Maricel Popa: „Când îi vezi pe liberali cum evoluează pe scena politică, ai impresia că acum s-au apucat să învețe să conducă țara”

  1. Domnule președinte Maricel Popa care sunt motivele care v-au determinat să candidați pe listele PSD la Senat la alegerile parlamentare din 6 decembrie?

E întrebarea standard care se pune oricărui candidat. Dar cred că este întrebarea la care e cel mai greu de răspuns, dacă nu vrei să divaghezi sau să vinzi brașoave. În cazul meu, motivația este multiplă. Întâi, pentru că iubesc Iașul, așa cum îmi iubesc și țara. Și, vorba cântecului, vreau o țară ca afară. Dacă nu pentru mine, măcar pentru copiii mei. Am adunat deja mulți ani de experiență politică și administrativă, atât la nivel local, cât și central. Știu ce trebuie făcut și, mai ales, știu cum. Nu aș putea sta deoparte, privind la alții cum bâjbâie, așa cum se întâmplă din nefericire acum, câtă vreme știu că lucrurile ar putea fi făcute să meargă mai bine, mai simplu. Și, nu în ultimul rând, am lăsat multe proiecte începute în cei patru ani trăiți la conducerea Consiliului Județean. Sunt proiecte care trebuie duse mai departe, iar prezența la București a inițiatorului lor le poate da un impuls suplimentar. Nu sunt ranchiunos din fire și nu mă va deranja că taie altcineva panglica inaugurală. Important e să se facă și să simt că mi-am adus în continuare contribuția.

  1. Privind retrospectiv ce ați lăsat în urmă la Consiliul Județean, după 4 ani de administrație social-democrată?

Fără falsă modestie, dacă încep să înșir, cu liniuță de la capăt, fiecare proiect început și finalizat de mine sau măcar pus pe un făgaș clar, am umple un registru întreg. Acum patru ani, am promis un miliard de euro investiții în județ, cel mai mare volum de investiții în decursul unui mandat din istoria Iașului. Obiectivul a fost mai mult decât îndeplinit, grație și echipei din Consiliul Județean. Peste 280 milioane euro reprezentând 400 km de drumuri județene, 140 milioane euro investiții în spitale, dintre care reabilitarea Spitalului de Copii și dotarea la nivel cel puțin european a Spitalului de Neurochirurgie sunt cele mai vizibile, 36 milioane euro în reabilitarea unor monumente istorice, aproape 20 milioane euro la Aeroport, fără a lua în considerare investițiile private atrase, investiții contractate de 593 milioane euro în rețeaua de apă-canal, 70 milioane euro investiți în creșe, grădinițe și școli. Numai din enumerarea de până acum și am depășit miliardul. Să ne oprim, deci, aici.

Dar cea mai importantă realizare a administrației social-democrate în acești patru ani a fost ridicarea ștachetei la nivelul așteptărilor celor de ale căror destine am răspuns în această perioadă. Ieșenii au ștampila în mână. Ei îl vor trimite la plimbare fără comentarii pe oricine se angajează la mai puțin.

  1. Care a fost proiectul dvs. de suflet realizat în cei 4 ani la Consiliul Județean?

Ați pus o întrebare la care n-aș putea răspunde fără să am impresia că mint. Să zicem că aveți doi, trei sau cinci copii. Ce-ați răspunde dacă v-aș întreba pe care-l iubiți mai mult? Ce să spun? Dat fiind propriul meu CV, poate că proiectul meu de suflet a fost campania de asfaltări, cei 400 de kilometri de drumuri județene reabilitați sau măcar începuți în patru ani. Sau poate Spitalul de Copii, care în sfârșit va putea insufla optimism celor veniți să-și caute sănătatea. Sau spitalul de la Lețcani, care, atacat pe toate căile și pe toate vocile, se dovedește acum mai util ca oricând. Ne întoarcem la copii. Pe care să spun că-l iubesc mai mult?

  1. Ce sfaturi ați da noii conduceri de la Consiliul Județean?

Nu-mi place să o spun, dar nu cred că le-ar accepta. Sper să greșesc, dar actualii conducători ai CJ îmi par autosuficienți, prea pătrunși de auto-apreciere pentru a accepta fie și ideea că mai au de învățat. Mi-aș dori totuși ca, dincolo de implementarea propriului lor program, oricare ar fi acela, să termine ce am început. Să nu lase baltă tot ce s-a lucrat, sub cuvânt că „e de la PSD”. Și, mai ales, să încerce să transforme critica într-un imbold. Mi s-a întâmplat odată să ajung într-o comună din județ, pentru discuții cu primarul. La intrarea în primărie, m-a interpelat un cetățean, reproșându-mi că drumul județean e prost. „Dincolo cum de-ați făcut?”, m-a întrebat omul. Chiar mi-a plăcut reproșul, deși pentru oricine, un reproș e greu de înghițit. Era un reproș venit din partea unui om simplu, dar informat și atent la ce se întâmplă în jur. Da, în comuna vecină drumul era bun. Aici, încă nu ajunseserăm. Era și reproș, dar și apreciere, cumva. Evident, am preluat această parte a mesajului și mi-am asumat reproșul. Azi, și acel drum e asfaltat. A fost un imbold de a mai găsi niște bani din bugetul județean pentru încă un drum modernizat.

  1. Care sunt obiectivele Partidului Social Democrat la Iași pentru alegerile parlamentare?

Evident, să le câștigăm. Nu există medalie mai strălucitoare decât cea de aur; celelalte sunt doar premii de consolare. Privim în jur și vedem că România nu se află pe drumul cel bun. Dimpotrivă, se află pe un drum care se afundă tot mai adânc în fiecare zi. Chinezii au o vorbă: din fundul oceanului, nu poți înota decât în sus. Nu vreau să ajungem acolo, iar PSD va depune toate eforturile ca acest lucru să nu se întâmple doar pentru că unii sunt incapabili să admită că la răscruce au greșit drumul. Îi așteptăm pe ieșeni alături de noi, pentru un trai mai bun pentru toți.

  1. În situația în care veți deveni senator care sunt principalele proiecte pe care vă propuneți să le realizați pentru ieșeni în următorii ani?

Strict tehnic, un parlamentar nu poate „face” ceva concret. Nu are pârghii decizionale în privința unei investiții. Aici, pâinea și cuțitul se află în mâinile guvernului. Vedeți și dumneavoastră ce s-a întâmplat cu legea 291/2018 privind autostrada Iași – Târgu Mureș. A fost votată în Parlament și promulgată de președinte. Până la criza politică de anul trecut, în urma căreia PSD a cedat puterea către PNL, proiectul intrase pe un făgaș aproape normal. A mai trecut un an, în care nu doar că nu a avansat, ci este aproape desființat din cauza unui guvern care refuză pur și simplu să miște ceva. E un proiect pe care-l vreau repornit, dar nu-mi fac iluzii că asta se va întâmpla ținând discursuri de la tribună. Trebuie deschise uși, trebuie opriți oameni pe holuri și convinși să-și facă treaba.

De asemenea, esențială pentru Iași este o șosea de centură reală. Ceea ce există acum e o glumă. Pseudo-șoseaua ce ar trebui să treacă pe Drumul Hoților e un banc prost. Am lăsat la CJ un proiect de șosea de centură ce poate fi realizată pe structura actualelor drumuri județene plecând de la Vulturi, trecând prin Lețcani, Horlești, Mânjești, Ciurea, Păun, Tomești și ajungând la Holboca. E un alt proiect de suflet pentru mine și îl voi vedea făcut în următorii patru ani.

Al treilea proiect este cel al noului Aeroport. Pe actuala sa structură, Aeroportul nu se mai poate dezvolta mult. Pur și simplu nu există loc suficient. Există proiectul unui nou terminal, dincolo de pista actuală, spre nord. Costurile sunt ridicate și depășesc capacitatea de finanțare a CJ, chiar luând în calcul eventuale finanțări europene. Sunt necesare și fonduri alocate de la nivel central. Și, să nu uităm: multe pârghii nu are parlamentarul, dar are o mână pe care o poate ridica sau nu la votarea legii bugetului. O lege a bugetului de stat fără alocări pentru proiectele Iașului nu va trece cu voturile parlamentarilor ieșeni ai PSD. Asta v-o garantez.

  1. Cum apreciați guvernarea PNL din noiembrie 2019 și până acum?

Într-un cuvânt, dezastruoasă. Nu mi-a fost dat, în 60 de ani de viață, să văd o guvernare atât de proastă, de un amatorism de-a dreptul exasperant. Când îi vezi pe liberali cum evoluează pe scena politică, ai impresia că acum s-au apucat să învețe să conducă țara. Și o fac pe pielea noastră. O țară e ca un utilaj, cu carte tehnică și instrucțiuni de folosire. Poți face utilajul să meargă mai bine, dar instrucțiunile de folosire rămân aceleași, pentru că altfel n-ar mai merge. Liberalii le rescriu, pur și simplu și mi-e peste putință să înțeleg de ce.

Un jurnalist răutăcios compara cândva România cu un car cu boi. Merge lent, iar curbele greu, hurducă, dar merge. Mai un „hăis”, mai un „cea”, dar pe ansamblu drumul parcurs va fi drept. Se mai înfundă în noroaie, mai legi cu sârmă, căruța românească merge mai departe. E indestructibilă. Să vrei, zicea el, și nu poți distruge România, pentru că românul se descurcă el cumva. Aș fi curios dacă își menține opinia.

  1. Ce ar fi făcut diferit PSD-ul dacă ar fi fost la guvernare și în ultimul an?

Duceam căruța mai departe. Chiar dacă am fi tras la sorți numele miniștrilor și nu am fi fost capabili de atâtea greșeli. Vă amintesc un singur moment, din perioada stării de urgență. Țineți minte că cel mai afectat județ era, în acele zile, Suceava, unde epidemia lovise puternic, din cauza unor greșeli de management spitalicesc. Ce decizie iei, când ai un focar? Îl izolezi. Ce face ministrul liberal al sănătății? Anunță că bolnavii de la Suceava vor fi împrăștiați la alte unități sanitare din Moldova, inclusiv la Pașcani, unde spitalul municipal nu era pregătit în niciun fel. Am cerut atunci public ca Moldova să nu fie transformată în Lombardia României, iar scandalul public i-a făcut să dea înapoi. Acum vedem rezultatul acelui picior pus în prag: dintre toate regiunile, Moldova este cea mai puțin afectată. Situația este cea mai gravă acolo unde nimeni nu s-a opus unor decizii prostești luate la centru. Vă imaginați că PSD ar fi putut face o asemenea tâmpenie? Și e doar un exemplu.

La comanda PSD ORGANIZATIA JUDETEANA IASI

Realizat de PSD ORGANIZATIA JUDETEANA IASI

Cod mandatar financiar 11200020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here