Marius Bodea (Senator USR PLUS): Ministerul Dezvoltării minte fără rușine despre alocările din Fondul de Rezervă către primăriile din țară

Un minister minte cu nerușinare un senator al României despre modul cum a fost împărțit un miliard de lei din banii publici, banii noștri, pe criterii exclusiv de partid.

La începutul lunii octombrie, cu puțin timp înainte să fie destituit prin cea mai votată moțiune de cenzură, prim-minstrul Florin Cîțu a distribuit 1 miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului aproape exclusiv primarilor PNL.

Distribuirea banilor a fost atât de evident politică că a nemulțumit până și PSD, azi partener de guvernare al liberalilor, dar în octombrie încă adversar – în teorie – al actualului său aliat.

Florin Cîțu a avut grijă ca banii din fondul de rezervă să nu ajungă și la primarii USR. Presa remarca faptul că toate primăriile USR au fost eliminate chirurgical de la alocarea decisă la Palatul Victoria.
Astfel, cu excepția orașului Breaza, nici un alt oraș condus de primar USR (Alba Iulia, Brașov, Bacău, Cîmpulung Muscel, Timișoara), nu au primit bani.

Florin Cîțu nu a explicat care au fost criteriile după care a împărțit miliardul și cum s-a făcut că aproape numai primarii PNL le-au fost alocate sume de la buget.

Am adresat, prin urmare, o întrebare oficială Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, indicat ca fiind cel care a stabilit lista de priorități, pentru a afla dacă a existat, totuși, un criteriu obiectiv de alocare, cum ar fi fost normal.

Răspunsul primit m-a șocat. Ministerul a mințit într-un document oficial. „Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a asigurat că au fost alocate sume doar unităților administrativ-teritoriale care au solicitat și, prin urmare, s-au acordat sume doar în limita solicitării”, afirmă această instituție în răspunsul la solicitarea mea adresată în calitate de senator.

Altfel spus, MDLPA susține că nici un primar USR nu a solicitat ajutor de la Guvern, din moment ce nici un oraș administrat de un coleg de-al meu nu a primit nici un ban.

Ceea ce este complet fals. Primarii au făcut aceste cereri de sprijin pe care le invocă Ministerul, doar că au fost complet ignorate de premierul PNL și de partenerii săi de la UDMR.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat în octombrie că a făcut o solicitare pentru a salva Colterm, operatorul de termoficare din oraș. A fost ignorat, iar timișorenii au rămas în frig. Doar pentru că așa a vrut președintele PNL.

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a enumerat public proiectele pentru care a cerut bani de la Guvern: construirea unei grădinițe și extinderea unei cantine de liceu, conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centrul Expozițional Corp Principal E; extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii unui centru de zi pentru persoane vârstnice și încă altele.

„Din suma totală de 19.532.000 cât ar fi fost necesar pentru Alba Iulia, ex-premierul Cîțu, plin de infatuare și sictir a alocat fix 0 (zero) lei”, scria în octombrie Gabriel Pleșa.
Ăsta e nivelul la care lucrează Guvernul României. Și, din păcate, prezentul arată că se poate și mai rău.

Marius BODEA
Senator USR PLUS de Iași

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here