Milionar ieșean, amendat cu 20.000 de euro pentru o clădire de la malul mării. La Iași, Poliția Locală îi „gâdilă” pe imobiliari

@ Milionarul ieșean Michael Nseir deține în stațiunea Neptun o proprietate care valorează cel puțin 2 milioane de euro, dar pentru că a lăsat-o în paragină, Primăria Mangalia a penalizat firma acestuia cu 100.000 lei @ Penalizarea a fost aplicată prin majorarea impozitelor pentru anul 2021 pe clădire și teren cu 300%, respectiv 500% @ În Mangalia, Poliția Locală împreună cu funcționari din cadrul Primăriei întocmesc anual o fișă de evaluare a clădirilor și terenurilor de pe raza municipiului pe baza cărora se stabilește dacă proprietatea se încadrează în categoria imobilelor neîngrijite, degradate @ Portivit fișei de evaluare întocmite pe 21.08.2020, funcționarii au constatat următoarele: ”vegetație crescută haotic, prezența câinilor vagabonzi, lipsa împrejmuirilor, prezența unor construcții în stare degradată sau ruină care înfluențează în mod negativ aspectul general al zonei” @ La Iași, imobiliarii care construiesc ilegal primesc de la Poliția Locală amenzi de „doi lei” pe care le demontează în instanță

Milionarul ieșean Michael Nseir a fost ”amendat” cu 100.000 lei de Primăria Municipiului Mangalia pentru că a lăsat în paragină o clădire simbol din centrul Stațiunii Neptun. Penalizarea a fost aplicată prin majorarea impozitelor pentru anul 2021 pe clădire și teren cu 300%, respectiv 500%! Nseir a cumpărat, în anul 2001, prin intermediul societății Michael Com SRL Iași, clădirea Bowling Neptun, un imobil cu o suprafață construită de 1.543 mp și terenul aferent în suprafață de 9.086 mp. Clădirea Bowling este una dintre cele mai cunoscute construcții din Neptun, aflându-se chiar în centrul stațiunii. Proprietatea deținută de Nseir valorează cel puțin 2 milioane de euro, însă stă neutilizată de ani buni de zile, fiind o veritabilă ruină. Autoritățile din Mangalia îl acuză pe Michael Nseir că a lăsat clădirea și terenul în paragină, locația devenind astfel o pată sinistră și dezolantă pentru stațiune. Avocații lui Nseir contestă actele emise de Primăria Mangalia și refuză să plătească cei 100.000 lei solicitați în plus de autoritățile de la malul mării.

Clădire reprezentativă a stațiunii Neptun

„Clădirea Bowling este una dintre cele mai reprezentative din Stațiunea Neptun, aflată în centrul stațiunii, iar de ani de zile afectează grav aspectul tuturor celorlalte clădiri și învestiții din zonă. Orice persoană care a vizitat Stațiunea Neptun în ultimii 20 de ani cunoaște faptul că această clădire, aflată în centrul stațiunii, se află în stare de degradare și paragină, fiind înconjurată de tufișuri și vegetație neîngrijită. Atât terenul cât și construcția deținute de Michael Com se află în această stare de degradare de mult timp, fără să existe vreo măsură luată pentru remedierea situației”, precizează reprezentanții Primăriei Mangalia.

Funcționarii instituției susțin că au trimis mai multe somații societății deținute de Michael Nseir în anii 2019 – 2020 fără ca proprietarul clădirii să ia nicio măsură. De altfel, Poliția Locală împreună cu funcționari din cadrul Primăriei întocmesc anual o fișă de evaluare a clădirilor și terenurilor de pe raza municipiului Mangalia pe baza cărora se stabilește dacă proprietatea se încadrează în categoria imobilelor neîngrijite, degradate. Pe baza acestei fișe de evaluare, în funcție de mai multe criterii și de punctajul obținut, se decide dacă proprietarul imobilelor va fi penalizat prin majorarea impozitului anual.

Sancțiuni: majorarea impozitelor cu 300 și 500%

În august 2020, societatea Michael Com a fost somată să salubrizeze terenul de la Bowling Neptun. Portivit fișei de evaluare întocmite pe 21.08.2020, funcționarii au constatat următoarele: ”vegetație crescută haotic, prezența câinilor vagabonzi, lipsa împrejmuirilor, prezența unor construcții în stare degradată sau ruină care înfluențează în mod negativ aspectul general al zonei”.

Concluzia a fost că proprietatea este neîntreținută, iar conform punctajului obținut Michael Com SRL s-a încadrat în grila maximă de penalizare. La finalul anului 2020, Consiliul Local Mangalia a aprobat două hotărâri cu caracter individual prin care s-a decis aplicarea unei majorări cu 300% a impozitului pe clădire și cu 500% a impozitului pe teren. În urma acestor hotărâri, în februarie 2021, Direcția de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Mangalia a emis decizia de impunere nr. 33021 prin care a stabilit impozitele datorate de Michael Com SRL pentru anul 2021. Astfel, impozitul pe clădire a fost a crescut de la 17.518 lei la valoarea de 70.074 lei pe an, în timp ce impozitul pe teren s-a majorat de la 9.998 lei anual la suma de 59.989 lei. Astfel, penalizările pe care trebuie să le plătească Nseir pentru că a lăsat proprietatea în paragină ajung la valoare de 102.547 lei anual.

Nseir dă vina pe Primăria Mangalia

Societatea Michael Com a dat în judecată Consiliul Local Mangalia, Primăria și pe primarul municipiului, în două procese, prin care cere anularea deciziei de impunere privind impozitele pe anul 2021 și a hotărârilor prin care s-a decis aplicarea majorării impozitelor pe clădire și teren. Liviu Bran, avocatul societății lui Nseir, contestă actele emise de Primăria Mangalia invocând mai multe motive de nelegalitate. Avocatul Bran susține în fața judecătorilor că situația de la fața locului este alta decât cea prezentată de reprezentanții Primăriei Mangalia. Avocatul Michael Com SRL a precizat că societatea a remediat situația reclamată în fișa de evaluare a imobilului, salubrizând terenul de gunoaie și îndepărtând vegetația crescută haotic. Societatea a notificat Primăria Mangalia pe 10 septembrie 2020 și a depus mai multe fotografii care să demonstreze efectuarea lucrărilor de salubrizare a terenului și tăiere a vegetației. Liviu Bran acuză reprezentanții Primăriei de faptul că nu au răspuns notificării respective nici până astăzi și că au refuzat să reverifice situația imobilului pentru stabilirea corectă a încadrării în categoria de impozitare. Totodată, avocatul arată judecătorilor că societatea Michael Com nu poate fi făcută răspunzătoare de prezența câinilor vagabonzi întrucât gestionarea acestui fenomen îi revine chiar autorității publice. Michael Com a depus la dosar mai multe fotografii prin care vrea să demonstreze că terenul a fost curațat, în timp ce avocatul Primăriei Mangalia a precizat că va depune și el fotografii prin care demonstrează contrariul. Până la o decizie definitvă a judecătorilor, milionarul Michael Nseir este bun de plată și are de achitat102.000 lei în plus pentru impozitul pe proprietatea de la Neptun.

Rareș Neamțu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here