Modelul rusesc. Vladimir Putin respinge ferm amnistierea celor închişi pentru infracţiuni economice

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a respins un proiect de amnistie a persoanelor închise pentru comitere de infracţiuni economice, argumentând că printre acestea există falsificatori de bani şi traficanţi de arme, în cadrul unei reuniuni cu oamenii de afaceri, arată publicaţia rusă Kommersant, preluată de MEDIAFAX.

O iniţiativă în favoarea unei amnistii a fost lansată de către delegatul rus pentru apărarea antreprenorilor, Boris Titov, întrebarea fiind, mai ales, dacă de aceasta ar putea beneficia fostul patron al grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, închis din 2003.

 

Întrebat cu privire la această iniţiativă, joi seara, în cadrul unei reuniuni cu oameni de afaceri, la Voronej (600 de kilometri sud-est de Moscova), Vladimir Putin a redus speranţele interlocutorilor săi, apreciind că proiectul nu este încă definitivat.

 

„Există diferite categorii printre cei 240.000 de condamnaţi pentru infracţiuni economice. Se găsesc şi falsificatori de bani, şi cei care au fost condamnaţi pentru trafic de materiale care ar putea fi utilizate la fabricarea armelor, şi chiar arme de distrugere în masă”, a declarat preşedintele, potrivit reportajului difuzat vineri de postul public de televiziune.

 

Potrivit ediţiei de astăzi a publicaţiei Kommersant, citată de MEDIAFAX, el i-a mai numit pe condamnaţii pentru „escrocherii financiare” printre cei care nu ar trebui să fie amnistiaţi.

 

„Propun să analizăm toate acestea şi să tragem concluzii împreună cu voi, cu experţii, Parchetul General, cu scopul de a lua o decizie echilbrată”, a adăugat Putin.

 

Un reprezentant al mediului de afaceri a argumentat că numeroase persoane sunt închise pentru fapte care nu mai necesită pedeapsa cu închisoarea.

 

Unele asociaţii subliniază, de asemenea, numărul mare al condamnărilor suspecte că ar fi instrumentalizate de justiţie pentru reglări de conturi.

 

Mihail Hodorkovski şi asociatul său Platon Lebedev, deţinuţi din 2003, au fost condamnaţi la opt ani de închisoare, în 2005, pentru escrocherie şi fraudă fiscală. Pedeapsa a fost ridicată la 14 ani, în decembrie 2010, după un al doilea proces.

Între timp a fost redusă cu un an în apel, apoi cu doi ani, în decembrie 2012, în virtutea unei modificări legislative, astfel încât Lebedev va fi eliberat în iulie 2014, iar Hodorkovski în octombrie acelaşi an.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here