Medicul care a facut experimente pe pacienti, executat silit de BRD

 

Narcisa Vasilica Ianopol, cunoscutul medic oftalmolog de la Spitalul CFR Iasi care a fost acuzata in trecut de experimente ilegale cu medicamentul pentru ochi Avastin, risca sa nu mai poata scoate nici un leu din conturile pe care le are in banci. BRD Iasi, prin recuperatorul de creante SECAPITAL S.a.R.L., a demarat executarea silita a doctoritei, pentru recuperarea unui imprumut in valoare de 20.000 de  lei, cu dobanzile aferente. Dosarul de executare se afla pe masa BEJ Dominte & Asociatii, insa Ianopol contesta debitul, din Marea Britanie, unde munceste de mai multi ani. “Nu am fost informata deloc de aceasta executare silita. Eu nu mai locuiesc in Romania, iar apartamentul meu din str. Moara de Vant 29, a fost vandut intre timp la licitatie. E anormal ce se-ntampla“, s-a aparat medicul, in contestatia adresata justitiei.

Doctorita Narcisa Ianopol, fost medic primar oftalmolog la Spitalul CFR Iasi, cea care a ramas fara loc de munca din cauza unor experimente ilegale cu medicamentul Avastin, are mari probleme cu BRD Iasi, din cauza unui credit contractat pe cabinetul privat in 2011. Recent, institutia bancara, prin recuperatorul de credite SECAPITAL S.a.R.L. a pornit executarea silita impotriva lui Ianopol, in dosarul 663/2017, aflat la biroul executorului judecatoresc Dominte & Asociatii. Mai precis, firma recuperatoare, reprezentata in justitie de avocata Paula Catana, a solicitat poprirea pe conturile doctoritei, in vederea recuperarii imprumutului de 15.000 de lei, dar care, cu tot cu dobanzile aferente, ajunge la peste 20.000 de lei. In replica, Narcisa Ianopol, prin intermediul aparatorului sau, Dan Florin Druga, solicita incetarea si anularea definitiva a executarii silite, motivat de faptul ca, banca, nu i-ar fi adus la cunostinta, in timp util, de faptul ca, ar fi demarat impotriva sa. o actiune juridica de recuperare a datoriei.

“Nu mai locuiesc in Romania. Nu am stiut nimic”

Intr-o cerere inaintata Judecatoriei Iasi, doctorita Ianopol arata ca institutia de credit a trimis toate actele de executare silita la o adresa unde nu mai locuieste demult.

“In iarna lui 2012, imediat dupa ce societatea pe care o administram si in cadrul careia imi desfasuram activitatea a fost in imposibilitatea de a-si mai achita obligatiile de plata catre diversi creditori, datorita blocarii activitatii din motive independente de vointa mea, eu am plecat sa lucrez in Marea Britanie. Din ianuarie 2012, nu am mai locuit in Iasi, in apartamentul de pe strada Moara de Vant nr.29. Nu am fost informata si nu am stiut nimic despre existenta unei proceduri de executare silita pornita impotriva mea, pana la data de 19 februarie 2018 cand avocatul meu, dl. Florin Druga, s-a prezentat la sediul BEJ Dominte & Asociatii pentru a lua o recipisa intr-un alt caz de executare in care credior este sotul meu, Bogdan Ianopol. La data respectiva, aparatorului i s-a comunicat faptul ca impotriva mea ar fi fost inceputa executarea silita. Nici BRD-ul si nici vreo alta persoana nu m-au instiitat in nici un mod, asa cum este legal si corect, despre obligatiile de plata existente in sarcina mea. Nu mi s-a comunicat nimic despre scadenta anticipata a creditului. Mi s-a spus doar ca toata documentatia respectiva a fost trimisa la vechea adresa din Iasi, str. Moara de Vant. Eu nu mai acolo de ani de zile, iar intre timp, in 2015, apartamentul meu a fost vandut la licitatie publica. Nu am avut cunostinta de actele de executare silita depuse in cutia postala de la fostul imobil”, se apara Ianopol, cerandu-le apoi magistratilor repunerea in termen a contestatiei la executare. De asemenea, doctorita invoca, prin intermediul avocatului sau, prescriptia dreptului BRD de a cere executarea silita.

“Ianopol a incetat sa plateasca ratele. Datoria e datorie”

Reprezentantii institutiei de credit se declara surprinsi de faptul ca Narcisa Ianopol a aflat asa de tarziu de executare, si sustin ca BRD, prin SECAPITAL S.a.R.L. doar a respectat legea bancara declarand scadent-anticipat intregul credit. Intr-o intampinare depusa la dosarul cauzei, avocata firmei recuperatoare credite, Paula Catana, solicita ferm respingerea contestatiei ca netemeinica si nelegala.

“Intrucat debitorul (n.r.- Ianopol) a incetat sa mai plateasca ratele, institutia financiar-bancara a declarat creditul scadent-anticipat si ulterior a cesionat intreaga creanta catre SECAPITAL, in data de 7 decembrie 2017 fiind incheiat si un contract de cesiune. Contestatoarea nu invoca si nu probeaza in nici un fel nelegalitatea actelor de executare silita. Totodata, incercarile noastre de a oferi consiliere si posibilitatea rambursarii imprumutului in mai multe rate avantajoase, au fost ignorate de catre debitor. Din acest motiv s-au demarat formalitatile de executare silita”, a explicat aparatorul recuperatorului.

De partea cealalta a baricadei, medicul Narcisa Ianopol a sustinut ca din inscrisurile si actele trimise de banca nu rezulta o modalitate clara  de calcul a imprumutului si a dobanzilor.  Conform documentatiei aflate pe masa executorilor judecatoresti, debitul initial a fost stabilit la suma de 13.004,81 de lei plus o dobanda de peste 6.000 de lei.

Plingere penala pentru vatamare si malpraxis

In urma cu opt ani de zile, fosta conducere a Spitalului Cai Ferate Iasi i-a desfacut contractul de munca cu litera „i” medicului primar Narcisa Ianopol, pentru experimente ilegale. In iulie 2009,  pacientul Corneliu Nedelcu a acuzat faptul ca si-ar fi pierdut vederea la ochiul drept, imediat dupa ce ar fi fost cobai in cadrul unui experiment cu medicamentul Avastin, initiat de Ianopol. Dupa o ancheta interna, s-a descoperit ca un numar de 32 de persoane ar fi fost cobai in studiul experimental al oftalmologului. Corneliu Nedelcu a depus ulterior si o plangere penala dupa ce si-a pierdut vederea, insa la data de 15 decembrie 2014 procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi au dispus scoaterea de sub urmarire penala a medicului Narcisa Ianopol.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here