Ministrul Muncii: Vrem ca îngriirea bătrânilor să se facă la domiciliu, cu plata rudelor care se ocupă de ei

 

 

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de Pro TV, că „viziunea” sa despre îngrijirea bătrânilor este ca aceasta să se facă, în proporţie majoritară, la domiciliu, şi nu în centre, iar rudele care au grijă de vârstnici să fie plătite pentru asta.
 

Potrivit ministrului, acest lucru ar însemna externalizarea serviciilor de îngrijre a bătrânilor, respectiv „implicarea mai activă a ceea ce înseamnă societate civilă”.

„Vorbim despre linii de îngrijire a persoanelor vârstnice, care ar trebui să se axeze mai mult pe îngrijire la domiciliu. Viziunea mea este să mergem mai mult pe îngrijre la domiciliu. Sunt o serie de programe, pe care le-am găsit prin fonduri europene, de sprijinire a tututror întreprinzătorilor, că sa putem să finanţăm aceşti angajatori”, a mai spus Rovana Plumb.

În acelaşi context, ministrul Muncii a spus că persoanele care îngrijesc rude vârstnice trebuie să primească sprijin financiar, la fel cum se întâmplă în cazul celor care iau în îngrijire copii.

 

Centrele de plasament şi cele de bătrâni ar putea fi supravegheate video

Ministrul Muncii a precizat totodată că ia în calcul instalarea de camere de supraveghere în centrele de plasament pentru copii şi în cele pentru bătrâni, pentru a preveni abuzurile la care ar putea fi supuşi aceştia.

Subiectul camerelor de supraveghere în centre a fost atins în contextul cazului fostei directoare a unui centru de plasament din Galaţi care şi-a înregistrat angajatele în timp ce acestea certau şi ameninţau copiii.

„Poate fi luat în calcul (proiectul de instalare a camerelor video – n. r.), însă nu aş vrea să mă pronunţ în momentul de faţă şi să spun categoric da, pentru că trebuie să mă uit la cheltuielile bugetare. Prin Programul Operaţional Capital Uman, eu cred că pe componenta incluziunii sociale şi a reducerii sărăciei, unde avem alocaţi 20%, conform regulilor europene, se poate face un astfel de program. Costul lui sper să nu fie foarte mare, dată fiind viziunea noastră de a merge cât mai mult spre îngrijirea la domiciliu”, a declarat ministrul Muncii.

Rovana Pumb a precizat că un astfel de proiect ar putea fi luat în calcul cu atât mai mult cu cât există multe cazuri în care bătrânii au fost supuşi abuzurilor în centrele de îngrijire.

„Această metodă de observare eu nu aş trata-o ca pe o metodă securistă, dar aş tratat-o ca pe o metodă normală de supraveghere pentru că persoanele vârstnice au nevoie de multă atenţie şi atitudinea noastră este de grijă şi respect pentru ei”, a completat demnitarul.

Referitor la sitaţia de la centrul de plasament din Galaţi, Rovana Plumb este de părere că fosta directoare a procedat „foarte bine”, ministrul precizând însă că va fi demarată o anchetă legată de acest caz.

„Eu cred că doamna a procedat foarte bine atâta timp cât vocea ei şi sesizările ei nu au fost luate în seamă sau nu au fost auzite de către Direcţia de protecţie a copilului. Noi vom intensifica controalele pe această zonă a serviciilor sociale. (…) Acest caz, în mod cert, îl voi verifica în cursul zilei de luni. Nu este normal ca cel care face o reclamaţie şi vede că sunt suferinţe la nivelul copiilor tot el să fie sancţionat. Acest lucru mie mi se pare total invers. Este o anomalie de sistem, care trebuie să fie reglată imediat. Sper ca lucrurile, cât de curând, să intre în normal, mai ales că vom avea o coordonare unitară dinspre Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului”, a spus Plumb.

 

Fosta directoare de la Centrul de plasament numărul 3 din municipiul Galaţi a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele din unitate îi ceartă şi le vorbesc urât copiilor instituţionalizaţi, după ce, susţine aceasta, la sfârşitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive împotriva minorilor de la o fetiţă internată care i-a cerut explicaţii cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite în centru.

„Am constatat abuzuri fizice însemnând bătăi cu palma, cu diferite obiecte contondente – lingură, băţ – şi abuzuri emoţionale de genul unor apelative indecente adresate copiilor”, a declarat femeia, care a lucrat nouă ani în centrul respectiv.

După realizarea înregistrărilor audio, fosta directoare a centrului a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, care a declanşat o anchetă în acest caz. În urma anchetei demarate de DGASPC Galaţi, una dintre infirmierele din centru a fost concediată.

Din înregistrări reiese că infirmierele îi jignesc pe copiii cu dizabilităţi, folosesc cuvinte obscene şi îi ameninţă cu bătaia.

„Bă, tăceţi din gură că vă bat, azi e ziua voastră! Stai că scot eu un băţ acum, las că te omor eu”! sau „Ce vrei fă? Îţi trebuie bărbat, fă, dă-i drumu că te leg”, se aude într-o înregistrare.

 

Într-o altă înregistrare, o îngrijitoare povesteşte alteia cum a bătut cu palma un copil din centru, apoi l-a lovit cu o lingură peste mâini: „I-am dat o palmă-n cap, mai tare plângea, i-am dat cu lingura peste mâini, mai tare”.

În urma depunerii unei reclamaţii scrise şi a înregistrărilor audio, fosta directoare, care lucra de nouă ani în centrul de plasament, a fost suspendată din funcţie, în 20 februarie, urmând să fie cercetată disciplinar pe motiv că a folosit ilegal un sistem de înregistrare.

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here