Milionarul Gheorghiu, urechiat de un om de afaceri din Germania. „Amendă” de 4.000 de euro, pentru un apartament cu probleme

Dezvoltatorul imobiliar Bogdan Gheorghiu a fost executat silit de unul dintre clienții săi din cartierul Newton din Tătărași. Gheorghiu a fost silit să achite daune interese în cuantum de 4.000 de euro la care s-au adăugat și cheltuielile de judecată și de executare silită. Suma imputată milionarului s-a datorat întârzierii predării unui apartament in Complexul Rezidențial Newton, către un om de afaceri din Germania.

În septembrie 2016, între Bogdan Gheorghiu, în calitate de vânzător, și Michael Schwaben și Ramona Turcu, în calitate de cumpărători, a fost încheiat un contract de vânzare cumpărare autentificată sub numărul 9926/16.09.2016 având ca obiect un apartament cu trei camere în suprafață utilă de 96 mp la care se adaugă și două terase cu o suprafață totală de 73 mp. Prețul tranzacției a fost stabilit la 103.000 euro inclusiv TVA și a fost achitat integral de către cumpărători la data semnării contractului. Potrivit documentului, Gheorghiu șia- luat angajamentul că va preda apartamentul din complexul Newton către cumpărători până la data de 31 octombrie 2016. În caz contrar, contractul prevedea achitarea de daune interese în cuantum de 1.000 euro pentru fiecare lună de întârziere, calculată începând cu 1 noiembrie 2016 și până la data predării efective. Ba mai mult, dacă depășirea predării se produce chiar și cu o fracție de lună, se consideră lună întreagă iar penalitatea va fi tot de 1.000 de euro.

Igrasie: apa s-a infiltrat în pereți

Gheorghiu nu a reușit să-și respecte angajamentul luat în fața cumpărătorilor și  a predat apartamentul către cuplul Schwaben-Turcu la data de 1 februarie 2017, cu trei luni și 1 zi întârziere față de termenul asumat.  După preluarea apartamentului, noii clienți au constatat că lucrările efectuate la imobil nu au fost corespunzătoare. ”La scurt timp după predarea imobilului, pereții exteriori ai apartamentului au început să prezinte infiltrații, apa pluvială afectând masiv atât structura, cât și aspectul acestora. Mai mult, a început să apară igrasia, acest fenomen fiind dăunător pentru sănătatea locatarilor, mai ales din prisma favorizării apariției mucegaiului. Am sesizat vânzătorul cu privire la necesitatea efectuării reparațiilor din cauza stării avansate de umiditate a pereților. Acesta a luat măsuri de reparare a imobilului, însă fără a da asigurări că lucrările de restaurare a pereților exteriori au fost executate în mod corespunzător. În consecință, la finalul iernii anului 2018 igrasia a revenit, pereții au început să se coșcovească, iar tencuaiala a cedat sub acțiunea apelor provenite din precipitații, cauzând o degradare și mai accentuată a pereților exteriori. L-am notificat pentru a doua oară pe vânzător asupra nevoii de realizare a unui nou set de reparații, mai temeinice, însă acesta a refuzat, invocând expirarea termenului de garanție de 1 an convenit la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.” se arată în plângerea cumpărătorilor Ramona Turcu și Michael Schwaben.

Gheorghiu, reprezentat de un curator special

Deranjați de atitudinea lui Bogdan Gheorghiu, cumpărătorii suportă din buzunarul propriu cheltuielile privind reparațiile apartamentului și apoi încep acțiunile juridice împotriva dezvoltatorului. Numai că, pe lângă cei aproximativ 6.400 lei cheltuiți pe reparații, Schwaben și Turcu îi cer lui Gheorghiu și daune de 4.000 de euro pentru predarea cu întârziere a imobilului. Potrivit contractului de vânzare cumpărare, părțile au convenit ca eventualele litigii să fie rezolvate în cadrul Tribunalului de Arbitraj Judiciar de pe lângă Camera de Arbitraj și Mediere Iași. Astfel, la începutul lui 2019, Michael Schwaben solicită Tribunalului de Arbitraj pronunțarea unei hotărâri prin care să-l oblige pe Bogdan Gheorghiu la plata daunelor de 4.000 de euro, a contravalorii reparațiilor în cuantum de 6.395,96 lei și a cheltuielilor de judecată.

Tribunalul de Arbitraj l-a citat pe Bogdan Gheorghiu timp de mai multe luni, atât la domiciliu cât și prin intermediul anunțurilor prin presă. Gheorghiu a refuzat să se prezintă sau să transmită un punct de vedere, astfel că Tribunalul de Arbitraj i-a numit un curator special care să îl reprezinte în timpul judecății. Pentru simplificarea procesului și reducerea timpului de judecată, Schwaben și Turcu renunță la cererea privind sumele aferente cheltuielilor de reparații. Într-un final, după îndeplinirea procedurilor, pe 30 septembrie 2019 Tribunalul de Arbitraj îl obligă pe Gheorghiu să achite celor doi clienți suma de 4.000 de euro cu titlu de daune pentru predarea cu o întârziere de 3 luni și 1 zi a apartamentului din Complexul Newton. Arbitrul a considerat că, potrivit contractului, Gherghiu trebuie să plătească și pentru 1 zi de întârziere tot o penalitate de 1.000 de euro.

S-a ajuns la executare silită

Întrucât Bogdan Gheorghiu a refuzat să se conformeze de bunăvoie sentinței pronunțate de Tribunalul de Arbitraj, Michael Schwaben și Ramona Turcu au apelat la un executor judecătoresc pentru a-și recupera banii. Pe 30 ianuarie 2020, executorul judecătoresc Gabriel Bârcă începe demersurile pentru executarea silită a lui Bogdan Gheorghiu. În februarie 2020, Judecătoria Iași a încuviințat începerea executării silite în toate formele permise de lege și a permis executorului Gabriel Bârcă să instituie popririle asupra bunurilor și conturilor lui Gheorghiu. Astfel că Bogdan Gheorghiu a fost pus în final cu botul pe labe și, pe lângă cei 4.000 de euro și cei 500 lei cheltuieli de judecată, milionarul a fost obligat să achite și cheltuielile generate de executarea silită.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here