?

Drumul meu în politică a început din zona civică și a fost determinat de două evenimente care au schimbat fața României pentru totdeauna: Colectiv și Ordonanța 13. Faptul că în prezent suntem într-o situație similară, cu un sistem sanitar la pământ și cu o justiție fragilă, îmi spune că am făcut alegerea corectă când am decis să candidez.

Sentimentul care nu s-a schimbat de atunci și până acum este că avem nevoie de altceva.

Cum spuneam, inițial m-am implicat civic și am ales Platforma România 100, ONG-ul fondat de Dacian Cioloș, pentru că mă identificăm cu valorile și cu oamenii de acolo. M-a atras formula această a incubatoarelor civice organizate tematic, pe probleme precum sănătatea, justiția, educația, socialul. În 2018 am făcut tranziția spre politică și, alături de colegii mei, am pus bazele filialei PLUS Iași. De atunci, am obținut rezultate bune în 3 campanii electorale- pentru europarlamentare, prezidențiale și locale- iar acum ne aflăm în a patra campanie, pentru parlamentare. Iașul a fost mereu în topul orașelor cu cele mai multe semnături strânse, în topul procentajului obținut pe municipii reședințe de județ, iar în prezent ne axăm pe extinderea teritorială. Este în continuare nevoie de toți și mă bazez pe sprijinul ieșenilor că vom continuă acest drum împreună.

  1. Care va fi prioritatea ta ca deputat?

Inițiative legislative pe zona de digitalizare.

Este un paradox ca sectorul TIC să dea 6-7% din PIB, iar noi să rămânem pe locul 26 din cele 28 de state membre ale UE în cadrul Indicelui economiei și societății digitale (DESI).

Mai exact, IT-ul a devenit o ramură indispensabilă a economiei, însă noi nu avem politici publice coerente pentru această.

Importanța digitalizării se vede și în administrație. Faptul că putem face câteva plăți online nu înseamnă digitalizare.

Îmi propun că România să devină un concurent în cursa digitală, iar pentru asta este nevoie de 3 direcții:

1) Începem cu educația copiilor noștri prin revizuirea legislației pe tot ceea ce presupune competențe TIC și aducerea ei la zi.

2) Aducem digitalizare și în industria românească prin integrarea tehnologiei digitale de către întreprinderi.

3) Punem la dispoziție antreprenorilor un cadru legal pentru a stimula startup-urile pe zona digitală.

 

Monica Berescu este președintele PLUS Iași și candidat la Camera Deputaților din partea USR PLUS.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here