Misterul "pietrelor miscatoare" din Valea Morţii [VIDEO]

Geologii Agentiei spatiale americane (NASA) sustin ca au reusit sa dezlege unul dintre cele mai bizare mistere ale naturii – fenomenul „pietrelor miscatoare” din Valea Mortii, regiune situata pe fundul lacului secat Racetrack Playa, din Statele Unite.

De sute de ani, oamenii de stiinta se intreaba cum uriasele pietre, unele de peste 300 de kilograme, se pot deplasa singure. Absenta unei explicatii logice a condus, desigur, la aparatia a tot felul de mituri si teorii supranaturale. Mai ales ca nimeni nu a vazut aceste pietre „in miscare”. Dar faptul ca ele nu raman infipte intr-un singur lor este dovedit de urmele lasate pe fundul nisipos al lacului secat.

 

In 2006, profesorul Ralph Lorenz de la Universitatea Johns Hopkins a efectuat pentru NASA o serie de cercetari in Valea Mortii. Si a ajuns la o concluzie atat de simpla, incat pare incredibila.Problema este ca iarna, aceste uriase pietre se acopera de gheata. In perioadele de topire, cand pe fundul lacului se strange apa, ele aluneca, pur si simplu, impinse de rafalele de vant, scrie Daily Mail.

 

Pentru a-si demonstra teoria, Lorenz a facut un experiment chiar la el acasa. A inghetat in apa o piatra de dimensiuni potrivite, astfel incat o parte sa ramana la suprafata apei. A rasturnat apoi piatra si a depus-o intr-un bazin unde pe fund a asezat un strat de nisip acoperit de apa. Astfel, el a reprodus, practic, conditiile care apar in Valea Mortii in perioada de dezghet.

 

 

Gheata de pe piatra i-a permis acesteia sa „inoate” cu destula usurinta pe suprafata bazinului prin malul de pe fund. In plus, piatra a inceput sa se miste chiar in conditiile in care ventilatorul folosit pentru a imita vantul nu era fixat la o viteza foarte mare. Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here