Minune într-o comună din Iași! La o săptămână de la înființare, o firmă fără angajați prinde potul cel mare la primărie

La doar o săptămâna de la înființare, o firmă cu zero angajați, câștigă fără licitație, prin încredințare directă un contract baban cu Primăria Costuleni. Din partea primarului Mirică Dodan „fără număr… fără număr”. Nu este o dedicație a vreunui manelist, ci doar așa poate fi caracterizată situația hilară din comuna Costuleni, cu edilul-șef în rolul principal, care împarte bani publici cu nemiluita, în stânga și-n dreapta, după bunul plac. În cei doi ai de mandat, Dodan a ”spart” câteva sute de mii de euro pe consultanță și servicii conexe. Toate contractele au fost atribuite direct, fără licitație, către firmele care au avut o anumită afinitate cu primarul Mirică Dodan. De multe ori, ”simulările” lui Dodan au fost atât de flagrante încât nu există niciun dubiu al existenței unui aranjament.

Pe 26 septembrie 2017, Primăria Costuleni publică în SEAP (Serviciul Electronic al Achizițiilor Publice) două anunțuri pentru atribuirea unor contrate de servicii: ” Servicii de proiectare faza S.F./D.A.L.I., expertiză tehnică, audit energetic pentru reabilitare construcții civile” în valoare de 30.000 lei și ” Servicii de proiectare faza S.F./D.A.L.I., expertiză tehnică, audit energetic pentru școala Cozia” cu o valoare de 40.000 lei. Ambele contracte, în valoare totală de 70.000 lei, au fost atribuite direct societății Design Proiect N-E SRL. Toate ar fi bune și frumoase, dacă firma cu pricina ar face parte din rândul entităților specializate în astfel de servicii profesioniste. Însă, la o privire mai atentă,  potrivit informațiilor oficiale publicate pe site-ul Ministerului de Finanșe, firma SC Design Proiect NE Iași, a fost înființată pe data de 18 septembrie 2017, cu doar o saptămînă înainte de a prinde potul de 70.000 de lei.

Zero anagajați

O fi bine, o fi rău, doar edilul din Costuleni poate să explice cum o sumă consistentă din banii publici au fost direcționați către o societate nou-înființată. Totul miroase de la o poștă a aranjament, însă Mirică Dodan respinge orice fel de înțelegere cu cei de la Design Proiect NE. De asemenea, faptul că edilul jonglează, după bunul plac, cu fondurile comunei, după reguli numai de el știute, reiese și dintr-o simplă aruncare a privirii către bilanțul SC Design Proiect NE Iași. Din datele oficiale prezentate de Ministerul de Finanțe, în anul 2017, firma în cauză nu a avut niciun angajat. Astfel, dacă în privința experienței treburile s-au lămurit, se ridică mari semne de întrebare cu privire la capacitatea tehnică a societății și la calitatea documentelor livrate. Care au fost motivele pentru care a fost selectată această companie din cele câteva sute care prestează servicii similare? Design  a raportat o cifră de afaceri de 136.000 de lei. Cele două contracte atribuite direct de Dodan au reprezentat mai mult de 50% din cifra companiei. Profitul înregistrat  de Design Proiect a fost  de aproximativ 90.000 de lei, adică 67%! Într-un email transmis redacției, Mirică Dodan preciza că atribuirile contractelor de achiziție directă s-au făcut pe baza experienței, a unui istoric privind competența și calitatea și având la bază eficiența chelturii banilor publici. Realitatea îl contrazice: o firmă abia înființată de o săptămân, fără niciun angajat, ”papă” 70.000 lei pe consultanță și înregistrează un profit de 67%!

„Nu am nimic de ascuns. Cred că e vorba de o comandă

Contactat telefonic și rugat să explice această anomalie, primarul din Costuleni a spus că nu are nimic de ascuns și că deține acte și documente explicative pentru toate contractele derulate cu terți. Mai mult, Dodan a acuzat faptul că la mijloc ar putea fi vorba chiar de o comandă politică, de denigrare a imaginii sale, venite din partea vreunui dușman politic.

“ Domnilor, puteți să veniți oricând la Primăria Costuleni și să vedeți toate actele și documentele, iar apoi să faceți fotografii după acestea. Nu am nimic de ascuns. Am foarte multe proiecte care au prins finanțări de tot felul. Consider că toate sunt corecte. Până acum, nu am avut nici un proiect depus care să nu fi fost finanțat. Totul a fost făcut la vedere, în mod transparent. Cred că este vorba de o comandă venită din partea cuiva, care să mă pună într-o lumină proastă. Cât despre firma despre care faceți vorbire (n.r.- Design Proiect NE), aceasta provine dintr-un PFA, după care ar fi fost transformată în societate comercială pentru că avea un volum de activitate mai mare. Aceștia au câștigat pentru că au oferit prețul cel mai accesibil. Uitați-vă și dvs în piață, la anunțuri, ca să vedeți că noi am achiziționat aceste servicii la jumătate de preț. Mi-ați trimis niște întrebări pe e-mail legate de acest aspect. Nu e nici un fel de problemă. Vă voi răspunde punctual la toate”, a precizat Mirică Dodan, primarul din Costuleni.

Simplă coincidență…sau un alt aranjament?

Pe data de 12 iunie 2017, Primăria Costuleni, în urma a două proceduri de negociere fără publicare de anunț (încredințare directă), a mai încheiat două contracte cu firma Mateo-Acord SRL Iași. Potrivit anunțurilor de atribuire publicate în SEAP în data de 19 iunie 2017, ambele contracte (16/12.06.2017 și 17/12.06.2017) au aceeași valoare, 40.000 lei fără TVA, și au fost adjudecate de singurul ofertant invitat la procedură. Dar ca surpriza și coincidențele să fie și mai mari, cele două contracte au și același obiect: ”furnizare servicii de proiectare pentru realizarea proiectului fază Documentație de Autorizare a Lucrărilor de Intervenție , a documentațiilor necesare obținerii avizelor, acordurilor și autorizațiilor aferente obiectivului de investiție specificate în C.U pentru obiectivul de Investiție Reabilitare, Modernizare și Dotare Școală  Gimnazială Covasna, satul Covasna, comuna Costuleni, Județul Iași.” Săptămânalul 7 Iași a mai relat un caz năucitor la Primăria Costuleni, unde două companii de consultanță au ”ras”, prin încredințare directă  mai multe contracte în cuantum de peste 200.000 de lei în decurs de doar zile.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here