„Marea Degustare de la Castel” a ajuns la a doua editie

„Marea Degustare de la Castel” a ajuns la a doua editie, dupa succesul editiei din mai 2019, in care 11 echipe incrise (trei echipe din Moldova, o echipa din Cluj, o echipa din Bucuresti, una din Sibiu si cinci din Iasi) s-au “duelat” pentru a castiga. La prima editie a castigat echipa Hunter’s din Iasi, cu componenti Ilinca Gorodenko (manager Treaz&Nu), George Chicos (sommelier Crama Domeniile Bogdan), Ionut Nasui (sommelier crama Segarcea), Pintilie Bogdan (manager Vanatoru), Dorina Munteanu (independent)!!

Din juriu au facut parte:

George Malutan(oenolog Cotnari), Ilie Ciomaga( oenolog Bucium), Gabriel Stoica( oenolog Hermeziu), Catalin Zamfir( profesor universitar USAMV), Mihai Focea( oenolog Gramma), Robert Axinte( director executiv Hermeziu), Druta Mihai( presedintele somelierilor Republica Moldova), Traian Petrea( membru ADAR), Neculai Ciulu( manager La Castel).

Concursul a fost filmat in direct pe Info IASI, cu peste 30000 de vizualizari, noi (7Iasi) am scris la acel moment, alte articole in presa au fost in Vinul.Ro, sau in Vremea Noua Barlad, dar si interviul cu echipa de pe locul 3 la emisiunea “Matinalii” pe TVR Moldova

“Marea degustare de la Castel “Iasi, editia a 2-a  este un turneu pe echipe, care presupune identificarea a 15 vinuri  “în orb”. Ediția a 2-a se va desfășura în data de 25 februarie la restaurantul La Castel. Inițiator al proiectului și președinte al concursului este cunoscutul sommelier Dan Vrănescu, care va fi ajutat de un comitet organizator format din 4 membri : Liviu Hutanu – somelier Fenice Palas, John Vranescu- somelier Carbon,   Patras Razvan- somelier Pleiada Boutique, Costel Agape- somelier Bolta Rece,

Concursul se va desfășura pe echipe. o echipă va fi compusă din minim 3 și maxim 5 somelieri, la care se vor adăuga două rezerve. Fiecare echipă trebuie să aibă un nume sub care concurează și un căpitan. Înscriirile la turneu se fac prin email la una dintre adresele danvranescu@gmail.com sau  daniel.haidarli@artech-textiles.ro, termenul limită fiind stabilit pentru data de 15 februarie 2020. Numărul maxim de echipe admise la ediția a doua va fi de douazeci echipe. La concurs pot participa somelieri membri activi sau nu, posesori  de orice diplomă recunoscută (OSR, ASR, Sergiu Nedelea, WSET, independent, etc) sau studenti la vinificatie, masteranzi etc. Până pe 15 februarie 2020, echipele înscrise trebuie să comunice numele sub care vor concura și componența lotului.

Echipele se “bat” pentru a recunoaște în orb 15 vinuri: 5 albe, 5 rosii, 1 spumant, 3 roze și 1 dulce. Vinurile sunt de proveniență din toate zonele țării, in plus anul acesta avem si vinuri din Republica Moldova,  în care un soi ( soiuri românești și internaționale) va avea minim 80%, vinuri în care nu există barique în excedent pentru a nu influența autenticitatea inclusiv recunoașterea soiului. Sticlele de vin vor fi deschise într-o sală separată de cea de concurs, de către juriul organizator. Conținutul fiecărei sticle va fi vărsat în decanter, pentru a garanta omogenitatea vinului, fiecare decanter va fi dat către somelierul de serviciu, fapt care garantează că vinul nu poate fi recunoscut după forma sticlei. Echipele trebuie să completeze fișele de degustare menționând pentru fiecare vin în parte următoarele informații: soiul predominant, anul, alcool și  regiunea viticolă.

Ca noutate anul acesta premiile vor fi legate de anul 2020:

  • Locul 1 – 2020 euro in vinuri oferite de cramele locale– Gramma, Hermeziu, Strunga, Cotnari si Bucium
  • Locul 2 oferit de organizatori – 2020 lei
  • Locul 3 oferit de organizatori – 1010 lei
  • Cupe, medalii, diplome oferite tuturor participantilor plus o loterie
    Mai multe detalii despre concurs și regulamentul de desfășurare găsiți pe pagina de Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here