Milionarul Surdu, acuzat că a jecmănit cea mai mare agenție de turism

Una dintre cele mai mari agenții de turism din România, Paralela 45, a acuzat că a fost jecmănită de pesedistul Gabriel Surdu @ Polemica a apărut după ce agenția a închiriat de la Surdu un spatiu în blocul pe care acesta îl deține în blocul din spatele Moldova Mall @ Suma reclamată drept pagubă se ridică la circa 30.000 lei

Procesele civile în care i se solicită despăgubiri milionarului PSD și în același timp cunoscutului om de afaceri ieșean Gabriel Surdu încep să curgă pe bandă rulantă. Astfel, după ce săptămâna trecută în articolul cu titlul „Dosarul celui mai bogat pesedist din Iași îngropat de procurori. Un bătrân invalid, victima justiției”, am prezentat drama lui Constantin Bandac, în vârstă de 78 de ani, care a fost rănit grav deoarece un panou publicitar metalic aflat pe proprietatea lui Surdu s-a prăbușit peste el și acum bărbatul solicită tragerea la răspundere penală și acordarea unor despăgubiri civile, în ediția de astăzi arătăm situația uneia dintre cele mai mari agenții de turism din România, care s-a plâns judecătorilor că a fost păgubită după ce a făcut afaceri cu acest politician. Este vorba despre agenția de turism Paralela 45, care a aratăt într-o cerere depusă la Judecătoria Iași că a fost păgubită cu aproape 30.000 lei de Gabriel Surdu și soția sa, Viorica.

Totul a plecat de la un spațiu comercial

Totul a plecat de la faptul că la data de 1 aprilie 2016, SC Paralela 45 Turism SRL a închiriat de la Viorica și Gabriel Surdu spațiul comercial în suprafată de 53 mp din strada Costache Negri nr.43 la blocul T1, în spate la Moldova Mall. Conform înțelelgerii dintre cele două părți, agenția Paralela 45 trebuia să achite o chirie lunară de 1.798,76 euro fără TVA. De asemenea, conform contracului, Paralela 45 trebuia să achite în avans suma de 4.975 lei sub forma unei garanții. Această sumă urma să fie restituită la expirarea contractului. Contractul a încetat la data de 31 mai 2017 cu acordul părților. Numai că, deși contractul a expirat, Surdu nu a mai returnat agenției banii reprezentând garanția, după cum fusese înțelegerea. Contractul a încetat la data de 31 mai 2017, dar cu toate acestea Surdu nu returnase nici după un an suma plătită în avans sub formă de garanție.

„Am convenit că această sumă se va returna locatorului la terminarea perioadei de închiriere, dacă acesta nu are datorii în termenul contractului. Ne-am îndeplinit toate obligațiile, am achitat atât suma de 4.975 lei cu titlu  de garanție la data de 10.06.2016  și toate celelalte  obligații contractuale pe toată durata acestuia. Cu toate acestea, suma achitată sub formă de garanție nu ne-a fost restituită”, au arătat reprezentanții agenției Paralela 45 în fața judecătorilor.

Au pierdut și chiria pe trei luni

Suma plătită drept garanție nu este singura pagubă financiară suferită de agenția de turism în urma acestei afaceri făcute cu Gabriel Surdu. Aceștia au arătat că au plătit chirie în plus pentru trei luni. Astfel, deși contractul era expirat încă din mai 2017, agenția a plătit chirie și pentru perioada iunie – august din același an, câte 8.220 lei pentru fiecare din cele trei luni, în total  24.660 lei pentru întreaga perioadă. Agenția a somat familia Surdu să achite și aceste sume încasate necuvenit, dar solicitarea a rămas fără răspuns.

„Le-am pus în vedere îndeplinirea obligației de restituire a sumelor încasate  necuvenit, demers rămas însă fără rezultat”, au mai arătăt  reprezentanții agenției.

Pentru că nici după un an de când l-au somat pe Surdu și pe soția sa, Viorica, să le restituie atât garanția cât și chiria încasată necuvenit, politicianul nu s-a conformat, iar la data de 21.06.2018, agenția s-a adresat Biroului Executorilor Judecătorești Constantin , Niculae și Asociații din București. De asemenea, la data de 8.08.2018, firma de turism a înregistrat la Judecătoria Iași dosarul nr.23171/245/2018. În urmă cu două zile, la primul termen de judecată, agenția de turism a anunțat că renunță la judecată. Cel mai probabil, cele două părți au ajuns la o înțelegere la aproape doi ani de la încetarea contractului de închiriere.

Contactat telefonic, Surdu nu a oferit un punct de vedere.

Bătrânul răpus de panou

Dacă cei de la agenția de turism au ajuns probabil la o înțelegere cu Surdu, nu se poate spune același lucru și despre bătrânul Constantin Bandac, care solicită despăgubiri de 52.500 lei, deoarece a fost rănit grav după ce un panou publicitar din metal care se afla montat pe terenul Terramold Invest SRL de pe strada Sfântu Lazăr s-a prăbușit peste el. După prăbușirea panoului, bătrânul a suferit intervenții chirurgicale și a avut nevoie de 55 de zile de îngrijiri medicale. Bătrânul a depus plângere și la parchet. Cercetările sunt în derulare.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here