Marea „famiglie PSD”: nora primarului, angajată pe pile la Finanțe cu leafă de ministru

Nora primarului de Pașcani, Dumitru Pantazi, unul dintre cei mai bogați și mai influenți pesediști din Iași, a fost angajată la Direcția de Finanțe pe o leafă de 8.400 lei pe lună, după ce a fost inventat un post special pentru aceasta @ Alexandra Zanet Pantazi a câștigat un așa-zis concurs organizat pentru ocuparea unui post de consilier pentru probleme de fond funciar la Primăria Tătăruși, condusă de Costel Iosub, soțul subprefectului Valentina Iosub @ De aici a fost transferată la Direcția Regională Generală a Finanțelor Publice, la cererea directorului Marian Bosianu, un alt pesedist de frunte @ De ani de zile, la Finanțe sunt posturi vacante, care nu sunt scoase la concurs, acestea fiind păstrate pentru rezerva de cadre și de neamuri a PSD Iași @ Cuscrii Dumitru Pantazi, primar, și Gică Zanet, administrator public, sunt stăpânii de facto ai Pașcaniului

Un post de funcționar public la Primăria Tătăruși, uitat prin organigramă de ani de zile, scoate deodată capul la iveală și-și caută pretendenții. În august 2017,  Alexandra Pantazi Zanet este angajată la Primăria Tătăruși pe postul de consilier superior fond funciar – economic. Câteva luni mai târziu, un alt post de funcționar public, de această data de la Serviciul Fiscal Municipal Pașcani,  fiind și el dat uitării, își cere tributul. Astfel că, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași solicită transferul ”în interes de serviciu” al aceleiași Alexandra Zanet Pantazi, de la Primăria Tătăruși la Serviciul Fiscal Municipal Pașcani pe postul de inspector superior. Dacă ar fi fost vorba de vreun Messi al fondului funciar sau al finanțelor am fi crezut că primarul din Tătăruși, Costel Iosub, și directorul Finanțelor, Marian Bosianu, se joacă de-a Gigi Becali. Cum însă singura calitate a ”transferatei în interes de serviciu” este faptul că este nora primarului din Pașcani, Dumitru Pantazi, și în același timp fiica administratorului public al orașului, Gică Zanet, în acest caz vorbim doar de o manevră tipic pesedistă în interes financiar.

Post rezervat la raft

7 IAȘI  vă prezintă un caz tipic despre cum a fost confiscat statul de actuala putere și despre cum funcționează sistemul mafiot din care se alimentează familiile actualilor conducători locali. Primarul comunei Tătăruși este membru PSD și subordonat pe linie de partid lui Dumitru Pantazi, primarul Municipiului Pașcani. Pantazi, Zanet și trupa de la Pașcani au susținut pe linie de partid numirea soției lui Costel Iosub în funcția de subprefect al județului Iași, ca tribut pentru rezultatele obținute în alegeri în municipiu și comunele limitrofe. Costel Iosub este dator moral cuplului de cuscri Pantazi-Zanet și își plătește datoria față de aceștia organizând un concurs ilegal în urma căruia Alexandra Zanet Pantazi devine funcționar public. Marian Bosianu a devenit directorul Direcției Regionale a Finanțelor fiind susținut de PSD. El este director cu delegație, mandatul fiindu-i prelungit din șase în șase luni. Dacă PSD se supără, Bosianu redevine conțopist la birou, fără privilegii și putere. Stă drepți la ușa PSD și execută întocmai ce i se dictează.

8.400 lei pe lună

Serviciul Finaciar Pașcani are posturi vacante în organigramă, dar nu le scoate la concurs. Se țin doar pentru cazuri importante. Pantazi a bătut cu pumnul în masă, iar Bosianu a scos din joben postul. Un salar de 8.400 lei lunar și un post călduț de bugetar pentru nora lui Pantazi. Ce contează că legea a fost încălcată sau că alte zeci de cereri de transfer sau de angajare au fost respinse pe motiv că nu există posturi vacante! Bosianu își plătește funcția cu banii noștri. Familiile Pantazi-Zanet au averi impresionante. De ordinul milioanelor de euro. Însă lăcomia lor este pe măsura averilor. Dar nu e suficient. Ei reprezintă tipicul de politicieni-baroni care sugrumă statul și îi sug sângele până la ultima picătură.  Bogdan Pantazi, fiul primarului din Pașcani și soțul Alexandrei, a câștigat în 2017 peste 550.000 lei , sume provenit din salar, contracte de închiriere și dividende. Alexandra Zanet Pantazi avea un venit lunar de peste 2500 lei provenit din salariul încasat de la BRD Pașcani. Cei doi dețin împreună mai multe terenuri și spații comerciale a căror valoare de piață depășește 1 milion de euro. Bani suficienți. Nu însă și pentru mentalitatea lor!

Post inventat: „fond funciar – economic”

Postul vizat de Pantazi-Zanet era evident cel de la Finanțe. Și pentru că organizarea unui concurs la Finanțe ar atrage multe priviri, se recurge la schema clasică, cu fentă. Adică, pretendentul este făcut funcționar public prin ocuparea unui post mai puțin vizibil, la o comună de țară, de exemplu, iar apoi prin transfer ajunge la Finanțe.

În august 2017, Alexandra Zanet Pantazi devine funcționar public în urma unui simulacru de concurs. Primăria Tătăruși scoate la concurs un post de consilier superior pe fond funciar. Avea de ani de zile un post vacant în organigramă pentru care nu a organizat niciodată concurs. L-au scos acum special pentru nora primarului Pantazi. Fiindcă Alexandra are doar studii economice, primarul Costel Iosub inventează un nou domeniu: fond finaciar – economic. Și astfel, în loc ca pretendenții să aibă studii superioare în științe ale ingineriei se menționează doar studii în științe economice. Un post inventat și croit după CV-ul pretendentei. Legea nu mai contează când e ordin pe linie de partid. Potrivit condițiilor impuse prin anunțul publicat în MO, candidatul pentru postul de consilier superior fond funciar trebuia să îndeplinească următoarele condiții: ”să aibă cel puțin o vechime de 9 ani în domeniu, cuprinzând toate aspectele de fond funciar-economic, să posede cunoștințe temeinice în ceea ce privește sistemul organizatoric de fond funciar-economic, să posede cunoștințe solide în ceea ce privește legislația în vigoare privind domeniul de fond funciar-economic, să probeze o bună cunoaștere a conducerii de fond funciar-economic computerizate”. Alexandra nu avea niciun fel de experiență în fond funciar, însă a fost declarată admisă la concurs. După câteva luni, Alexandra pleacă de la Tătăruși spre destinația ei finală, Finanțele Publice din Pașcani. Postul de la Tătăruși devine vacant dar primarul nu-l mai scote la concurs. Confirmă astfel toată teoria și arată că ceea ce s-a întâmplat a fost doar o manevră.

“Angajarea doamnei Pantazi Zanet Alexandra s-a făcut prin concurs, cu respectarea prevederilor legale, conform legii 188/1999 privind Statutul funcționarilor Publici, cu anunț public în MO nr 907/03.07.2017 și în Jurnalul Național din 03.07.2017. Postul pe care a fost angajată susnumita apare în organigramă ca un post vechi vacant pentru care nu s-au mai organizat niciodată concursuri. Postul respectiv este și în prezent vacant. După vacantarea lui nu s-a mai organizat niciun alt concurs”, ne-a comunicat primarul comunei Tătăruși, Costel Iosub.

Bosianu cere transferul în interes de serviciu

În decembrie 2017, Marian Bosianu cere transferul în interes de serviciu a Alexandrei Zanet Pantazi la Serviciul Finaciar Pașcani. Pe un post care era vacant de câțiva ani de zile și pentru care s-a refuzat în nenumărate ori scoaterea la concurs ori ocuparea lui prin transfer.

”Funcționarul public Pantazi-Zanet Alexandra a fost angajată la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași – Serviciul Fiscal Municipal Pașcani prin transfer în interesul serviciului pe un post vacant echivalent, cu respectarea prevederilor legale prevăzute de Legea 188/1999 republicata (r2), privind Statutul funcţionarilor publici. Funcționarul public Pantazi-Zanet Alexandra este angajată pe perioadă nedeterminată și beneficiază de un salariu de bază brut de 8.407 lei.” este răspunsul transmis în mod official de către Direcția Regională a Finanțelor Publice prin purtătorul de cuvânt Maria Țăran.

Condiții pentru același post la Primăria Pașcani: „studii – inginerie geodezică”

La sfârșitul anului 2018, Primăria municipiului Pașcani condusă de cuplul de cuscri Pantazi-Zanet a organizat un concurs pentru postul de consilier superior în cadrul compartimentului de Fond Funciar. Un post similar cu cel ocupat prin concursul aranjat la Primăria Tătăruși de către Alexandra Zanet Pantazi cu doar un an în urmă. La condițile specific pentru ocuparea acestui post Primăria Pașcani solicita pretendenților ” studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul inginerie geodezicǎ”.

Reporterii 7 IAȘI au identificat câteva zeci de anunțuri similare pe internet postate de primării de comune sau orașe care doreau angajarea de consilieri superiori pentru compartimentul de fond funciar. Toate anunțurile au un numitor comun: specialitatea studiilor superioare necesare participării la concurs este din ramura științelor inginerești (inginerie geodezică, cadastru, etc). Niciunul dintre anunțuri nu face referire la studii economice. Nicăieri, în cadrul niciunei primării nu există compartiment sau funcții de fond funciar-economic. Această găselniță complet ilegală a fost inventată de primarul comunei Tătăruși, Costel Iosub, doar pentru a ”croi” condițiile de participare la concurs pe profilul candidatului. Și fiindcă nora-fiică a cuscrilor Pantazi-Zanet avea doar studii economice și experiență de muncă în cadrul societății soțului ei, Costel Iosub a patentat un nou domeniu: fondul funciar economic!

La auzul întrebărilor reporterului 7 IAȘI, Gică Zanet a devenit incoerent și a început să urle. Apoi a închis telefonul fără să dea vreo explicație plauzibilă. Probabil prevenit de către Zanet, primarul Dumitru Pantazi nu a răspuns apelurilor telefonice. După ce a auzit subiectul, la fel a procedat și Marian Bosianu, care refuză dialogul de mai bine de două săptămâni. Toate aceste trei persoane sunt plătite lunar cu sute de milioane de lei din bani publici. Nu vor să dea socoteală în niciun fel. Au impresia că instituțiile pe care le conduc au devenit moșia lor. Se comportă samavolnic și chiar se simt deranjați atunci când sunt luați la întrebări.

Rareș Neamțu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here