Marius Bodea (Senator USR PLUS): Ministrul Culturii, grijuliu cu mafia imobiliară, arțăgos cu apărătorii patrimoniului

Orașele României au fost mutilate de „dezvoltatori” imobiliari complice cu primari care au închis ochii interesat, blocuri urâte s-au ridicat peste minunate clădiri istorice, demolate cu legea-n mână, zone istorice au fost distruse de imobile cu mai multe etaje decât scria în acte.

Toate acestea s-au întâmplat pentru că instituțiile care aveau obligația să protejeze patrimoniul istoric au fost de prea multe ori prea slabe. Un ministru al Culturii care dorește să schimbe în bine situația ar lua măsuri pentru reformarea acestor instituții și întărirea lor acolo unde sunt slabe.

Ce face însă Bogdan Gheorghiu? Mai elimină un obstacol din calea rechinilor imobiliari, căci, săracii, așteptau prea multă vreme să distrugă monumente, potrivit unui răspuns al ministrului Culturii oferit după ce atât eu, cât și USR PLUS am criticat public ordonanța care vizează modificarea Legii protejării patrimoniului.

Bogdan Gheorghiu nu explică de ce e nevoie urgentă de o modificare atât de importantă. În schimb îi jignește pe arhitecții și specialiștii din Comisia Națională a Monumentelor Istorice și din comisiile zonale, numindu-i „mafia avizelor”. Apoi îi acuză că pun bețe în roate sărmanilor „dezvoltatori”.

În loc să se preocupe de faptul că România nu are încă un Cod al Patrimoniului, ministrul Culturii recunoaște că statul român nu deține pentru cele 30.000 de monumente istorice din țară „coordonate exacte, ci poziții aproximative”.

Oamenii de știință au realizat harta completă a genomului uman, dar Ministerul Culturii nu e capabil, în 2021, să realizeze harta exactă monumentelor de care trebuie să aibă grijă. Și atunci Bogdan Gheorghiu s-a gândit că cea mai bună soluție e să elimine avizul unei comisii care a fost de multe ori ultima redută în salvarea clădirilor istorice.

Îl invit pe domnul ministru la o plimbare prin Iași, să vadă cu ochii lui că, în prezent, doar scandalurile publice apară monumentele de buldozerele mafiei imobiliare.

Da, mafiei imobiliare, domnule ministru! Aceea pe care o destructurează DIICOT și DNA la Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here