Mafia Imobiliară din Primărie, resuscitată: autorizație ilegală pentru „intrare în legalitate”. Miza: milioane de euro, blocate în mastodontul lui Cheșcu

@ Direcția de Urbanism a Primăriei Iași, condusă de arhitectul-șef Alexandru Florin Mustiață, a întocmit o autorizație de „intrare în legalitate” pentru clădirea de birouri construită de milionarul Gheorghe Cheșcu pe șoseaua Națională @ Documentul care a intrat în circuitul de avizare nu respectă însă regulamentul urbanistic stabilit printr-un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), aprobat în urmă cu mai mulți ani @ Arhitectul-șef Mustiață a obținut în 2017 un profit de 60.000 de euro dintr-o afacere care a însemnat o serie de tranzacții imobiliare la capătul cărora s-a aflat omul de afaceri Gheorghe Cheșcu @ Noua autorizație întocmită de Direcția de Urbanism nu respectă prevederile imperative ale Planului Urbanistic de Detaliu @ Între clădirea lui Cheșcu și malul drept al râului Bahlui trebuia să fie o distanță de minim 21,5 metri, dar în realitate clădirea a fost construită la doar 14 metri @ Nici distanța față de clădirile învecinate nu a fost respectată @ Clădirea trebuia să fie realizată pe trei tronsoane, un corp central cu înălțimea de maxim 42 m ( S+P+8 etaje) și două tronsoane dispuse stânga-dreapta corpului central cu înălțimea de 15 m (S+P+4 etaje), dar autorizația de intrare în legalitate prevede un singur corp cu regimul S+P+8 etaje cu 42 m înălțime @ Locuri de parcare din subteran au fost mutate la suprafață, parterul fiind transformat în parcare, deși destinația stabilită era „sedii bancare, mici spații de alimentație publică de incintă (fast food, cafenele, baruri, etc)” @ Au dispărut toate spațiile verzi: niciun metru pătrat de gazon și arbori, deși regulamentul PUD prevede că „suprafața plantată va fi de 341 mp, reprezentând 11,3% din suprafața parcelei” @ La începutul anului 2022, DNA a deschis un dosar penal cu privire la modul în care a fost construit mastodontul de pe șoseaua Națională, dar de atunci cercetările trenează

În ciuda multiplelor dosare penale în care sunt inculpați funcționarii și conducerea Primăriei Iași, Mafia din urbanismul local continuă să funcționeze și să acționezesub atenta oblăduire a primarului Mihai Chirica. La finele anului trecut, arhitectul-șef al Primăriei Iași, Florin Mustiață, a introdus pe circuitul de avizare o autorizație ilegală al cărei beneficiar era milionarul Gheorghe Cheșcu.

Mustiață este funcționarul care a vândut, în anul 2017, grupării Cheșcu-Plugaru, un teren cu un „capac” de 60.000 de euro, în timp ce semna pe bandă rulantă documente ale căror beneficiari erau cei doi dezvoltatori. Prin autorizația ticluită acum de Mustiață se încerca intrarea în legalitate a clădirii de birouri National Office Center (NOC) construite de Gheorghe Cheșcu pe Splai Bahlui.  Imobilul de pe Șoseaua Națională a fost construit de Cheșcu prin intermediul firmei Dirot Comp SRL fără a fi respectată autorizația emisă de Primăria Iași. Când DNA și DIICOT a început să scuture Mafia Imobiliară din Primăria Iași, lui Chirica&Co le-a fost frică să mai semneze vreun document prin care să-l acopere pe Cheșcu. Astfel, Cheșcu a fost amendat pentru lucrările ilegale și a rămas cu mastodontul de 8 etaje în aer. DNA a deschis în 2022 un dosar penal în care sunt investigate fapte de corupție cu privire la modul în care Primăria Iași și Poliția Locală l-a protejat pe Cheșcu în cazul clădirii de pe Splai Bahlui. Firma Dirot a dat clădirea în funcțiune deși aceasta nu a fost recepționată și nu are avizele necesare pentru funcționare. Acum, milionarul încearcă să intre în legalitate pentru a putea intabula clădirea de birouri. Chiar și cu DNA-ul la ușă, Mafia din Primăria Iași se dă peste cap pentru a rezolva problema milionarului Gheorghe Cheșcu. TOT ILEGAL!

Amendă și sistarea lucrărilor când clădirea era gata. DNA intrase pe fir

Cheșcu a construit pe Șoseaua Națională– Splai Bahlui o clădire de birouri fără a respecta indicatorii urbanistici și proiectul tehnic care au stat la baza emiterii autorizației de construire emise în anul 2018. Primăria Iași și Poliția Locală l-au acoperit pe Cheșcu și au închis ochii la aceste ilegalități până în 2021. Când DNA și DIICOT au început să-i scuture pe Chirica, Harabagiu & Co, omul de afaceri Gheorghe Cheșcu și-a pierdut protecția de care beneficiase până atunci. Astfel, la finele lui 2021, Primăria Iași a refuzat să-i semneze recepția parțială la clădire deoarece firma lui Cheșcu executase mai multe lucrări fără autorizație și nu respectase proiectul tehnic avizat. La scurt timp, în februarie 2022, Poliția Locală care până la acea dată susținea că Dirot respectase întru totul autorizația de construire, descoperă și ea lucrările ilegale. Firma este amendată cu 15.000 lei și este dispusă sistarea lucrărilor. A dat în judecată Poliția Locală, dar a pierdut. Judecătorii au constatat că se confirmă ilegalitățile constatate prin procesul verbal de amendă. Tot în 2022, DNA Iași a ridicat mai multe documente de la Primăria Iași cu privire la această speță fiind constitutit un nou dosar penal în care sunt vizate fapte de corupție săvârșite de către conducerea și funcționarii Primăriei Iași.

Intrare în legalitate imposibilă

Lovit în moalele capului, milionarul Cheșcu a început să învețe pașii pentru intrarea în legalitate a clădirii de birouri. Teoretic, se poate emite o nouă autorizație pentru intrarea în legalitate, doar că aceasta trebuie să respecte prevederile urbanistice, respectiv Planului Urbanistic de Detaliu aprobat de către Consiliul Local. Clădirea construită de Cheșcu nu respectă aceste reglementări stabilite prin PUD, prin urmare, din punct de vedere legal nu se mai poate face nimic. Proiectul de intrare în legalitate pe care arhitectul șef Alexandru Mustiață l-a îmbrățișat contravine PUD-ului aprobat prin CL, deci este ilegal. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Mustiață să introducă pe circuitul de avizare a unei noi autorizații ilegale.

În martie 2023 Dirot Comp a depus la Primăria Iași documentația pentru eliberarea autorizației de intrare în legalitate. Nu a primit niciun răspuns timp de mai multe luni. În octombrie a formulat o plângere prealabilă, iar în decembrie 2023 a dat în judecată Primăria. Ciudat este că arhitectul-șef Mustiață a semnat documentul și l-a înaintat către secretarul municipiului în aceeași zi în care Cheșcu a depus cererea de chemare în judecată a Primăriei pentru că refuză să-i semneze autorizația de construire. Sub pretextul că nu vrea ca Primăria să fie obligată la plata unor despăgubiri, Mustiață a dat drumul la autorizația ilegală. Procesul lui Cheșcu era doar o perdea de fum menită să acopere golănia care se punea la cale.

Nu respectă distanțele minime față de vecini și volumetria

Prin PUD au fost stabilite aliniamentele clădirii, respectiv distanțele față de proprietățile și clădirile învecinate. Proiectul de intrare în legalitate nu respectă aceste distanțe minime pe două dintre laturi! Astfel, între clădirea lui Cheșcu și mal drept Bahlui ar trebui să fie o distanță de minim 21,5 m. În realitate, clădirea a fost construită la doar 14 m. Aliniamentul lateral pe latura de sud-est, înspre clădirea  Șandru Office, trebuia să fie egal cu jumătate din înălțimea imobilului construit de Cheșcu. Clădirea NOC are o înălțime de aproximativ 40 m, astfel că distanța față de clădirea învecinată trebuie să fie de minim 20 m. În realitate, între NOC și Șandru Office Building sunt maxim 15 m, ceea ce înseamnă că proiectul lui Cheșcu nu respectă nici această prevedere. Regulamentul de urbanism aprobat prin PUD prevede că această clădire ar trebui să fie realizată pe trei tronsoane: un corp central cu înălțimea de maxim 42 m ( S+P+8 etaje) și două tronsoane dispuse stânga-dreapta corpului central cu înălțimea de 15 m (S+P+4 etaje). Autorizația de intrare în legalitate nășită de Alexandru Mustiață prevedea un singur corp cu regimul S+P+8 etaje cu 42 m înălțime.

Au dispărut parcările din subsol, au schimbat funcțiunile de la parter

Totodată, PUD-ul prevede că locurile de parcare vor fi dispuse majoritar la subsol și doar 16 locuri la suprafață.

În incintă se va amenaja parcarea la sol care va avea 16 locuri și diferența de locuri de parcare calculată conform normativelor se va asigura în subteran, în spații special amenajate și dotate corespunzător.” – se menționează în PUD. Proiectul tehnic de intrare în legalitate prevede că locurile de parcare vor fi amenajate majoritar la sol și la parterul clădirii. Locurile de parcare din subsol au dispărut întrucât Cheșcu nu a intenționat niciodată să realizeze numărul parcajelor prevăzute de PUD. E forțat de situația actuală să le execute și caută soluții. Subsolul este deja executat, iar spațiile deja construite nu mai permit amenajarea locurilor de parcare. A constatat-o până și Poliția Locală care a precizat că ” la subsol parcările nu sunt executate conform planurilor vizate spre neschimbare și nu respectă regulamentul privind geometria parcărilor, nu se respectă benzile de circulație auto și sunt executați stâlpi ce nu sunt figurați în planurile vizate spre neschimbare”.

Cheșcu propune mutarea parcării la parterul clădirii, inițiativă care contravine din nou reglementărilor din PUD. Conform regulamentului, ”clădirile vor adăposti următoarele funcțiuni: – la parter sedii bancare, mici spații de alimentație publică de incintă (fast food, cafenele, baruri, etc).” Schimbarea funcțiunilor spațiilor stabilite prin PUD nu poate fi schimbată.

Au dispărut spațiile verzi

Cu un arhitect șef care este complice, propunerea de intrare în legalitate a Dirot Comp presupune dispariția spațiilor verzi prevăzute în PUD. Regulamentul de urbanism aprobat prevede o suprafață de minim 341 mp de spații verzi:

Se propune agrementarea tuturor spațiilor libere ce vor rezulta prin plantații joase sau înalte, gazon, pentru a contribui la realizarea unui microclimat adecvat. Suprafața plantată va fi de circa 341 mp, reprezentând 11,3% din suprafața parcelei.”

Autorizația de intrare în legalitate pregătită de Mafia din Primărie nu prevede niciun metru de spațiu verde, proiectul alocând întreaga suprafață a terenului pentru clădirea în sine, parcaje și accese auto și pietonale.

„Capac” de 60.000 de euro arhitectului șef

În septembrie 2017, arhitectul șef al municipiului Iași, Alexandru Mustiață, dă lovitura vieții. Acesta îi vinde soției omului de afaceri Doru Plugaru, Anca Condurache, un teren de aproximativ 550 metri pătrați, situat pe strada Vasile Lupu, la prețul de 100.000 de euro. Terenul fusese achiziționat de Mustiață cu doar un an înainte la prețul de 40.000 de euro! Tranzacția Mustiață – Condurache miroase de la o poștă, întrucât arhitectul se alege cu un capac de 60.000 de euro chiar de la familia unor dezvoltatori imobiliari protejați de Mafia din Primăria Iași.

Lângă terenul cumpărat de la Mustiață, Anca Condurache deținea încă o suprafață de teren de aproximativ 1.440 metri pătrați. Pe 6 iulie 2017, Anca Condurache achiziționase 1.440 mp de teren pentru suma de 250.000 de euro. A doua zi, pe 7 iulie 2017, aceeași Anca Condurache încheia un contract de împrumut autentificat sub nr. 7482 cu Gheorghe Cheșcu pentru suma de 178.623 euro. Ulterior, cele două terenuri sunt vândute de către Anca Condurache lui Gheorghe Cheșcu exact la același preț cu care fuseseră cumpărate în 2017. Astfel, prin darea în plată a terenului în contul împrumutului s-a confirmat finanțatorul real al capacului de 60.000 de euro oferit arhitectului șef Alexandru Mustiață.

Vrea să fie despăgubit pentru că a construit ilegal

La finele anului 2023, societatea Dirot Comp SRL patronată de familia Cheșcu, i-a dat în judecată pe primarul Mihai Chirica și pe Primăria Iași întrucât instituția nu i-a eliberat o autorizație de construire pentru intrarea în legalitate a clădirii de birouri construită pe Splai Bahlui. Cheșcu cere să i se acorde 10.000 de lei penalități pentru fiecare zi de întârziere în eliberarea autorizației solicitate.

Solicităm obligarea pârâților la emiterea autorizației de construire pentru „modificare temă de proiectare – intrare în legalitate” privind imobilul din Iași, șoseaua Națională nr 25-27. Solicităm de asemenea obligarea pârârților la plata penalităților în cuantum de 10.000 lei pentru fiecare zi de întârziere. (…) La data de 28 martie 2023, prin cererea 42663 solicitam eliberarea autorizației de construire. Motivat de lipsa unui răspuns, la data de 3.10.2023 am formulat plângere prealabilă împotriva refuzului nejustificat al pârâților. Am solicitat atât eliberarea autorizației cât și comunicarea informațiilor privind circuitul intern de avizare. Până la data prezentei nu am primit niciun răspuns.” spune Cheșcu în cererea adresată judecătorilor de la Tribunalul Iași.

Cheșcu se prezintă în fața instanței ca fiind o victimă a abuzurilor Primăriei Iași, deși este omul de afaceri din Iași care a construit cele mai multe clădiri cu încălcarea legii și a fost acoperit sistematic de către mafia din Primăria Iași și Poliția Locală. Funcționarii i-au semnat lui Cheșcu mai multe documente în fals prin care omul de afaceri a intabulat mai multe clădiri pe care le-a vândut sau închiriat. Tudor Cheșcu, fiul omului de afaceri, a fost trimis în judecată de DNA alături de primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și mai mulți funcționari de la Urbanism pentru intabularea unui bloc construit ilegal în Tătărași. Același Cheșcu este cercetat penal alături de Chirica și alți funcționari din Primăria Iași și Poliția Locală cu privire la clădirea de birouri construită ilegal pe Șoseaua Națională.

Rareș Neamțu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here